Hívatlan vendég: a terhességi cukor

Tudtátok, hogy a terhességi cukor tünetmentes? Ezért is van szükség minden kismama szűrésére.A kezeletlen terhességi cukorbetegség szövődményei szerteágazóak.

A vizsgálat igenis szükséges

A várandósság időszakának egyik fő eseménye, amikor a második trimeszter közepe felé (24–28. terhességi hét között), reggel 6-kor fel kell kelnünk csak azért, hogy megihassuk a 3-4 dl vízben feloldott, 75 g glükózból álló mennyei italunkat.Enyhén konzervatív nőgyógyászomnak köszönhetően, első terhességem alatt mindhárom trimeszterben el kellett fogyasztanom ezt a kitűnő reggeli frissítőt. A szerencsésebbek orvosa megelégszik a 2 dl tej plusz egy zsemle kombinációval, második kisfiamnál már én is ilyen olcsón megúsztam. A tej+zsemle kombó, ill. a glükózoldat elfogyasztása után 2 órával vért vesznek a vércukorszint megállapítására. A vizsgálat célja, hogy fény derüljön a várandós kismama esetleges, a terhesség alatt kialakuló cukorbetegségére, amely a megváltozott anyagcsere eredménye. Ahogy az elnevezéséből is kiderül, a terhesség ideje alatt jelenik meg, azaz nem a már korábban cukorbetegséggel diagnosztizált nők betegsége.

Alattomos, tünetmentes

Fontos tudni róla, hogy jellemzően tünetmentes, ezért van szükség minden kismama szűrésére. A kezeletlen terhességi cukorbetegség szövődményei szerteágazóak, többek között az édesanyánál magas vérnyomás jelenhet meg, nő a pre-ecclampsia (toxémia), a szülés körüli komplikációk veszélye. A magzat súlya is kórosan nagy lehet, ez szintén a szülés körüli problémákat növeli. Magasabb a koraszülöttek aránya, és később nagyobb valószínűséggel válnak ők is cukorbeteggé.

NoSalty-tipp:A terhességi cukorbetegség kezelésének első lépése a meghatározott energia- és szénhidráttartalmú étrend.

Ha már az étrend sem segít...

Az étrend eredménytelensége (vagy egyéb, az orvos által ismert tényezők) esetén a terhesség ideje alatt inzulinkezelés is lehetséges. A hazai terhesgondozásban jellemzően a nőgyógyászok állapítják meg a kismama napi szénhidrát-beviteli értékét, sajnos általában a napi energiabeviteli érték megadása nélkül. Ha a kismama ezzel az értékkel nincs tisztában, könnyen előfordulhat, hogy étrendjében túl sok a zsír, ez pedig a szükségesnél nagyobb testsúlynövekedést eredményez. Amennyiben erre lehetőség adódik, fontos, hogy a terhességi cukorbetegséggel diagnosztizált kismamák a számukra optimális étrend meghatározásához konzultáljanak dietetikussal.

Következő cikkünkben étrendet javaslunk a terhességi cukorbetegséghez!

Még több cukormentes recept itt >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?