Jó hír a kontaktlencsét viselőknek: itt a fényre sötétedő lencse!

Gondok, amikre a nem-szemüvegesek nem is gondolnak: mindennapi macerák a kontaktlencse és a napszemüveg körül. Úgy tűnik, most itt a megoldás!

Ha szemüvegesként te sem tudsz mindig arra figyelni, hogy napszemüveget viselj, és a fényre sötétedő szemüveg nem kényelmes, az UV-szűrős kontaktlencse lehet a megoldás!Számtalan kutatás bebizonyította már, hogy ha óvjuk szemünket az UV-sugaraktól, csökkenthetjük a látásromlás kockázatát. Ha szemüveges vagy, a napsütés nemcsak a barnulást, hanem a körülményes szemüveg-napszemüveg csereberét is eszedbe juttathatja.

10 évig tartó vizsgálatok után itt a megoldás

Ha macerás váltogatnod a szemüveged és a napszemüveged, vagy kényelmetlen a fényre sötétedő szemüvegek viselése, jó hírünk van: az FDA, vagyis az USA Élelmiszerbiztonsági- és Gyógyszerészeti Hivatala már jóváhagyta a világ első, adaptív pigmentekkel ellátott kontaktlencséjét, ami megvédi a szemet a káros UV-sugárzástól.

A Johnson & Johnson és a Transitions Optical összefogásának köszönhetően megszületett az UV-védelemmel ellátott kontaktlencse, amelyet akár már 2019-ben elkezdhetnek forgalmazni. A lencséket úgy tervezték, hogy mind a közel -, mind a távollátókra, és a szemtengelyferdüléssel élőkre is gondoltak.

A lencse az FDA végső jóváhagyását egy közelmúltban végzett klinikai vizsgálat után kapta meg, amelyben 24 önkéntes vett részt. A kutatás során a lencsét nappali és éjjeli fényviszonyok között tesztelték vezetés közben, a résztvevők elégedettek voltak, nem számoltak be látásromlásról. A Johnson & Johnson képviselőjének elmondása szerint a speciális kontaktlencsén már 10 évre dolgoznak, és közel 1000 résztvevőt vontak be és vizsgáltak a kísérletek során.

Hogyan működik az UV-szűrős kontaktlencse?

Bár a kontaktlencse pontos összetételére vonatkozó információ még nem áll rendelkezésre, de vélhetően ugyanolyan, vagy hasonló technológiával készül, mint a fényre sötétedő lencsével ellátott szemüvegek. Az ilyen szemüvegek lencséje fényérzékeny pigmentmolekulákat tartalmaz: az UV-sugárzás hatására a kémiai kötések az összekapcsolt molekulamembránon belül szétszakadnak, a pigmentek átrendeződnek, így a szemüveg elnyeli a fény egy részét a látható spektrumon belül. Majd később, ha belépünk egy árnyékos helyiségbe, vagy alacsony az UV-sugárzás a molekulák visszarendeződnek eredeti állapotukba.

Az UV-szűrős kontaktlencse jelenleg ismert egyetlen hátránya, hogy mivel lefedik a teljes íriszt, a gyengén pigmentált szemek valósággal szürkének tűnhetnek az erős napsütésben, megváltoztatva ezzel nemcsak a szem színét, és ezáltal az arc karakterét is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Rendszerezési tippek hiperérzékeny embereknek

Egy ideális világban az otthonunk egy nyugodt és pihentető sziget, de ebben bizony a lakás szervezettsége is óriási szerepet játszik. Egy zsúfolt szoba megnehezíti a fókuszálást és a kikapcsolódást, ahogy egy rumlis komód is megzavarhatja a napi rutinunkat.

Mucsi Blanka

További cikkek

Ezek az élelmiszerek fognak először eltűnni az életünkből

A klímaváltozás hatásait nem lehet tagadni, hiszen a jelenséget évről évre egyre jobban érezzük a saját bőrünkön. A hőség egyre nagyobb, a víz pedig egyre fogy, ezen felül pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy bizonyos élelmiszerek is el fognak tűnni a színről.