Így készül a legfinomabb lecsó!

Aki részese volt már közös lecsókészítésnek, tudja, hatalmas viták kerekedhetnek, és a legjobb barátok is hajba kapnak, hisz mindenki fújja a magáét. Civakodni nem érdemes, az alapokat betartani annál inkább.

Ha lecsóról van szó, akkor mindenkinek van egy saját, jól bevált receptje, amire esküszik. Ez így is van rendjén, szentírás nincs, viszont aranyszabályok vannak, melyeket be kell tartanunk. Lássuk!

  • Arányok: 1 rész vöröshagyma, 2 rész paradicsom, 4 rész fehér húsú zöldpaprika.
  • Kizárólag szabadföldön termett hozzávalókból az igazi, érdemes kivárni, míg nap érlelte paradicsomot és paprikát kapunk a piacon.
  • A végén fűszerezzünk, ugyanis, ha már az elején sózzuk, a paprika túl sok levet ereszt. A paradicsom hozzáadásakor ízesítsük a lecsót: frissen tört borssal és sóval.
  • Lassan, kis lángon készítsük. A lecsónak lelke van, ne kapkodjunk vele!
  • Kötelező tálalási elem: egy nagy karéj fehér kenyér, lehetőleg vastag, ropogós héjjal és puha belsővel.

A vitás pontok

  • Zsiradék: Olajon, zsíron vagy a szalonna kisült zsírján dinszteljük a hagymát?
  • Vöröshagyma: Reszeljük, finomra vágjuk, karikázzuk vagy csíkozzuk?
  • Paprika: Milyen formára szeleteljük? Karikázzuk vagy csíkokra vágjuk? Kerüljön-e a lecsóba csípős paprika is?
  • Paradicsom: Hámozzuk vagy héjastul kerüljön bele? Ha az előző mellett döntünk, így húzhatjuk le könnyedén a paradicsom héját.

A változatosság gyönyörködtet!

A lecsót megunni nem lehet, számtalan formája létezik, készítsük a saját elképzelésünk szerint.

Dobjuk fel vele az ételeket!

Nemcsak önálló fogásként, hanem ízesítőként is szolgálhat a lecsó.

A lecsó nem ismer határokat

Lecsót nemcsak mi, magyarok fogyasztunk: a franciák lecsója padlizsánnal és cukkinivel, az olaszok változata pedig kaliforniai paprikával készül.

Üvegbe zárt nyár: lecsó télire

Gondoljunk a hidegebb időkre, ugye, nem csak nyáron akarjuk élvezni a lecsót?

Még több lecsórecept itt >>

Legújabb receptek

Florentine

Ha kekszre vágynátok és kipróbálnátok valami újdonságot, akkor ismerkedjetek meg a florentine-nel, ezzel a ropogós és természetéből adódóan gluténmentes, édes tallérral. Ennek a ...

Húsmentes töltött paprika

Annak ellenére, hogy a nyári nagy melegben gyomrunk nem kívánja a túlzottan nehéz ételeket, a klasszikus magyar konyha csak relatíve kevés olyan receptet biztosít, amivel elhagyhatnánk a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem víz, és nem gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló ital...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít hidratáltnak maradni!

Ezzel az egyszerű trükkel olcsóbb és gazdagabb ízű lesz a...

A lecsó a nyár egyik kedvenc étele, amiben a paradicsom, paprika és hagyma szentháromsága jelenti az alapot, mindezt pedig különböző módokon dobhatjuk fel. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenkinek megvan a maga bevált receptje. Mai Napi Tippünk viszont olyat mutat, amivel egy kicsit olcsóbbá, krémesebbé és ízgazdagabbá tesszük a lecsót!

Top Receptek

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...