7 különleges FŐZŐ- és SÜTŐTANFOLYAM a kenyérsütéstől a sushikészítésig

Amennyiben nemcsak az evés élvezetében merülnél el, hanem az ételek elkészítését is megtanulnád, mutatunk néhány különleges sütő- és főzőtanfolyamot.

Ma már jobbnál jobb éttermek, bisztrók és sütizők közül lehet válogatni Budapesten, de most megmutatjuk, milyen gasztro-tanfolyamokon sajátíthatod el te is a tudást!

L'École de Grande Pâtisserie

Pontosabb, ha nem főző, hanem sütőtanfolyamokról beszélünk a L'École de Grande Pâtisserie esetében, hiszen itt elsősorban cukrászati remekművek elkészítését sajátíthatják el a résztvevők. Ahogy azt már a név is sugallja, francia desszertek specializálódott iskoláról van szó, ahol az omlós madeleine és az egyik legbonyolultabb édesség, a macaron elkészítésének titkaiba avatják be a cukrásztanoncokat. A tematikus alkalmakon mindig elismert szakemberek adnak iránymutatást és segítenek a tanulásba, hogy aztán bárki otthon, a konyhájában újra tudja kreálni az elsajátított recepteket.

Morzsa kurzus

Szintén sütik, mégis egy egészen másfajta vonalat képvisel a Morzsa, aminek alapítója a nagyvállalati szférát hagyta ott, hogy cukrász legyen, és most országszerte tartson kurzusokat. Itt a szuper szaftos kakaóscsiga workshop mellett tökéletesen megfér a glutént, cukrot, és laktózt nélkülöző gyümölcskosárka készítő foglalkozás is, így lehet válogatni, kihez mi áll közelebb, mi az a terület, ahol szeretne új ismeretekkel gazdagodni.

Negura Cooking

A maga nemében páratlan a Negura Cooking, hiszen egy japán és Srí Lanka-i főzőiskoláról van szó Budapest szívében. Ahogy az oldalukon írják, a "negura" szó japánul fészket jelent, ami egyaránt utal arra az országra, ahol sok évig éltek, illetve az otthonos, kis lakásra, ahol főzőiskolájukat kialakították. Óráikon itthon beszerezhető, de a japán és Srí Lanka-i gasztronómiára jellemző autentikus, házias ételeket mutatnak be, miközben ügyelnek a szezonalitásra is. A szushi elkészítésén túl itt bemutatják a bento dobozok titkait, van külön házi rámen workshop, de az itthon kevésbé elterjedt Srí Lanka-i ízvilággal is megismertetik a közönséget.

Napfényes Főzőiskola

A Napfényes Étteremről már többször is írtunk, legyen szó egy ebédről vagy vegán desszertekről, de emellett főzőtanfolyamokat is tartanak egészen az alapoktól, így aki szeret náluk enni, az a kurzus elvégzése után akár otthon is újrakreálhatja a megszokott ízeket. A vegán alapokra fókuszáló tanfolyamon olyan fogásokat lehet megtanulni elkészíteni, mint a gabonafasírt vagy a lebbencsleves, de palacsinta is van a végén. Ezen felül pedig kimondottan gluténmentes és vegán tanfolyam is van, az édesszájúak nagy örömére pedig a desszertkészítés sem marad ki a repertoárból.

Kertkonyha

Szintén a vegán étrenddel való ismerkedésben és elmélyülésben nyújtanak segítséget a Kertkonyha tanfolyamai. Szintén van lehetőség az alapoktól kezdeni a tanulást, ilyenkor egy közös főzés keretében főznek meg a jelenlévők egy teljes menüsort, miközben számos praktikával ismerkednek meg és hasznos tanácsokat kapnak. Ami igazán izgalmas, hogy a Kertkonyha növényitejtermék-készítő workshopot is tart, ahol állati tej felhasználása nélkül, gabonából és magokból csinálnak nemcsak tejet, de sajtot, krémsajtot, túrót, tejfölt a résztvevők. Szintén egyedülálló program a budapesti felhozatalban a görög vegán főzőtanfolyam.

Panelpék – Konyhai péktanfolyam

A kovász reneszánszát éli, így már Budapesten sem kell vadászni a valódi kovásszal dolgozó pékségeket. Otthoni sütésre is van lehetőség, de lássuk be, a kovász életben tartása és a kenyér elkészítése nem magától értetődő, és az internetes sem iránymutatások sem feltétlenül segítenek a megoldásban. Az egyik legrégebbi kovásszal dolgozó pékségnél, Panelpéknél az alapoktól a profi szintig lehet megismerkedni az egyik legősibb étel elkészítésével. A tanfolyamokon betekintést kapnak a résztvevők a lisztek rejtelmeibe, megismerkednek közelebbről a kovásszal, de természetesen a kenyéren kívül más pékáruk, így kalács és kakaós csiga is kerül elő a kemencéből.

Studio Italia

A Studio Italia főzőiskola kimondottan az olasz gasztronómiára szakosodott, itt aztán mindent meg lehet tudni a csizmában fogyasztott ételekről, hogy bármikor egy kis mediterrán hangulatot csempészhess az otthonodba. Pizza, pasta, tiramisu, esetleg olasz péktermékek? Mindegyikre létezik egy külön tanfolyama a Studio Italiánál, így bárki folyékonyan megtanulhat a gasztronómia nyelvén olaszul!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek