Garbage-plate: a New York-i görögök nagyon bizarr találmánya, amikor MINDEN fogás egy tányérra kerül

Káosz a tányéron – így foglalható össze leginkább, mi is az a garbage-plate. Egy gasztrotrend, ahol a tányérját mindenki a saját kedve és gyomra szerint alakíthatja.

Amerikában már sok helyen rendelnek az éttermekben garbage-plate-eket, itthon azonban még nem jellemző, hogy egy tányéron szeretnénk látni a bundás kenyeret, a majonézes krumplisalátát és a pörköltet.

Na de ki találta ezt ki?

A New York-i Rochester városát hibáztathatod – vagy ennek mondhatsz hálát – az első ránézésre nem túl guszta tányérért. A 19. század második felében, és a 20. század elején görög bevándorlók érkeztek a városba, köztük volt Alexander Tahou is, aki 1918-ban nyitotta meg a West Main Texas Hots nevű kifőzdéjét.

A városban sokféle náció telepedett le, de egy közös pont mindegyikben volt: szerették az étterem kínálta hot dogot, hamburgert és sült krumplit, a hely pedig végül a garbage-plate szülőhelye lett. Az 1940-es években Alexander fia, Nick vette át az éttermet, átkeresztelte Nick Tahou Hots-ra, és a vendégeivel együtt megalkotta a garbage-plate-et.

A ’80-as években az egyetemisták körében kifejezetten népszerűvé vált az olcsó étterem, és mivel pénztárcájukkal ellentétben az étvágyuk nem ismert határokat, mindent rápakoltattak a tányérjukra, amit a kifőzdében kínáltak.

Ha a szolidabb változatot kedveled:

Az étterem még ma is működik, és a garbage-plate, a látszólag koncepció nélküli tányér a védjegyévé vált. A káosz tányérjának egyetlen szabálya van csupán: mindent rápakolhatsz, amihez kedved van. Éhesen, vagy ha egyetlen tányéron akarunk kipróbálni egy sornyi ételt, a garbage-plate remek választás, bár, tegyük hozzá, az érzékenyebb gyomrúaknak nem feltétlen ajánlott. A félmeztelen fiatalember láthatóan nagy rajongója ennek az irányzatnak:

Klasszikus garbage-plate

Egy hagyományos amerikai garbage-plate alján sült krumplivagy szósszal nyakon öntött makaróni pihen, majd jön a hot dog illetve hamburger, de elfér rajta a rántott mozzarella, a grillezett sajt, a kolbász és a sült hal is. Végül jönnek az öntetek, mártások, ízlés szerint a ketchup, mustár, de van egy speciális hagymás, chilis, cayenne-borsos szósz is, amit az amerikaiak imádnak. Az igazán bátrak és hagyománytisztelők az egészet alaposan összekeverik, és úgy eszik. Léteznek egészen ízléses változatok is:

Ugyan a '80-as években még csak a falánk egyetemisták ették, ma már sokakat elvarázsolt a garbage-plate, és számos amerikai étteremben kínálnak gigantikus mennyiségű, számunkra szokatlan ételpárosításokkal teli tányérokat. Nációnként változhat az, hogy mit tartalmaz, így nálunk jó eséllyel bundás kenyér, francia saláta, pörkölt nokedlivel, vagy paprikás krumpli lenne az alapja.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

5 élelmiszer, ami rontja a rosacea tüneteit

A rosacea egy nagyon kellemetlen bőrbetegség, ami a zavaró fizikai tünetek miatt nemcsak a mindennapjainkra nyomhatja rá a bélyegét, hanem az önértékelésünkre is. Sajnos teljesen megszüntetni nem tudjuk, ám egyes életmódbeli változtatásokkal nagyon sokat enyhíthetünk rajta.

Nosalty

További cikkek