A vasárnapi húsleves nyomában

Vajon mi a nagymama húslevesének a titka? Megkíséreljük a lehetetlent: rekonstruálni a tökéletes vasárnapi levest.

A nagymama vasárnapi húslevese – ez a legszívmelengetőbb étkezéssel kapcsolatos fogalom, holtversenyben a hóesésben sültgesztenye-evéssel és a másnaposan pizzarendeléssel, már ami engem illet. Utánozhatatlan hangulata van. Régi, virágmintás, konyharuhával szárazra törülgetett tányérok (vajon a nagymamák miért nem hívei a lecsurgatónak?), viaszkosvászon terítő és a leves. Vélhetőleg minden nagymama levese különbözik valamiben a többitől, mégis mindig ugyanolyan, nem változik az íze, a minősége, nincsen lutri, hogy ma vajon hogyan is fog sikerülni.

A vasárnapi kacsanyakleves receptjéért kattints ide!

De nem is az elkészítés fázisai vagy a hozzávalók azok, amik meghatározzák a nagymamalevest. Hanem valami egyéb, ami összefüggésben lehet a gyerekeit, unokáit ritkán látó idős léttel, a megélt háborús évekkel, azzal, hogy ínséges időkben is mindent megtettek azért, hogy a családjukat a legfinomabb ételekkel lássák el. Ezt a pluszt, amit a húslevesükbe főznek, nem tudjuk leírni, receptbe foglalni. Minden mást azonban megpróbálunk. A tökéletes húsleves nyomait kutatva a következő szempontok tűnnek fontosnak:

  • A húst mindig hideg vízben tegyük fel főni. Ha nem bízunk meg tökéletesen a hentesünkben, vagy csak egyszerűen aggódunk a hús eredete miatt, a főzővíz felforrása után cseréljük le a húson a vizet. Ismét hideg vízzel folytassuk a főzést.
  • Nagyon lassú tűzőn főzzük a levest, csak gyöngyözzön, de semmiképp se lobogjon.
  • A leves felszínén keletkező habot szorgosan merjük le.
  • Ne spóroljunk a hozzávalókkal, de a vízzel se. Minél több a belevaló, annál gazdagabb ízvilágú a leves. Viszont ha magának a lének a mennyiségét kicsit elmérjük, azzal csak jól járunk később. Érdemes úgy főzni, hogy maradjon a húslevesből még, ha már a zöldségek és húsok el is fogytak. Ezt a fagyasztóba eltéve később felhasználhatjuk más levesekhez, húsételekhez - minden finomabb lesz tőle, amibe víz kell.
A vasárnapi kacsaknyakleves receptjéért kattints ide!

  • Ne csak egyféle húst használjunk. Bár nagyon finom leves készíthető farhátból is, azért az igazi még is az, ha akad egy kis szárnyatöve, combja is a levesben. Sokunknak a csirkeláb, sőt a csirkefej is elengedhetetlen része a húslevesnek. És persze belsőségek - meggyőződésem, hogy a csibemájjal nem történhet jobb dolog, mint hogy belefő a vasárnapi levesbe.
  • Ha csontlevest készítünk, válasszunk húsos csontot vagy velős csontot hozzá. El tudunk képzelni fejedelmibb lakomát annál, hogy csontleves után pirítóssal elfogyasztjuk a még meleg velőt? Bár ez már inkább Szindbád, mint a vasárnapi ebéd műfaja.
  • A tésztát ne főzzük bele a levesbe, hanem külön lábosban, a húsléből átmerve főzzük ki. Így kevésbe lesz romlékony és zavaros a leves.
  • Adjunk időt a húslevesnek és benne minden hozzávalónak. A hússal kezdjük a főzést, majd attól függően, hogy milyen húsról van szó, 1-2 óra elteltével jöhetnek a zöldségek, az utolsó 20 percben pedig a máj is.
  • A kész levest szűrjük le, miután szűrőkanállal kimertük belőle a húsokat és a zöldségeket. Ilyenkor jön el az ideje annak is, hogy elbúcsúzzunk a szétfőtt petrezselyemtől/zellerzöldtől, a levesbe főzött hagymától és szemes borstól. Persze van, akinek ez a leves legfinomabb része, az ki ne dobja!
  • Fűszerezés terén a legtöbben a só-bors párosra esküsznek, de főzhetünk a levesünkbe szerecsendiót, sáfrányt, gyömbért is, biztosan nem fogja elrontani. Az asztalt pedig terítsük le viaszosvászonnal, és keressük elő a régi eszcájgokat.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...