Emberek, akik a boltban a termékeket nyalogatják: a pszichológus elmagyarázza, miért csinálják

Csak poénból csinálják, vagy motiválja őket valami arra, hogy pánikot és undort keltsenek?

Az utóbbi időben egyre több videó jelent meg a közösségi médiában, amelyen emberek magukat filmezték le, miközben nyalogatják a szupermarketekben a polcokat és a termékeket, vagy éppen ráköpnek, ráköhögnek az ételekre, esetleg a dolgozókra.

Nem csak szívatás

Amellett, hogy a járvány ideje alatt ezek a viccek egészségügyi kockázatnak minősülnek, sokakban gerjesztenek félelmet és undort. Bár csak szimpla netes szívatásnak tűnik, a dolognak komoly következményei lehetnek. Egyrészt vádat emelhetnek érte hazai terrorizmus címén, megbüntethetik őket érte, másrészt a vállalkozásoknak jelentős károkat okozhat, ha a megrongált termékeket ki kell cserélniük, vagy az üzletüket teljesen fertőtleníteniük kell.

Üres lázadás?

A legtöbbször azonban ezek az esetek, mikor mindenféle baktériumokat terjesztenek emberek puszta viccből, nem többek színlelt harciasságnál vagy céltalan szórakoztatási vágynál - állítja a Conversation magazin. Lázadnak a szüleik generációja ellen, akiket “boomer”-eknek, “az egészségügy imádóinak” és “erényes tapsolóknak” gúnyolnak. Mivel azonban ez a jelenség nem csupán a járvány időszakához, sőt, nem is csak tinédzserekhez kapcsolódik, felvetődik a kérdés, hogy vajon miért tesznek ilyesmit?

Ciánnal mérgezett fájdalomcsillapító

Már 1982-ben is előfordult ilyesmi: akkor valaki ciánnal mérgezett meg csomó fájdalomcsillapítót, amely után hét ember meghalt, a gyárat pedig megzsarolták. Az ilyen eseteknél a gyártónak le kell vennie az összes érintett terméket a boltok polcairól, ami miatt milliárdos veszteségei támadnak, de a károk még ennél is nagyobbak lehetnek, hiszen a vásárlók elvesztik a márkába vetett bizalmukat, és legközelebb másik gyártót választanak. Az említett mérgezéssel senkit sem sikerült megvádolni, sosem derült ki, ki tette. Egy másik esetben egy korábban nyomozóként dolgozó férfi üveg- és borotvadarabokkal szennyezett be bébiételeket, és így próbált meg pénzt kizsarolni a Heinz gyártól. A zsarolás miatt a gyár 30 millió fontnyi bébiételt kellett, hogy bevonjon, de még ennél is nagyobb károkat okozott az a pánik, ami a fogyasztók körében támadt.

Láthatatlan fegyver, ami főleg a bolti dolgozókat veszélyezteti

Ezeket a támadásokat követően sokan próbáltak még biztonságosabb csomagolásokat készíteni a termékeikhez, de a koronavírus ellen ez sem megoldás. A köpködők és szándékosan köhögők pedig leginkább a boltok dolgozóit veszélyeztetik. Sok helyen igyekeznek óriási plexikkel védeni a pénztárasokat, vagy pult mögé rejteni az áruk egy részét, sőt, több amerikai hálózat gondolkodik rajta, hogyan alakíthatná át az egész rendszerét úgy, hogy az a dolgozói számára biztonságosabb legyen.

Ez is érdekelhet:

Koronavírus: ezekre kell figyelned, ha bevásárolni indulsz! 7 szabály, amit tarts be a járvány idején

A legjobb védekezés a támadás

Azok, akik mások arcába köpködnek vagy köhögnek, valamilyen oknál fogva fegyverré szeretnék alakítani a saját testüket. Ez a jelenség különösen azoknál figyelhető meg , akik úgy érzik, nincs elég hatalmuk, erejük vagy alacsony a társadalmi státuszuk. Sokan olyan kiszolgáltatott helyzetben változtatták saját magukat biológiai fegyverré, mikor le akarták őket tartóztatni, vagy a rendőrség be akart menni az otthonukba. Ezért kezdtek el az amerikai rendőrök arcpajzsot viselni, amitől pedig a lakosság körében váltak népszerűtlenné, sokan embertelennek és visszataszítónak gondolják ezt a védekezési formát, ami ilyen esetekben, úgy tűnik, mégis az életüket mentheti meg.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Címlapról ajánljuk

További cikkek