Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így használd a cardiogépeket az edzőteremben!

Még csak most ismerkedsz a konditermi cardiogépekkel, és fogalmad sincs, hogy melyik gép mire való? Akkor nem árthat egy kis útmutató!

A cardioedzések lényege a testsúly szabályozása, a szív- és keringési rendszer terhelhetőségének növelése, valamint a tüdő kapacitásának fokozása, melynek következtében fokozatosan és folyamatosan fejlődik az állóképesség.

Jó időben számos lehetőség akad a természetben is cardioedzések gyakorlására: elmehetsz futni, biciklizni, görkorizni, túrázni, evezni stb., de választhatod az edzőtermi megoldásokat is, ha az a kényelmesebb számodra. Az edzőteremben rengeteg gép áll rendelkezésre, hogy fejleszd az állóképességed, de előtte nem árt megtanulnod a gépek használatát, és képbe kerülnöd azzal is, hogy melyik gép hasznos számodra, és melyik nem. Amennyiben teljesen kezdő vagy, akkor a cardiogépekkel való ismerkedést első körben a teremkerékpárokkal és a futópaddal érdemes elkezdeni.

1. Teremkerékpár

Intenzitás és erőkifejtés szempontjából is ez a legkevésbé megterhelő mozgás, a testedet ugyanis az alátámasztás miatt nem kell megtartanod. Ezzel a géppel gyakorlatilag a comb izmait dolgoztathatod meg, az állóképesség fejlesztésen mellett. Túlsúlyosoknak kimondottan jó megoldás.

Kinek érdemes használni?

Azoknak, akiknek valamilyen okból magas a nyugalmi pulzusuk (például pajzsmirigy gyógyszert, béta blokkolót szedők), magas a vérnyomásuk vagy nagy túlsúllyal küzdenek, ezért csak óvatosan terhelhetők.

Tipp

Mielőtt elkezdenéd használni a gépet, mindenképpen kérd meg a teremedzőt, hogy állítsa be neked a megfelelő kormány- és nyeregmagasságot, hogy az ízületeidnek még véletlenül se essen baja.

2. Futópad

Ez talán az egyik legnépszerűbb cardiogép a termekben, én magam is ezt szeretem a legjobban, mert könnyen szabályozható vele a pulzus. Beállíthatsz akár intervall-tréninget is, de tarthatod végig ugyanabban a zónában a pulzusod. A futópad automatikusan szabályozni fogja a dőlésszög és a tempó változtatásának segítségével. A használata egyszerű, de fontos, hogy olyan futópadot válassz amin van kapaszkodó is arra az esetre, ha rosszul lennél, és persze lehetőleg jó minőségű, amennyire csak lehet, rázkódást elnyelő felületű legyen.

Kinek érdemes használni?

Gyakorlatilag mindenkinek, csak az nem mindegy, hogy használod. Nagy túlsúllyal értelemszerűen gyalogolni kell. A dőlésszöggel lehet játszani annak, aki intervall-edzést szeretne. Azoknak pedig, akik rendszeresen futnak a szabadban, érdemes észben a tartani, hogy a futópad talaja az első pár alkalommal túl kemény is lehet, így érdemes néhány alapozó tréninget is beiktatni.

Tipp

A legtöbb futópad ma már tudja mérni a pulzust is, de pontos értéket csak akkor fog tudni bemérni, ha van rajtad mellkasi jeladó. (Ez általában még mindig nem olyan pontos, mint ha saját órád lenne). Ha nincs pénzed pulzusmérő órára, egy jeladóra mindenképpen érdemes lenne beruháznod. Ez jelentősen megnövelheti az edzéseid hatékonyságát.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

3. Ellipszisjáró gépek

Ezeken a gépeken már jóval intenzívebb edzéseket lehet végezni, mivel a teljes testet átmozgatják. Az erőkifejtés a láb -, a váll- és a törzs izmainak együttes igénybevételével jön létre. A gép gyakorlatilag a sífutást imitálja, az intenzitást az ellenállás beállításával változtathatod. Nagyon fontos, hogyha ezt a gépet választod, figyelj, hogy ne csavarodjon túlságosan a törzsed, enyhén feszítsd meg a hasad és a feneked, végig egyenes háttal dolgozz. Figyelj, hogy mozgást nem lehet hirtelen abbahagyni, szépen, fokozatosan kell lassítani.

Kinek érdemes használni?

Azoknak, akik már rendelkeznek megfelelő testtudattal, így a karok és a lábak összehangolása mozgás közben nem okoz gondot. Nem szenvednek szív és érrendszeri betegségben és normális a nyugalmi pulzusuk. Kezdők és újrakezdők számára is jól használható, ha a pulzusuk nem szökik fel már az első pár percben túl magasra (anaerob tartományba).

Tipp

Ha tetszik a gép, de túl magas a pulzusod az intenzív mozgás miatt, támaszkodj a fix kapaszkodóra a legtöbb ellipszisjárón már megtalálható). Így gyakorlatilag kizárod a karmunkát, melynek hatására a pulzusod fokozatosan csökkenni fog. Ha ennek ellenére magasabb marad a pulzusod, válaszd egyelőre a futópadot vagy a terem kerékpárt.

4. Lépcsőzőgép

Ez az a gép, amit nagyon sok nő hatékonynak gondol, ezért használja, de sajnos valójában a kivitelezés és az állóképesség hiánya miatt, nem szokott túl eredményesnek bizonyulni. A gép a valódi lépcsőzést imitálja, de eközben kíméli a térdízületet, mivel lefelé nem kell lépkedned, csak felfelé tudsz haladni.

Fontos, hogy egyenletes ritmusban terheld mindkét lábat, a törzsed legyen egyenes, kissé feszítsd meg a hasad,  és lehetőleg ne a karodon támaszd meg a testsúlyod.

Kinek érdemes használni?

Azoknak, akik jól terhelhetők. Rosszabb állóképességű sportolóknál nagyon gyorsan emelkedik a pulzus, ezért először másik gépen kell fejleszteni az állóképességet, és csak később visszatérni. A gép egyébként kiválóan formálja a combot és a feneket, ráadásul síelésre és hegymászásra is fel lehet készülni a használatával.

Persze ez nem az összes gép, amit az edzőtermekben megtalálhatsz, de kezdetnek bőven elég, ha ezt a néhányat kipróbálod és – lehetőleg edző segítségével – megtanulod jól használni.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!