Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Koronavírus: Milyen anyagból készítsük az arcmaszkunkat? Itt a válasz!

Egy friss kutatásból kiderült, melyek a legjobb anyagok az otthoni maszkok gyártásához.

Mivel egyre kevesebb maszk kapható a boltokban, vagy éppenséggel csak aranyáron lehet beszerezni őket, egyre többen választják azt a lehetőséget, hogy otthon, saját kezűleg készítik el. Szerencsére milliónyi videó van arról, hogyan kell megcsinálni, a legegyszerűbbtől egészen a legbonyolultabbakig, arról azonban, hogy milyen anyagból készítsük el, kevés szó esett eddig.

Egy friss kutatásban most arra keresték a választ, milyen anyagok nyújtanak nagyobb védelmet, és milyenekből érdemes ilyen maszkokat készíteni – írja a Science Alert.

Az Argonne Nemzeti Laboratórium és a Chicagói Egyetem közös kutatása arra kereste a választ, hogy milyen anyagoknak van a legjobb mechanikai és elektrosztatikus szűrési tulajdonságuk.

Az eredmény annyira nem meglepő: az a legjobb megoldás, ha valaki többfajta anyagot használ rétegesen.

Persze fontos kiemelni, hogy ha rosszul helyezzük fel a maszkunkat, akkor ugyanúgy hatástalan marad.

A kutatók szerint a különböző rétegből álló maszkok azért lehetnek a leghatékonyabbak, mert kombinálják a mechanikai és elektrosztatikus védelmet. A szakértők egyébként olyan teljesen hétköznapi anyagokat vizsgáltak meg, mint a pamut, selyem, sifon, flanel, különféle szintetikus anyagok, valamint ezek kombinációi.

A magas szálszámú pamut volt a leghatékonyabb a fizikai védekezésben, elektrosztatikus szűrésben azonban már a poliészter volt a nyerő.

A leghatékonyabb azonban tényleg az, ha különböző anyagokat egymásra rétegez az ember.

Ezeket olvastad már? 

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!