13 citromlét tesztelt le a Nébih - ezek lettek a legjobbak

13 citromlé komplex vizsgálatát és ellenőrzését végezték el a szakemberek a Nébih Szupermenta tesztjén.

Tizenhárom – köztük öt bio minősítésű és hét sűrítményből készült – 100%-os citromlé komplex ellenőrzését végezték el a Nébih munkatársai. A szakemberek laboratóriumban vizsgálták a citromsav-, a kén-dioxid, valamint a C-vitamin tartalmat, de mérték a pH-t, a tartósítószerek jelenlétét és a növényvédőszer-maradványokat is. Megnyugtató, hogy élelmiszerminőségi- és biztonsági szempontból minden termék megfelelt az előírásoknak.

A Nébih felügyelői ellenőrizték a termékspecifikációkat és a jelölések vizsgálata sem maradhatott el. Utóbbi során számos hibát tártak fel a teszt során, mint például az élelmiszercímke szövegére vonatkozó minimális betűméret be nem tartását. A szakemberek kifogásolták továbbá a magyar nyelvű tápérték adatok feltüntetésének hiányát, az energiatartalmat, a tápérték adatok szabálytalan megjelenítését, a tárolási feltétel elmulasztását és annak helytelen jelölését is. Egy terméknél a csomagoláson feltüntetett energiaérték és egyes tápanyagok mennyisége nem pontosan egyezett a termékspecifikációban megadott értékekkel.

A jelölési problémák miatt a 13 termékből 8-nál indult hatósági eljárás. A Nébih az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesíti, és – intézkedési terv benyújtása mellett – kötelezi a hibák javítására.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A citromlevek Szupermenta rangsora a külső megjelenés, az állomány, a szín, az illat és az íz összesített értékelésével alakult ki.

A tesztelt citromlevek közül a Limmi citromlé nyerte el a kóstolók tetszését. Második lett a Sweet Valley terméke, míg harmadikként a CBA „citromízesítő”-nek nevezett 100%-os citromlé végzett.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek