Ecet, a háztartás lelke

Savanyításhoz, fertőtlenítéshez, salátaöntetek készítéséhez elengedhetetlen segítőnk az ecet. Számos fajtája létezik, nyáron pedig egyébként is főszerepet kap. De mibe mennyit tegyünk és melyik ecetet válasszuk? Sárdi Dani most is segít!

Ecet mindig legyen otthon. Nélküle nem tudunk savanyítani, bio módon vízkőteleníteni, befőttesüveget fertőtleníteni, salátönteteket készíteni. No, de milyen ecet legyen otthon? Mindenképpen legyen 10%-os, ez higítva salátára is jó, egy az egyben pedig alkalmas a fent említett takarítási, fertőtlenítési feladatok ellátására.

Viszont ha többféle ecetet tartunk, akkor pont erre a 10%-osra nem lesz sükségünk, mert takarítani jobban használható a 20%-os, enni pedig finomabbak a mindenféle borecetek, almaecetek, balzsamecetek és ezek ízesített, öregített, színes és színtelen verziói. Szerintem az optimális állapot a következő: fehérborecet, almaecet és balzsamecet. Ha ez a háromféle van otthon, akkor tényleg tudunk változatosan savanyítani.

A magyaros, cukros salátöntetekhez a borecet jó lesz, az almaecet, különösen, ha jófajta, akár magában is isteni egy kis besózott hagymára öntve; az olaszos, franciás salátákhoz pedig a balzsamecet lesz hasznunkra. Az ecettel óvatosan bánjunk, cseppekben mérjük. Ha csak keveset adunk valamihez, észre sem fogják venni, hogy van benne, mégis teltebb lesz az íze.

Uborkasaláta recept

Ez egy nagyon fontos recept, apósomról maradt rám, egyszerű, de nagyszerű. Csak eső utáni dagi, de még nem túlzottan felmagzott, vékonyhéjú, kerti uborkából lehet készíteni az eredetit.

Hozzávalók: uborka, fokhagyma, ecet, cukor, só, bors, paprika, ízlés szerint tejföl

Elkészítés

  1. Gyaluljuk le jó vékonyra az uborkát. Sózzuk be alaposan és hagyjuk állni egy fél órát.
  2. Csavarjuk ki, vágjunk apróra 5-6 gerezd fokhagymát, keverjük az uborka közé.
  3. Készítsük el az öntetet, 10%-os ecet, víz és cukor felhasználásával, só elvileg elegendő, ami kicsavarás után maradt. Öntsük fel az uborkát, és hagyjuk fél órát állni. Tálaláskor a tetejét borsozzuk, paprikázzuk, egy kis tejfölt is tehetünk rá. Mindenhez isteni.

Uborkasaláta receptek itt >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.