Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez a két kézfertőtlenítő teljesen hatástalan a hatóság szerint

A fogyasztóvédelem nemrégiben 69 antibakteriális terméket tesztelt, amiből 2 teljesen hatástalannak bizonyult.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriuma összesen 69-féle kézfertőtlenítőt, antibakteriális szappant, folyékony szappant és tusfürdőt, felületfertőtlenítőt ellenőrzött.

A vizsgált eredménye alapján 14 esetben nem lehetett teljes körűen igazolni a címkén vállalt tisztító, fertőtlenítő hatásokat, de csak két, kizárólag webshopban kínált kézfertőtlenítő bizonyult teljesen hatástalannak.

Kézfertőtlenítők

A vizsgálatban résztvevő 29 különböző típusú kézfertőtlenítő közül nyolc nem teljesítette maradéktalanul a csomagoláson vállalt antibakteriális vagy gombaölő hatást. Ezek közül a termékek közül került ki az a két termék is, amelyek semmilyen fertőtlenítő hatást nem produkált, bár ezeket csak online értékesítik. 

A bevizsgált termékek listáját a fogyasztóvédelmi oldalon közzé is tették.

A hatósági vizsgálatnak köszönhetően az egyik honlap időközben elérhetetlenné vált, a fogyasztóvédelmi eljárások folyamatban vannak továbbra is, az e-kereskedelemben kapható kézfertőtlenítők ellenőrzése tovább folytatódik.

A kézfertőtlenítők hamar hiánycikké váltak, ezért több világmárka is átállította a gyártósorait, és antibakteriális termékeket kezdtek gyártani. Persze nem feltétlenül kell ilyen termékeket választani, hiszen a WHO szerint a szappanos kézmosás segít legjobban a járvány elleni harcban.

Szappanok, tusfürdők

A vizsgálatban egyébként 19-féle antibakteriális hatásúként árult szappant és tusfürdőt is megnéztek, amik közül négy folyékony szappan nem hozta az ígért hatást a laborvizsgálat alapján. A felületfertőtlenítők még jobb arányban teljesítették vállalásaikat, 21 típusból összesen két termék esetében találtak problémát a szakemberek, az egyik a gombaölő hatás szempontjából, a másik pedig csak az ajánlott hígításban nem felelt meg az ellenőrzésen.

Az ígért fertőtlenítő hatást csak részben teljesítő termékek a csomagoláson, címkén olvasható információk valósághű módosítása után forgalmazhatóak. Az ITM a vizsgálati eredményeket megküldte a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, amely piacfelügyeleti hatóságként eljár a jogsértő vállalkozásokkal szemben. A tárca a veszélyhelyzet meghirdetése óta figyeli a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat és a megtévesztő tájékoztatás megvalósulását, indokolt esetben határozottan fellép a magyar családok védelme érdekében.

Ezeket olvastad már? 

(MTI)

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!