Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A hét szakácsa: Vicikó

Eheti kiemelt szakácsunk: Vicikó, alias Évi 2010-ben töltötte fel első receptjét oldalunkra, amely a megjelenést követően azonnal a legnézettebb lett. Sikere azóta töretlen!

Mint sokaknak, nekem is a gyerekkori finom falatok, Nagymamáim, és Édesanyám  főztje, igen sok hagyományos ízbeli élményt  adott. Anyai Nagyanyám szerintem tésztakészítő-zseni volt, csodálatosan tudott vele bánni. A mai napig emlékezetesek a mozdulatai, és persze az is, amik belőlük elkészültek.

Kisgyerek koromban zenét kezdtem tanulni, így ennek köszönhetően már tizenéves koromtól az egyetemi éveim végéig is, sok helyre eljuthattam, sokféle nemzet ételét kóstolhattam. Először a 80-as évek elején Svédországban jártam, ahol házilag elkészített homárt ehettem, ami abban az időben (még ma is) kuriózumnak számított.

Süti-csodák Vicikó konyhájából

Ezekben az években jelentek meg sorra Lajos Mari könyvei is, amikkel Édesanyám mindig megajándékozott. Csodáltam bennük a szép nagy fotókat, és igazából ezek adták az első próbálkozásaimhoz az ihletet. A tudatlanok merészségével álltam neki sütiket sütni, mert azokhoz volt kedvem. A legelső mindjárt nagyon „izgalmasra” sikeredett, de végül Édesapám egyik nagy kedvence lett, a habos meggyes lepény. Ezek után lelkesen próbálgattam újabbakat, és újabbakat. Néhanapján nekiveselkedtem valami „ételt” is főzni, amik szintén valahogy mindig ehetővé váltak.

Nemzetek konyhája Vicikótól

A diploma után röviddel szerződést kaptam Németországba, ahol is kilenc évig férjemmel együtt dolgoztunk. Nagy gasztro-szerencsémre több évig olyan formációban játszottunk, ahol tizenöt náció volt szűk körünkben. Az együtt muzsikálás mellett sok időt töltöttünk-buliztunk együtt, és ilyenkor sokszor egymás főztjét ettük. Így hol lengyel bigost, hol hagymás heringsalátát ettünk kenyérrel és Absolut vodkával, (mert úgy kell ám, jajj Istenem!), hol amerikai sütiket faltunk meg bolgár csevapcsicsát, hideg uborkalevest,  máskor olasz bolognese-t, ossobuco-t, tiramisu-t ettünk, aztán német csülköt zsemlegombócokkal, és Oleg krumplijára is sort kerítettünk májjal.

Magyar ízek Vicikótól

A jó pár autentikus magyar ételt szerénységem készítette, mint pl. gulyást, hortobágyit, körömpörköltet, töltött paprikát, sütiket, stb. Ami ízlett, annak azonnal elkértem a receptjét, és el is készítettem később. Összebarátkoztunk egy kitűnő thai szakáccsal is, akihez annyit jártunk ebédelni, hogy a végén megtanított egy-két kedvenc ételünkre. Most már tizenöt éve, hogy ezekkel a szép, életre szóló élményekkel jöttünk haza, amik azt hiszem, igen kitágították már fiatalon az ízlésvilágomat, érdeklődésemet a konyhaművészet iránt.

Azóta itthon, a hivatásom mellett, amit az Andrássy úti  Ybl palotában „művelek”,  a család és barátaink örömére sütök-főzök. Sokszor igen elfoglalt vagyok, ezért ilyenkor saját „gyors-kajákat” eszünk, mint pl. egy jó paprikás krumpli, tészták, főzelékek. Ezt váltja fel, ha időm engedi, egy szépen megtervezett, időigényesebb ebéd vagy vacsora. Változatlanul szeretek nagyobb társaságnak akár több fogásos menüket is főzni, kitalálni, bevásárolni, majd azt terv szerint elkészíteni. Sokszor, ha vendégségbe megyünk, viszek sütit, tortát, de ajándékozni is szoktam saját készítésű finomságot (csokilikőr, fűszerkeverék, lekvárok, stb).

Vicikós gasztro-ajándékok

Rengeteg szakácskönyvem van, de temérdek receptem papírfecnikre volt-van felírva, melyeknek rendszerezését többször is terveztem. Már kaptam annak idején üres receptgyűjtő könyvecskét is, amibe bele kellene írogatni kézzel, de ez sem ment. Idővel jött az internet, böngészgetés mindenfelé, és így találtam a NoSaltyra 2010-ben. Először csak arra gondoltam, hogy végre megvan a megoldás, így rendszerezem őket! Nem sokkal később nekimerészkedtem az első recept beküldésének, és amit nem is gondoltam, hogy legnagyobb csodálkozásomra, majd örömömre a megjelenés napján a legnézettebb lett a Kráter süti.

Vicikó kedvencei: a mákos sütik

Így ezek után egyre nagyobb lelkesedéssel küldtem be a receptjeimet, mert sok bátorítást adtak-adnak a köszönetek és visszajelzések, amiket a hozzászólásokban kaptam-kapok, melyeket ezúton is köszönök szépen! További receptjeimet is örömmel, szívesen fogom megosztani az érdeklődőkkel a jövőben. Az elkészítésükhöz is sok sikert, de ami a legfontosabb, jó egészséget kívánok mindenkinek!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

klivi
klivi / klivi Wed, 2014-08-06 08:51

Szeretnék gratulálni, és úgy gondolom, igazán méltó helyre került a "Hét szakácsa" cím.

Boribon
Boribon / Boribon Tue, 2014-08-05 01:09

Na vegre! Megvallom, mar tobszor gondolkodtam, irok a Nosalty-nak es teged javasollak a het szakacsanak. Fantasztikus receptjeid vannak, igazi klasszikusok, mindenfele eltorzitasok nelkul ("brownie fogyokurasan" es tarsai...). A sarkadi pecsenyedet nem tudom feledni... Tovabbi sok-sok oromet kivanok neked a zenelesben es persze a fozesben is. Remelem, a vegeredmenyet neha mi is megtekinthetjuk. Udv, Boribon

vicikó
Vicikó / vicikó Tue, 2014-08-05 10:39

Kedves Boribon!

Most mit is írjak erre..., hát nagyon-nagyon jólesőek a szavaid, köszönöm szépen! :)
Tudod, ami késik, nem múlik :-)
Valóban, igyekszem a hagyományos ételeket annak megszokott módján készíteni, mert nekem úgy ízlenek. Ez nem maradiság, csupán konzekvencia. Mert különben meg odavagyok az új, és érdekes ízekért is, evésben, és készítésben is.
Remélem lesz "módom" az újabb receptjeimet is megosztanom Veletek, még vannak ötleteim.:-)

Még egyszer köszönöm, és én is minden jót kívánok Neked!
Szeretettel:-) Vici

veressandrea
Andi80 / veressandrea Mon, 2014-08-04 17:18

Gratulálok a megtiszteltetéshez, jó volt kicsit többet megtudni Rólad :-)
Kívánok további sok sikert és sok finomságot.
Szeretettel: Andi

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2014-08-04 17:29

Kedves Andi!

Köszönöm szépen Neked is! :-)

Igen, kicsit többet, személyesebbet talán így lehet megtudni.
Mert amúgy, konyhabéli tevékenységemet - mint mindenkinek - tükrözik a receptjeim...

Üdvözöllek szeretettel:-) Vici

Hasibecker
Hasibecker Mon, 2014-08-04 16:37

Gratulálok a "Hét szakácsa" kitüntető címhez kedves Vicikó, nagyon megérdemelted.
Imádom a sütikéidet, többet már el is készítettem családom nagy örömére.
A fotókért külön grat. jár, annyira sütésre csábítóak. :)
Szeretettel üdvözöllek: Marika

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2014-08-04 17:22

Kedves Marika!

Köszönöm szépen a szavaidat, igen jólesőek! :-)
Nagyon örülök, hogy sikert aratsz a sütijeiddel, ezek szerint jól sikerülnek!
Mert igazából ez okoz örömet, legalábbis nekem, ha valaki elkészít valamit a receptjeim alapján, jól sikerül, és röviden visszajelez. Ilyenkor érzem, hogy megérte közzétenni.

Köszi még egyszer!
Üdvözöllek én is szeretettel:-) Vici

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2014-08-04 16:26

Kedves Vicikó!
Őszintén és szívből gratulálok a kitüntetéshez és a gazdag repertoárhoz. Mindig érdeklődéssel olvasom a receptjeidet. Remélem még sokáig elkényeztetsz minket.
Szeretettel üdvözöllek: Piroska

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2014-08-04 17:13

Piroska Kedves!

Én is őszintén köszönöm a kedves szavaidat!:-)

Igyekszem mindig bővíteni a repertoáromat így is - úgy is :-), és bízzunk benne, hogy nem lesz semmi akadálya a "kényeztetésnek"! - idézet, szigorúan Tőled! - :-)
Rajtam nem fog múlni!

További szép nyarat kívánok Neked! Szeretettel:-) Vici

hajnalka.ferencz
hajnalka.ferencz Mon, 2014-08-04 14:47

Kedves Vicikó!

Nagy örülök, hogy Te lettél a hét szakácsa. Mondanom sem kell, hogy nagyon -nagyon kiérdemelted! Ma megint itt nézelődtem a No Saltyn, mert nincs ötlet....és lám, lám, újra Vicikó! :) Örülök, hogy rád találtam! És gratula a sok finomságokért! Köszönjük, hogy vagy nekünk! :):) Hajni

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2014-08-04 17:02

Kedves Hajni!

Köszi, nagyon kedves vagy!:-)
Örülök, hogy találni nálam is " finomságokat ", tudok ötletet adni, ha épp nincs:-)))

Üdvözöllek szeretettel:-) Vici

witch
witch / witch Mon, 2014-08-04 14:37

Kedves Viciko!

Gratulalok a Het szakacsa cimhez!
Most mar latom, hogy a zenei hatter (is) a muzsa a finom etelekhez meg a csodas talalashoz/fotokhoz. Koszonet, hogy veszed a faradtsagot es megosztod velunk!

szeretettel udvozollek: Aniko

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2014-08-04 16:54

Kedves Anikó, köszönöm szépen! :)

Meglehet, hogy belejátszik valamit a muzsika.... ;-)))

Ha van időm, akkor cseppet sem fáradtság ez, sőt! Hisz' itt szerintem mindannyiunknak öröm, hogy bíbelődünk az ételekkel, fotózgatjuk, aztán megosztjuk másokkal.
Ilyen jó kis társasághoz pedig, plusz öröm tartozni!!!

Köszi még egyszer, puszi:-) Vici

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2014-08-04 13:41

Szia Veronkám!
Köszönöm szépen az elismerő szavaidat, nagyon kedves vagy!
Igyekszem-igyekszem... :)
Puszi:-) Vici

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2014-08-04 11:21

Kedves Viciko,

nagyon szeretem en is a receptjeidet, igy a nagyon megerdemelt "Het Szakacsa" cimhez öszinten gratulalok! Csatlakozom Veronikahoz: a fotoid szuper szepek!

Üdvözlettel: Marti

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2014-08-04 13:53

Kedves Márti!

Nagyon kedvesek vagytok! Köszönöm szépen Neked is!
Örülök ha tetszenek a receptjeim :)

Üdv:-) Vici

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2014-08-04 11:07

Szia Vici! Jaj de jo, hogy itt latlak a "Het Szakacsa" rovaton. Szivbol gratulalok hozza!!!
Nagyon szeretem a sok csodalatos receptedet, na es guszta fotoid meg ellenalhatatlanok.
Puszi, Veronika

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2014-08-04 13:43

Szia Veronkám!
Köszönöm szépen az elismerő szavaidat, nagyon kedves vagy!
Igyekszem-igyekszem... :)
Puszi:-) Vici

( bocsánat, nem jó helyre írtam be először)