Azta'Pasta – Torta Pasqualina, a keresztény, tojásos csodapite

Ha húsvét, akkor kereszténység, ha kereszténység, akkor (többek közt) Olaszország, ha olasz húsvét, akkor Torta Pasqualina.

Az Azta’Pasta következő részében most Észak-Olaszország legzsengébb tavaszi ízeit hozzuk el nektek a Torta Pasqualina jóvoltából. Ez a húsvéti sós pite mára igen csak népszerűvé vált egész Olaszország területén, s nem csak e nagy ünnepen, de az év bármely napján megállja a helyét.

Igaz, eredetileg articsókából készült, de manapság a mángold vagy, mint a mi esetünkben is, a spenót képzi az alapját. Legnagyobb érdekességét talán a tészta lapjainak a száma adja, ugyanis a tradicionális recept szerint 33 leveles tészta rétegből készült, utalva ezzel Jézus Krisztus életkorára. Ez a fajta készítési mód az évek múlásával szintén megváltozott, s ahogy a mi receptünk is mutatja, ma már csak néhány réteg alkotja ezt a csodapitét.

A receptért kattints IDE!

A további ízorgiáért a ricotta és a parmezán felel, valamint az olaszok elengedhetetlen szerecsendiója és fokhagymája. Ja, és ne feledkezzünk meg a tojásról sem, ami a torta egyik legfontosabb alappillére, ugyanis ennek láthatósága teszi igazán ünnepélyessé eme étket.

A receptért kattints IDE!

Amikor kettévágjuk a tortát, akkor pillanthatjuk meg a ricottás-parmezános-spenótos ágyásban a tojásokat – ha ti is ugyanerre a látványra pályáztok, akkor azt tanácsoljuk, hogy a nyers pite tetejét egy kereszttel jelöljétek. Mivel húst nem tartalmaz, ezért bátran ajánljuk vegetariánus olvasóink ünnepi asztalára is!

A receptért kattints IDE!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ha még több Azta'Pasta tartalomra vágynál:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...