Ecet, a háztartás lelke

Savanyításhoz, fertőtlenítéshez, salátaöntetek készítéséhez elengedhetetlen segítőnk az ecet. Számos fajtája létezik, nyáron pedig egyébként is főszerepet kap. De mibe mennyit tegyünk és melyik ecetet válasszuk? Sárdi Dani most is segít!

Ecet mindig legyen otthon. Nélküle nem tudunk savanyítani, bio módon vízkőteleníteni, befőttesüveget fertőtleníteni, salátönteteket készíteni. No, de milyen ecet legyen otthon? Mindenképpen legyen 10%-os, ez higítva salátára is jó, egy az egyben pedig alkalmas a fent említett takarítási, fertőtlenítési feladatok ellátására.

Viszont ha többféle ecetet tartunk, akkor pont erre a 10%-osra nem lesz sükségünk, mert takarítani jobban használható a 20%-os, enni pedig finomabbak a mindenféle borecetek, almaecetek, balzsamecetek és ezek ízesített, öregített, színes és színtelen verziói. Szerintem az optimális állapot a következő: fehérborecet, almaecet és balzsamecet. Ha ez a háromféle van otthon, akkor tényleg tudunk változatosan savanyítani.

A magyaros, cukros salátöntetekhez a borecet jó lesz, az almaecet, különösen, ha jófajta, akár magában is isteni egy kis besózott hagymára öntve; az olaszos, franciás salátákhoz pedig a balzsamecet lesz hasznunkra. Az ecettel óvatosan bánjunk, cseppekben mérjük. Ha csak keveset adunk valamihez, észre sem fogják venni, hogy van benne, mégis teltebb lesz az íze.

Uborkasaláta recept

Ez egy nagyon fontos recept, apósomról maradt rám, egyszerű, de nagyszerű. Csak eső utáni dagi, de még nem túlzottan felmagzott, vékonyhéjú, kerti uborkából lehet készíteni az eredetit.

Hozzávalók: uborka, fokhagyma, ecet, cukor, só, bors, paprika, ízlés szerint tejföl

Elkészítés

  1. Gyaluljuk le jó vékonyra az uborkát. Sózzuk be alaposan és hagyjuk állni egy fél órát.
  2. Csavarjuk ki, vágjunk apróra 5-6 gerezd fokhagymát, keverjük az uborka közé.
  3. Készítsük el az öntetet, 10%-os ecet, víz és cukor felhasználásával, só elvileg elegendő, ami kicsavarás után maradt. Öntsük fel az uborkát, és hagyjuk fél órát állni. Tálaláskor a tetejét borsozzuk, paprikázzuk, egy kis tejfölt is tehetünk rá. Mindenhez isteni.

Uborkasaláta receptek itt >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?