Így készül a legfinomabb lecsó!

Aki részese volt már közös lecsókészítésnek, tudja, hatalmas viták kerekedhetnek, és a legjobb barátok is hajba kapnak, hisz mindenki fújja a magáét. Civakodni nem érdemes, az alapokat betartani annál inkább.

Ha lecsóról van szó, akkor mindenkinek van egy saját, jól bevált receptje, amire esküszik. Ez így is van rendjén, szentírás nincs, viszont aranyszabályok vannak, melyeket be kell tartanunk. Lássuk!

  • Arányok: 1 rész vöröshagyma, 2 rész paradicsom, 4 rész fehér húsú zöldpaprika.
  • Kizárólag szabadföldön termett hozzávalókból az igazi, érdemes kivárni, míg nap érlelte paradicsomot és paprikát kapunk a piacon.
  • A végén fűszerezzünk, ugyanis, ha már az elején sózzuk, a paprika túl sok levet ereszt. A paradicsom hozzáadásakor ízesítsük a lecsót: frissen tört borssal és sóval.
  • Lassan, kis lángon készítsük. A lecsónak lelke van, ne kapkodjunk vele!
  • Kötelező tálalási elem: egy nagy karéj fehér kenyér, lehetőleg vastag, ropogós héjjal és puha belsővel.

A vitás pontok

  • Zsiradék: Olajon, zsíron vagy a szalonna kisült zsírján dinszteljük a hagymát?
  • Vöröshagyma: Reszeljük, finomra vágjuk, karikázzuk vagy csíkozzuk?
  • Paprika: Milyen formára szeleteljük? Karikázzuk vagy csíkokra vágjuk? Kerüljön-e a lecsóba csípős paprika is?
  • Paradicsom: Hámozzuk vagy héjastul kerüljön bele? Ha az előző mellett döntünk, így húzhatjuk le könnyedén a paradicsom héját.

A változatosság gyönyörködtet!

A lecsót megunni nem lehet, számtalan formája létezik, készítsük a saját elképzelésünk szerint.

Dobjuk fel vele az ételeket!

Nemcsak önálló fogásként, hanem ízesítőként is szolgálhat a lecsó.

A lecsó nem ismer határokat

Lecsót nemcsak mi, magyarok fogyasztunk: a franciák lecsója padlizsánnal és cukkinivel, az olaszok változata pedig kaliforniai paprikával készül.

Üvegbe zárt nyár: lecsó télire

Gondoljunk a hidegebb időkre, ugye, nem csak nyáron akarjuk élvezni a lecsót?

Még több lecsórecept itt >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kis jó marhahússal, meg füstöskolbásszal! Na az a finom...

zsuzsi965

Én éppen ellenkez?leg nagy lángon, wokban készítem, nem szeretjük, ha szétf? a paprika.

violazsuzsi

Mindig jó nagy adagot készítünk, lehet?leg bográcsban (valamiért ez sokkal ízesebb.mint amit a t?zhelyen készítünk) és a maradékot több adagra osztva eszegetjük még napokig. Egyikbe padlizsánt, a másikba cukkinit, a harmadikba tojást stb. teszünk és ha még mindig maradt, akkor kiváló pörkölt alap válik bel?le. Egyszóval a lecsó szerintem a magyar konyha királyn?je :))))

Filamér

A tökéletes lecsó titka: 1. tökéletes alapanyag (k?kemény, nem lottyadt) lehet?leg bogyiszlói paprika 2. sohasem szabad szétf?zni, roppanós kell maradjon 3. a lecsó paprikából készül és nem paradicsomból! A paradicsom csak ízesít?, mindig a héja nélkül kerüljön bele, 1 kg paprikához 1, maximum 2 db dukál. 4. csak a lusta háziasszony vágja karikára a paprikát! a rendes, odafigyel?s, a lelket is beletev?s lecsóban a paprika kis kockákra, vagy rombuszokra van vágva. 5. a jó lecsó nem olajon, pláne nem vajon, még plánébb nem olívaolajon készül, hanem jó kis disznózsíron. Sosem kerülhet bele - legalábbis nem sülhet-f?ve vele együtt - sem szalonna, sem kolbász, ezeket tálaláskor lehet csak kínálni külön. 6. A hagymát nem f?zni, hanem dinsztelni kell, szép világosbarnára, aztán kerülhet bele a paprika, majd a pirospaprika. Víz csak egészen minimális mennyiségben, vagy még annyi se.... 7. és a titok, amit?l igazán fenségessé válik: a f?zés legvégén, egyetlen kiskanálnyi porcukor kerüljön bele elkeverésre. Nos, szerintem ilyen a tökéletes lecsó, de hát ahány ház, annyi házmester...

Címlapról ajánljuk

További cikkek