Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így maradnak napokig frissek a zöldségeid a karanténban is

Friss zöldségek nélkül nem az igazi, és a sonka meg a tojás is újhagymával, retekkel, répával, harsogó medvehagymával a legfinomabb...de hogyan óvjuk meg őket a fonnyadástól?

Már egészen jól átszoktunk a kétheti bevásárlásra, nem tárazunk be semmiből ésszerűtlen mennyiségeket, csak amennyivel kihúzzuk a következő körig. Mindez nagyon egyszerű, amíg babról vagy rizsről van szó, de mi legyen azokkal a zöldségekkel, amik hamar elfonnyadnak?

Kell a zsír mellé a friss zöld

A kalács, a sonka és a tojás nem ér semmit a mellé kívánkozó frissek nélkül, nagyon kell hozzá a retek, az újhagyma vagy a medvehagyma, de nagyon jó mellé voltaképpen bármi, ami friss, ha zöld, akkor pedig különösen. Répa sem csak a tortához illik, de hasábokra vágva uborkával, paprikával együtt nagyon jól megy a sonka erős sós íze, súlyos karaktere mellé. Nem beszélve arról, mennyivel kevésbé fogjuk túlenni magunkat sonkával és tojással, ha sok-sok zöldséget is eszünk melléjük.

Zöldségekből kiegészítő

Aki nincs oda a zöldségek önmagában való rágcsálásárt, készíthet a zöld fűszerekből pestókat, ezek a krémek is remekül mennek a sonkához, vagy egyszerű túrókrémet sok medvehagymával vagy újhagymával. A gyökérzöldségeket le is lehet reszelni, majd édes-savanyú öntettel elkeverve tenni az asztalra, erre alkalmas a répa, a cékla, a retek is, vagy akár ezek tetszőleges keveréke. A friss salátákhoz, bébispenóthoz, rukkolához elég egy szimpla öntet, és mehetnek az asztalra, ha magukban kevésnek érezzük őket. Ha már sikerült friss spárgát találni, érdemes ressre főzve, mártással az asztalra tenni belőle is, nagyon megy a többiekhez.

Mindegyik zöldség nagyon komoly odafigyelést kíván, ha az a cél, hogy napokig, vagy akár egy hétig friss maradjon.

Retek

A kis, kerek hónapos retek akkor marad a legtovább ropogós, ha a száráról levágjuk a nagyobb leveleket, de egy pici részben rajta hagyjuk, majd hideg vízzel teli dobozba tesszük, és a dobozt lezárjuk.

Sárgarépa, jégcsapretek

A répa sokkal kitartóbb, neki elég egy nedves konyharuha, amibe becsavarjuk, és így tesszük a hűtőbe – akár több hétig is képes így elállni. Ha napokon belül hasábok formájában akarjuk tálalni, akkor működik a hónapos reteknél leírt módszer: hideg vízzel teli dobozban egy-két napig friss marad.

Saláták

A legnehezebb dolgunk a saláta és más zöld levelek tárolásával van, de erre is létezik jó megoldás. A legfontosabb, hogy teljesen szárazon tegyük el őket, és a lehető legjobban védjük meg a levegőtől. Nekem a legjobban az a módszer vált be, hogy vásárlás után megmosom őket, majd teljesen megszárítom papírtörlő vagy salátacentrifuga segítségével. Ezután légmentesen záródó dobozba teszem, így napokig friss marad.

Zöldfűszereknek víz + konyharuha

A medvehagyma és az összes többi zöldfűszer is pohárba állítva áll el a legtovább, méghozzá úgy, hogy a leveleit zacskóba vagy konyharuhába csomagolom. Ezzel a módszerrel még a gyorsan hervadó korianderzöld is 4 napig friss marad.

Újhagyma

Az újhagymának és a spárgának is jobb, ha virágként kezeljük, és pohárba állítjuk. A spárgát szárai felől kell a vízbe állítani, míg az újhagymát a gyökere felől, a végeket pedig ebben az esetben is érdemes becsomagolni.

Ezeket olvastad már?


Címlapkép: Getty Images

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!