Így készíts tökéletes jegeskávét és frappét házilag!

Ha kávéimádó vagy, biztos, hogy te is ittál már jegeskávét. Vagy az valójában frappé volt? Ha minőségi italokat kortyolnál, készíts finom jeges kávét és frappét otthon!

A jegeskávé, valamint a frappé a legfinomabb nyári frissítők közé tartoznak, amiket, ha jól készítünk el, a szánkat összetapasztó ragacsos lötty helyett kulináris élvezetben lehet részünk.

Valódi jegeskávé

A vaníliafagylalttal készült jeges kávé valójában frappé, aminek nem sok köze van a valódi jegeskávéhoz. Ha azonban igazi jegeskávéra, café mazagranra vágysz, olyanra, amilyet már 180 éve a francia idegenlégiósok is ittak, vanília fagylaltra és tejre biztosan nem lesz szükséged. Az eredeti jegeskávé az algériai Mazagran nevű erdőről kapta a nevét, ahol a katonák a kávészirupot hideg vízzel keverték a 19. század derekán. Készítsd el te is, és garantáljuk, átértékeled a jegeskávéról alkotott elképzeléseidet!

Őrölj meg egy adag jó minőségű kávébabot - ha ízesítettre vágysz, ma már kapható karamellizált narancsos, mogyorós, whiskey-s kávébab is. Főzz le egy hosszú kávét, vagy ha erősebbre vágysz, presszót is készíthetsz, adj hozzá 2-3 mokkáskanál cukrot, majd hagyd kihűlni. Ezután tegyél jégkockákat egy előhűtött pohárba, öntsd rá a kávét, és már kortyolhatod is.

Ha valami különlegesebbre vágysz, készíthetsz kávékoncentrátumot is. Tölts meg egy befőttesüveget 1:8 arányban kávéőrleménnyel és hideg vízzel, zárd le, majd hagyd állni 1 napot a hűtőben, vagy egyszerűen szoba hőmérsékleten. Ezután egyszerű gézlapokat, vagy erősebb papírtörlőt használva szűrd át többször, amíg tiszta nem lesz a folyadék. A koncentrátumot jégkockákra öntve - ízlés szerint cukorral ízesítve - bármikor fogyaszthatod, ráadásul, ha megfelelően tárolod, azaz lezárva a hűtőben tartod, alacsony savtartalma miatt akár 1 hónapig is eláll.

Frapppé

Ha nem klasszikus jegeskávét innál, hanem frappét, akkor a folyamat annyiban különbözik az előzőtől, hogy a jeget össze kell zúzni, és a lefőtt, kihűlt kávéval egy shakerben összerázni. Ha nincs jégtörő funkció a turmixgépeden, akkor a jeget tedd folpackba, borítsd be konyharuhával, és húsklopfolóval zúzd össze. Ezután öntsd shakerbe - vagy más, jól záródó üvegbe -, öntsd rá a cukros kávét, és addig rázd, amíg a jégkásás állagú nem lesz. Végül töltsd pohárba, és ha úgy szereted, adj hozzá tejet, ha úgy tartja kedved egy kevés likőrt, és élvezd az ízek kavalkádját!

Ha nemcsak innál, hanem ennél is valami kávésat, készítsd el ezt a süteményt:

Ezeket olvastad már?

via és via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...