Húsvéti szokások, amelyeket csak mi, magyarok tartunk

Valószínűleg jó pár húsvéti szokásunkra igencsak furcsán néznének a külföldiek, ha hallanák vagy látnák. De melyek ezek a népszokások? Mutatjuk őket!

A húsvét a keresztény országokban az egyik legfontosabb ünnep a karácsony mellett. Mint minden ünnepre, húsvétra is sajátos szokásokat alakítottak ki az emberek, amelyek országonként változnak. Az alábbiak kimondottan magyar területeken terjedtek el, és talán még neked is ismerősek lehetnek.

A régi klasszikus

A vízzel való locsolkodás valószínűleg sok külföldit megrémít, nálunk azonban teljesen általános szokás. Eredetét tekintve több legendaváltozat is ismert vele kapcsolatban. Az egyik természetesen a Bibliához és Jézus feltámadásához kötődik. Ebben a változatban a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat igyekeztek locsolással elhallgattatni. A másik típusát egyfajta termékenységi varázslat részeként alkalmazták. Többféle formája is létezik a locsolásnak: az egyik a locsolóverssel és kölnivel (ez inkább az utóbbi évtizedekben lett népszerű), illetve a szódásszifonokkal és vödörrel történő öntözés. Általában a lányok hímes tojással hálálják meg a fiúknak, hogy megmentették őket az elhervadástól.

Hollókőn még mindig tartják ezt a nemes hagyományt

Mi az a komatál?

Ez már egy kissé elfeledett népszokás, de attól még ízig-vérig magyar! Úgynevezett fehérvasárnap (húsvét utáni első vasárnap) a lányok komatálat küldtek azoknak a fiúknak, akik farsangkor megtáncoltatták őket. A tálat olyan finomságokkal töltötték meg, mint a koszorúalakú kalács, sütemények és húsvéti sonka, illetve gyönyörű, kézzel készített hímes tojásokkal is megpakolták. Az ajándékot személyesen vagy küldött útján is el lehetett juttatni a lehetséges jövendőbelinek, rendszerint pedig egy kis versikével is kiegészítették.

Írókázás

A húsvéti tojásfestés az egész világon elterjedt szokás, azonban vannak olyan válfajai, amelyeket csak mi, magyarok ismerünk. Ilyen például az írókázás is, aminek a lényege, hogy a főtt vagy kifújt tojásra mutatós mintát készítenek, amihez egy úgynevezett írókára van szükség. Ez nem más, mint egy pálcára erősített fémcsövecske. Ezt a pálcát mártogatják bele forró méhviaszba, majd segítségével írják rá a mintát a nyers vagy főtt tojás felületére. A megmintázott tojást beleáztatják a festéklébe, majd utolsó lépésként lekaparják a méhviaszt, s máris láthatóvá válik a motívum.


Segítünk, hogy tökéletes legyen a húsvétod:

Címlapkép: huvetifesztival.com

Forrásaink voltak.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...