Ez a világ talán legrondább sajtja, ami az egyik legfinomabb is

A sajtimádók egyik ínyenc csemegéje lehet a Divle Obruk, ami a törökök egyik legérdekesebb gasztroremeke.

A ritka, barlangban érlelt török sajt készítéséhez egy ősi technikát alkalmaznak, ami cseppet sem hétköznapi. Ha szereted a rokfortot, ezt is ki kell próbálnod!

Kecskebőrbe töltve

Napjainkra már kevés nomád pásztor maradt az Anatóliai-fennsík azon részén, amit a helyiek sárga legelőnek neveznek. Itt található Divle, más néven Üçharman, ahol 300 gazda körülbelül 3500 kecske és vörös juh állományának köszönhetően a ritka tulum sajt, a Divle Obruk készítése még nem merült feledésbe.

Törökországban többféle tulum, azaz ruhás sajt létezik, ezek közül az egyik legkülönlegesebb a Divle településen készülő Divle Obruk. A sajtot kecskebőrből készült zsákban érlelik egy barlang mélyén, amitől egyedi aromát kap.

A sajt eredetileg a vidéken őshonos karaman juhok tejéből készült, azonban az állomány csökkenése miatt mára kecsketejet is használnak. A tejet körülbelül 1 órán keresztül főzik 30 fokon, beoltják, majd több napig pihenni hagyják.

Ezután vízben áztatják, hogy csökkentsék a keserű ízt, lemossák, és kövekkel kipréselik a maradék nedvességet. A folyamat utolsó lépésiként sózzák, végül a morzsalékos állagú sajtot birkabőrből vagy kecskebőrből készült tiszta zsákba teszik. Némely zsák akár 22 kiló sajtot is rejthet.

Barlang mélyén érlelik

Nemcsak a sajtot, hanem a zsákokat is külön eljárással készítik elő: a bőrt alaposan megtisztítják, lemossák, sózzák, majd a tűző anatóliai napon kiszárítják. Minden zsák egyszer használatos. Ha a zsákokba beletöltötték a sajtot, egy barlangba szállítják, ami a falu mellett található, és több mint 100 méter mélyen érlelik. A sajtok néhány hónapig - általában májustól szeptemberig - érnek a nedves, hűvös közegben, ahol a hőmérséklet egész évben 4 Celsius fok körül van.

A barlang egyedülálló mikroklímája miatt különleges penészréteg képződik a sajton, ami jellegzetes aromát és külsőt kölcsönöz neki. A sajt először kékes, majd fehér színűvé válik - a rokfort sajthoz hasonlóan-, és végül a baktériumok hatására fakó vöröses tónust vesz fel. Miután az érlelés befejeződött, a Divle Obruk belseje fehér vagy halványsárga színű.

Elnéptelenedett település

A barlang 70 tonna sajtot képes tárolni egy érlelési ciklusban, azonban ma már csak 13–14 tonnával töltik meg. Mivel a vidéket sokan elhagyták, és városokba költöztek, a sajt iránti kereslet és a munkaerő is csökkent. Emellett az éghajlatváltozás sem feltétlen kedvez az állattartásnak, és a gazdálkodás sem olyan vonzó már, mint régen.

Mivel a törökök nem szeretnék, hogy az értékes sajtkészítési hagyományok a feledésbe merüljenek, kezdeményezték, hogy a Divle Obruk gyártási protokolljait szabványosítsák. Ennek eredményeként Divle településen már 3 tejüzemnek is van gyártási engedélye a sajtra, amit hagyományos módon készítenek.

Receptajánló:

A Divle Obrukot vékony kenyérszeletekre téve fogyasztják, gyümölcsökkel együtt szolgálják fel, és rakit, egy török ánizsos törköly-vagy gyümölcspárlatot isznak mellé. A sajt egy részét nagyobb török városokba, Isztambulba és Ankarába szállítják, ahol boltokban és éttermekben adják el. Ha Törökországban jársz, és szereted a sajtokat, érdemes megkóstolnod a tulumpeyniri, azaz a ruhás sajtok bármelyikét!

Ezeket olvastad már?

via és viaés via

Címlapról ajánljuk

További cikkek