Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Koronavírus: jó hír, hogy a SZAPPAN a legjobb a kézfertőtlenítéshez

Pozitív hír: ha minden szabályt betartva, elég hosszasan és alaposan mosol kezet szappannal, sűrűn, minden külvilággal való érintkezés után, akkor nem kell kézfertőtlenítő!

Sanszos, hogy sokan, akik ezeket a sorokat olvassátok, már tapasztaltátok, hogy a koronavírus okozta őrületben szinte lehetetlen alkoholos kézfertőtlenítőt kapni, mert a patikák, drogériák is kezdenek totál  kifogyni.

Na most van egy jó hírünk: úgy tűnik, a hagyományos, mezei SZAPPAN tökéletesen megteszi, sőt, nem hogy szimplán lemossa rólunk a vírust, meg is semmisíti azt – írja a 444.

Ez is érdekelhet:

Koronavírus: itt a válasz, hogy kell-e félnünk attól, hogy ételeken keresztül fertőződünk meg

Ezt támasztja alá az is, hogy a világ egészségügyi hatóságai eddig is a szappanos kézmosás fontosságát hangsúlyozták, az alkoholos kézfertőtlenítőket inkább arra az esetre ajánlják, ha előbbire nincs módunk.

DE.  A legfontosabb, hogy a szappanos kézmosás is csak akkor hatásos, ha minimum 20 másodpercig tart (ez a Happy Birthday című dal kétszer elénekelve), és ha helyes módszerrel történik, mutatjuk, hogyan:

A WHO kézmosási útmutatója:

Palli Thordarson egyetemi kémiaprofesszor elmagyarázza, miért működik a szappan ilyen jól:

ha a vízbe olajat cseppentünk, az nem vegyül el benne, karikaként úszik a felszínén. Ha viszont szappant is cseppentünk mellé, az mágnesként tapad az olajra (zsírra),  mert a szappan úgynevezett amfifíl anyag, molekulája egyik oldala zsír, a másik oldala víztaszító, illetve vízvonzó. A molekula zsírbarát része elkezdi feloldani az olaj zsírjait, így az pillanatok alatt elkeveredik a vízben. És miután a zsíros védőburkát feloldotta, a vírus belseje már vízben is feloldódik. 

Még a legszimplább szappan is oldja a zsírt, így a vírusok védőburkát is.

Ha pedig ragaszkodsz a kézfertőtlenítő használatához is, mert éppen nem tudsz folyóvízzel rendesen kezet mosni, akkor MINDENKÉPPEN MINIMUM 60%-os alkoholtartalmút válassz, mert csak ennek van értelme

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!