Így még lehet, hogy nem próbáltad mindenki kedvencét, a FASÍRTOT

Tudtad, hogy a klasszik darált húsos, menzás változaton túl is van élet? Még szép! Ráadásul isteni finom és izgalmas fogásokat készíthetsz. Fasírtkészítésre fel!

A fasírt számos ételünkhöz szolgál feltétként, már az ókorban is előszeretettel gyúrták össze az apró húsdarabokat fűszerekkel. A darált hús természetesen az alap, legyen szó pulykáról, sertésről vagy marháról. Ez utóbbit beszerezni jár a legnagyobb utánajárással, viszont a legfinomabb ízt is a marhahús garantálja.

Aklasszikus fasírtot darált hússal, paprikával, áztatott zsemlével, tojással és sok hagymával, borssal ismerjük. A mű megszületésének szerves része a bő olajban való kisütés – változtassunk a jól bevált szokásokon, és próbáljuk ki, milyen lesz a sütőben ropogósra sült fasírt! Meglocsolhatjuk pár csepp olajjal, de a sütőben sütéssel tengernyi kalóriától mentjük meg a szervezetünket.

ZÖLDSÉGFASÍRTOK

Aztán amiről eddig kevesebb szó esett: azöldségfasírtok!Végre terjedőben vannak azok a receptek, melyek pépesített zöldségeket, szeleteket, darabokat használnak fel pogácsákhoz.

Bár a vegetáriánusok étrendjének alapkövei ezek a zöldségpogácsák, lassan a húsevők is rájönnek, hogyérdemes hetente párszor húsmentes étkezésben gondolkodni, tehermentesíteni a testünket. Jönnek a jobbnál jobb receptek: teljesen meglepő lehet, de vöröskáposztából, cukkiniből, zöldborsóból is süthetünk fasírtot – mint annyi minden másnál, itt is a képzelet szab csak határt.

A szárnyaló ötletekhez pár dolgot azért nem árt megjegyezni: valami kell, ami „összefogja” a hozzávalókat, így a tojás, a liszt, a zsemlemorzsa nem maradhatnak ki a fasírtbuliból. Van, aki az egészségesebb, teljes kiőrlésű lisztre szavaz, másoknak a belőle készült ételek túl tömörek, a fehér liszt sokkal könnyebb, semlegesebb állagot és ízt eredményez. Fűszerezzünk bátran, ne sajnáljuk a borsot, a fokhagymát, a köményt, vagy akár a chilit, a koriandert – amihez éppen kedvünk szottyan.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

címlapfotó

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek