Hozd előre a nyarat!

Újabb kedvenc a Dobd össze! rovatban! Ha eddig csak török gyorsétkezdékben kóstoltad a muszakát, meg fogsz lepődni, mennyi lehetőséget rejt ez a balkáni finomság. Elő a padlizsánokkal!

A muszakát leginkább a nyárhoz, a szaftos, lédús szabadföldi paradicsomok és a napérlelte padlizsánokhoz kötjük. Most viszont – dacolva az időjárással – úgy döntöttünk, hivatalosan is tavaszt hirdetünk és előrébb hozzuk a július és augusztus ízeit: a Balkán és a Közel-Kelet egyik kedvenc, de minden kultúrában máshogyan készített rakott ételéhez, a muszakához csinálunk kedvet!A legtöbb országban padlizsán az alapja, kivételek ez alól a szerbek és a bolgárok, náluk általában burgonya adja az étel gerincét. A muszaka szó egyébként görög eredetű és a legnépszerűbb elkészítési módja is tőlük származik.

Így készül: erős-savanyú leves >>

Számolhatunk két közepes méretű padlizsánnal: igen-igen, csöppet sem gázolunk a lila növény szezonjában, így egészen biztosan csak fólia alól származhat a termés, aki nagyon ódzkodik az így termesztett zöldségtől, az nagyobb üzletekben hozzájuthat biogazdálkodásból származó egyedekhez is. Sokan előfőzik a muszaka hozzávalóit, mielőtt egy tálban rétegeznék őket nos, mi ezt nem javasoljuk, helyette inkább kevés olívaolajon pirítsuk le a padlizsánkockákat, majd szűrőlapáttal helyezzük őket egy tányérra és pirítsuk meg ugyanazon zsiradékon a darált húst is. Tél végén csak paradicsomkonzervet tudunk használni, így nem nehéz a dolgunk: egy réteg padlizsán, a hús, majd erre jöhet a paradicsom, hogy mindezt aztán tetézzük egy előzetesen megfőzött besamelmártással. Van, aki a tetejére sajtot is tesz, mások szerint ez nem autentikus mindenesetre hallgassunk a saját és a vendégek (család) ízlésére.

6 egytálétel, amit imádni fogsz >>

Az ördög most is a részletekben bujkál: a jól elkészített muszaka lelke persze a zöldségekben is rejlik, de a jól eltalált fűszerezéssel egészen új ízeket nyerhetünk. Bármilyen furának is tűnhet először: késhegynyi fahéj, némi szegfűszeg és az örök adu ász, frissen őrölt fekete bors hármasa már valószínűtlenül finom, isteni, keleties ízvilággal dobja meg a rakott padlizsánunkat, nem érdemes ezt a lépést megspórolni! Vegetáriánusok persze simán mellőzhetik belőle a húst, anélkül is függőséget okoz; aztán rögvest itt is a nyár, amikor a zöldségesstandokon hegyekben állnak a muszaka alapanyagai!

A Dobd össze! rovatban további szuper ötleteket találhatsz! >>

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.