Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Adalékanyagok a kolbászfélékben, amiket jobb kerülni – Olvasd el a címkét!

Mi az, ami kell, hogy legyen egy kolbászban vagy szalámiban, és mi az, amit inkább kerülj el?

kolbászt találni a boltban valódi kihívást jelent, hiszen ennél a terméknél is ugyanaz a helyzet, mint más, hosszú idő alatt készülő készítménynél: az idő és a türelem meghálálja magát. De persze nem ez az egyetlen baj, hiszen a gyártók jócskán igyekeznek spórolni is a befektetett anyagon, nem csak a türelmük szűkös.

Az eszményi összetevők

Hús, zsír, szalonna, fűszerek, fokhagyma, némi só, füstölés és idő – ennyi kellene az igazi kolbászhoz. A kolbász azonban a hagyományos eljárások során sokat veszít eredeti súlyából: egy kilónyi kolbászhoz körülbelül másfél kilónyi húsra van szükség. Ezt a veszteséget az ipari kolbászoknál igyekeznek tömegnövelőkkel pótolni, hogy egy kiló húsból egy kiló kolbászuk lehessen.

A legtöbb adalékanyagot mégis az idővel való spórolás miatt teszik a termékbe, ezért kerül bele pácsó, ízfokozó, tartósítószer – amikre a hagyományos eljárással füstölt kolbásznak nincs szüksége, hiszen a füstölés maga tartósít is, és az ízért is felelős.

A túl sok só

A legnagyobb baj a bolti kolbászokkal egyszerre egészségügyi és élvezeti kérdés: a túlzott mennyiségű só. A felgyorsított érlelési időt sok sóval kompenzálják, amitől a kolbászok gyakran élvezhetetlenül, torokmaróan sósak lesznek, és már egy kis mennyiség is megdobja a napi sóbevitelt.

A pácsó, ami megbetegítheti az emésztőrendszert

A nátrium-nitrit (E250), amelyet főként húsfélék tartósítására, de legfőképpen pirosas színük megőrzésére használnak, nagy mennyiségben mérgező lehet. A pácsó tartósítás céljából kerül az ételbe. Azért keverik a húshoz, hogy megelőzzék az esetleges baktériumok, spórák és mikróbák szaporodását és az ezek elfogyasztása során veszélyes mérgezések kialakulását. Sokan feltételeznek összefüggéseket a túlzott nitritbevitel és bélrendszeri, emésztőrendszeri daganatos megbetegedések kialakulása között.

Mértékkel!

Éppen ezért szabályozzák, mennyi az a napi adag, amennyinek még biztosan semmilyen negatív hatása nincs. Az itt olvasható korábbi cikkünkben a Nébih szakértője azt nyilatkozta, hogy a megengedett mennyiségben használt nitritek és nitrátok a tudomány jelenlegi állása szerint nem okoznak semmilyen egészségügyi problémát.

Ezt olvastad már?

Hogyan vásárolj párizsit? Adalékanyagok, amiket jobb kerülni

Szalámi

Nátrium-nitrit még a legjobb szalámikban is van, bármilyen drága is legyen, kivéve azokat a ritka termékeket, amelyeket kifejezetten ellátnak az “adalékanyag-mentes” jelzővel. Vagy ezeket szerezzük be, vagy igazán gondosan igyekszünk rá odafigyelni, hogy naponta csak keveset együnk ezekből a típusú termékekből. Érdemes észben tartani, hogy ezek a nagy mennyiségben nem egészséges adalékok sokféle alapanyagban felbukkanhatnak, azt kell figyelnünk, hogy összesen mennyi feldolgozott húsipari terméket eszünk egész nap.


 

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via, via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!