Hogyan akadályozzuk meg, hogy bepárásodjon a szemüvegünk a maszkban?

Mi csak most szembesültünk ezzel a problémával, de az orvosok már régóta szenvednek tőle, így vannak rá jó ellenszereik.

Szemüvegesnek lenni néha kellemetlen mellékhatásokkal jár együtt, ilyen az, mikor lépten-nyomon bepárásodik az üveg a szemünk előtt. Megtörténik, ha télen belépünk egy meleg étterembe, ha kinyitjuk a sütőt, mostanában pedig minden alkalommal, amikor elmegyünk valahova. A maszkból a saját lehelletünkkel párásítjuk be a szemüvegünket, mivel az orrnál nem tökéletesen zár.

Lehet, hogy ez egy nem szemüvegesnek jelentéktelen problémának tűnik, de nekünk nem az. Bevásárlás közben elhomályosodik a világ, de veszélyes az utcán is, mikor átkelünk a zebrán, és egyszer csak nem látunk semmit, pusztán mert épp kifújtuk a levegőt.

Ezt láttad már?

Így készíts házilag maszkot 45 másodperc alatt – VIDEÓ

Több megoldási javaslat is született már erre a problémára, amely, úgy látszik nem csak engem foglalkoztat, hanem például a CNN riporterét is. Ő angol sebészek ötletére hagyatkozott, az ő módszerüket próbálta ki, és neki működött.

A szemüveget általában csak törölni szoktuk, itt viszont egyenletesen le kell mosni meleg víz alatt, majd folyékony szappan alaposan átkenni, leöblíteni, és végül óvatosan leitatni róla a vizet.

A szappan az elmélet szerint egy vékony filmréteget képez az optikán, taszítja a vizet, így a leheletünk nem okoz majd párát az üvegen. Vannak olyan újságírók is, akik szerint ez nem túl megalapozott elmélet, sőt. Az a baj, hogy ha a lélegzetünk a szemüvegünk alá csap, az azt jelenti, hogy a maszk nem biztonságos, tehát inkább a rést kell erősíteni.

Drótdarabka a maszkba

Ha saját maszkunk van, érdemes beleerősíteni egy kis drótdarabot, ami az orrunkhoz rögzíti a maszkot, így máris kevesebb levegő fog kiférni rajta.

Ragaszd oda

Állítólag sokan az orvosok közül ezt a módszert választják: egyszerűen az orrnyergükhöz tapasztják a maszkot. Ragtapasszal. Így még jobban illeszkedik az arcra, még kevesebb levegő jön majd ki rajta.

Húzd fel

Ez egy elég egyszerű tipp, de én már egy ideje ezzel operálok, más módszer nem lévén. Ha jó alaposan felhúzzuk a maszkot, egészen a szemüveg alá, akkor kevésbé áramlik majd rá a meleg levegő. Ez azonban csak percekig működik, a maszk általában hamar visszacsúszik, és újra jön a homály.

Párásodás elleni spray

Léteznek olyan, igen drága készítmények, amelyeket kifejezetten arra találtak ki, hogy az üveget megvédjék a bepárásodástól. Sajnos minden megoldás csak átmenetileg működik, de reméljük, hogy talán nem kell örökké maszkban élni a mindennapjainkat...

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Hozzászólások

Harangocska

Szóval semmit nem tudunk tenni ellene. És ez a semmi is ért egy cikket, amire a sok hülye (velem együtt) rákattint mert azt hiszi, hogy a kérdésre kapja a választ.

Címlapról ajánljuk

További cikkek