Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így kezdj el meditálni, ha még sosem próbáltad

Napi tíz perc segít megnyugodni, ellazulni és a feladatainkra koncentálni, de hogyan kezdjünk bele és miért?

Ha elsőre azt mondják nekem, hogy egyszerűen ülni egyedül egy csendes szobában, lélegezni és az égvilágon semmit sem csinálni egy olyan művelet, amiből akár napi tíz perc segít oldani a stresszt, a szorongást, sőt, egy csomó mindenben fejleszt is, akkor nyilván nevetek. Aztán egyre több barátom és ismerősöm kezdte el egyedül, otthon gyakorolni és olyan lelki válságokon, sőt, betegségeken segítette át őket, hogy el kellett engednem a hitetlenkedést, és ki kellett próbálnom.

Tévhitek

A meditáció nem pihenés, nem alvás, nem csendes elmélkedés, de nem is az agy teljes kiürítése, ezek a meditációval kapcsolatos legelterjedtebb tévhitek. A cél az úgynevezett jelenlét, a pillanatban való elmélyülés, hogy képesek legyünk arra koncentrálni, ami épp lezajlik bennünk, vagy történik velünk, és igyekezni más dolgokat kizárni. Hosszú távon ez átvihető mindenre, amit csinálunk, így hatékonyabb lehet bármilyen tevékenységünk egy szimpla ebéd elkészítésétől kezdve a munkánkig.

Elkalandozol – nem baj

A feketeövesek már nyilván egyedül végzik a maguk napi meditációját, sőt, akár célt is tűzhetnek ki maguk elé, de kezdőként jobb vezetést igénybe venni. Rengeteg különböző hanganyag található ehhez a neten, elsőre érdemes rövid, tízperces alkalmakkal kezdeni. Amikor először próbáltam, azt gondoltam, nincs egyszerűbb annál, mint a figyelmemet erre vagy arra terelgetni, de ez tévedés. Óriási erőt vesz igénybe és rengeteg gyakorlás kell a fejlesztéséhez, mert az ember gondolatai cikáznak, beugrik a bevásárlásról lehagyott elem, egy megválaszolatlan email. A meditációs tanárok szerint azonban ez nem baj, csak az a lényeg, hogy a bekúszó gondolatot lezárjuk, és visszatérjünk a meditáció pillanatához. Az is fontos, hogy nem szabad ítélkezni magunk felett, el kell fogadni, hogy elkalandoztunk, a gondolatot elhagyni és visszatérni a gyakorláshoz – újra meg újra.

Lépésről lépésre

A legtöbb útmutató szerint fontos, hogy kijelöljünk egy időpontot, amikor minden nap gyakorolni fogunk, és ezt el is kell határoznunk, a rendszeresség ebben az esetben fontos. Egy olyan tízperces idősávra van szükség, mikor csendben, egyedül tudunk lenni, senki nem zavar, nem csöng a telefon. A legtöbben reggel végzik, de lehet bármikor a nap folyamán.

A megérkezés

Lehet ülni vagy feküdni, mindegy, a lényeg, hogy kényelmesen el tudj lazulni, de ne aludj el. Lélegezz az orron be és a szádon ki, lassan, egyenletesen. Néhány lélegzetvételig nézz egy pontra magad elé, majd hunyd le a szemed. Tudatosítsd a testi érzeteidet, meleg van-e vagy hideg, hogyan érintkezik a lábad a talajjal, hallasz-e valamit vagy érzel-e valamilyen ízt.

A test végigkövetése

Gondolatban a fejed búbjától a lábujjad hegyéig menj végig a testrészeiden, és tudatosítsd, ha épp feszült vagy fájdalmas a nyakad vagy a vállad. Ilyenkor nem kell sehogy reagálni az érzetre, csak észrevenni, és menni tovább. Ekkor érdemes elindítani a hanganyagot, vagy egyszerűen ránézni az órára, és elhatározni, hogy tíz percig csak ebben az állapotban maradsz. A meditáció végén adj időt a visszatérésre, ne pattanj fel és kapd fel a telefonod.

A legfontosabb, hogy nem kell elvárnunk magunktól semmit, nem szabad ítélkeznünk afelett, mit érzünk vagy gondolunk meditáció közben, vagy hogyan érezzük magunkat, egyszerűen csak lélegezni és tudatosítani. 

Ezeket olvastad már? 

via 

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!