Hozd előre a nyarat!

Újabb kedvenc a Dobd össze! rovatban! Ha eddig csak török gyorsétkezdékben kóstoltad a muszakát, meg fogsz lepődni, mennyi lehetőséget rejt ez a balkáni finomság. Elő a padlizsánokkal!

A muszakát leginkább a nyárhoz, a szaftos, lédús szabadföldi paradicsomok és a napérlelte padlizsánokhoz kötjük. Most viszont – dacolva az időjárással – úgy döntöttünk, hivatalosan is tavaszt hirdetünk és előrébb hozzuk a július és augusztus ízeit: a Balkán és a Közel-Kelet egyik kedvenc, de minden kultúrában máshogyan készített rakott ételéhez, a muszakához csinálunk kedvet!A legtöbb országban padlizsán az alapja, kivételek ez alól a szerbek és a bolgárok, náluk általában burgonya adja az étel gerincét. A muszaka szó egyébként görög eredetű és a legnépszerűbb elkészítési módja is tőlük származik.

Így készül: erős-savanyú leves >>

Számolhatunk két közepes méretű padlizsánnal: igen-igen, csöppet sem gázolunk a lila növény szezonjában, így egészen biztosan csak fólia alól származhat a termés, aki nagyon ódzkodik az így termesztett zöldségtől, az nagyobb üzletekben hozzájuthat biogazdálkodásból származó egyedekhez is. Sokan előfőzik a muszaka hozzávalóit, mielőtt egy tálban rétegeznék őket nos, mi ezt nem javasoljuk, helyette inkább kevés olívaolajon pirítsuk le a padlizsánkockákat, majd szűrőlapáttal helyezzük őket egy tányérra és pirítsuk meg ugyanazon zsiradékon a darált húst is. Tél végén csak paradicsomkonzervet tudunk használni, így nem nehéz a dolgunk: egy réteg padlizsán, a hús, majd erre jöhet a paradicsom, hogy mindezt aztán tetézzük egy előzetesen megfőzött besamelmártással. Van, aki a tetejére sajtot is tesz, mások szerint ez nem autentikus mindenesetre hallgassunk a saját és a vendégek (család) ízlésére.

6 egytálétel, amit imádni fogsz >>

Az ördög most is a részletekben bujkál: a jól elkészített muszaka lelke persze a zöldségekben is rejlik, de a jól eltalált fűszerezéssel egészen új ízeket nyerhetünk. Bármilyen furának is tűnhet először: késhegynyi fahéj, némi szegfűszeg és az örök adu ász, frissen őrölt fekete bors hármasa már valószínűtlenül finom, isteni, keleties ízvilággal dobja meg a rakott padlizsánunkat, nem érdemes ezt a lépést megspórolni! Vegetáriánusok persze simán mellőzhetik belőle a húst, anélkül is függőséget okoz; aztán rögvest itt is a nyár, amikor a zöldségesstandokon hegyekben állnak a muszaka alapanyagai!

A Dobd össze! rovatban további szuper ötleteket találhatsz! >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...