Egy nekem nagyon kedves, bajor vendéglős néni ismerősömtől kaptam ezt a receptet.
Mindig csodáltuk a gombócokat, ha Németországban étteremben rendeltünk, mondjuk sertéssültet lilakáposztával, mellé zsemlegombócot, vagy burgonygombócot. Hogy azok milyen finomak és gyönyörűek....!
Egyszer aztán ennek a néniéknek voltunk vendégei ( akik egyik kollégánk szülei ) . Előtte jól kifaggattak bennünket, hogy mit szeretnénk enni. Nagy szerényen bemondtuk a kacsasültet, káposztával zsemlegombóccal, mert tudtuk, hogy azt is nagyon finoman készítik. És, hogy én milyen kiváncsi vagyok, hogy, hogy is kell a gombócokat csinálni.
" Ó, ez nem gond, nagyon egyszerű, - mondta, majd megtanítalak rá.......!!!! " Húú, de örültem neki!
Aztán jött a nap és úgy kellett mennünk, hogy ezt meg is tudjam nézni. Így örömömre bemehettem a konyhába is, ahol elmondta, megmutatta, és nagyjából együtt is csináltuk meg. Ez volt annak a napnak a fénypontja! Nagyon élveztem az együtt főzést. Hálás vagyok érte azóta is!!!
Nagyon finom, hibátlan recept, mindig sikerül!!!
Azóta már sokszor készítettem, vendégeknek is, akik mindig nagy élvezettel fogyasztják. És már én is többször tovább adtam a receptet. :-))
Ebből a zsemleadagból kb. 12-15 gombóc lesz, attól függően, hogy mekkorákra gömbölygetjük őket.
Hozzászólások (27)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.02.17. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu
Olvasván a több sikertelen kísérletet, azt javaslom, hogy a gombócokat párolóedényben helyezzétek el a kifőzéshez. Azt a fajtát javaslom, amit össze lehet csukni. Egy ujjnyi víz elég alá, lefedve kifőzni. Nekem eddig mindig sikerült.
Szakács ismerősöm mondta, hogy még ilyen finomat nem evett. Vadashoz, szószokhoz, de akár pörkölthöz is kitűnő köret.
Nem utolsó szempont, hogy le lehet fagyasztani, bármikor elővehetitek a mélyhűtőből, és a fenti módon átpárolva tálalni.
Nem fogtok csalódni!!!!!!
Szia Vicikó!
Sikerült nekem is megcsinálni a gombócokat. Nagyon óvatosan kell a vízzel bánni. 2 zsemléből csináltam és gyöngytyúk tojásból, az éppen elég volt hozzá. Még ki kell kísérleteznem, hogy melyik zsemle a legjobb hozzá. Most a vizes zsemléből csináltam.
Szia. Köszi a receptet.!
ahhoz képest milyen népszerű, 2x álltam neki 1x se sikerült
Nekem tökéletes lett, életem első zsemlegombóca! Viszont a recept nem tökéletes, legalábbis ha követtem volna, nekem se sikerült volna. Ennyi zsemléhez egy deci víz nagyon kevés. Nem néztem, mennyit, de legalább 2 pohárral öntöttem rá, mire gyúrható állaga lett. Így már jó volt, nagyon finom lett.
Férfi létem ellenére én sem a kezdők táborát gyarapítom sőt,
ezért merek csak ehhez a recepthez hozzászólni.
Nem kevés méreg amikor mindent a leírtak alapján
(talán kicsivel több tojással mert gondoltam,
hogy e zsemle mennyiséghez a 3 tojás semmit sem fog érni)
csinál az ember és látja elázva szétesni az egészet...
Ahogy Moncsinov írta előttem,
a ráfordított idő de inkább kárba ment alapanyag bosszant a legjobban.
Remélem más szerencsésebb lesz.
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2014. augusztus 4-én kiemeltük cikkünkben: A hét szakácsa: Vicikó
Üdvözlettel, NoSalty
Szia!
Gyakorlott szakács vagyok, zsemlegombócot sem először főztem, de ez hatalmas kudarc lett. Sajnálom, hogy nem láttam a kommenteket előbb: nekem is szétestek a gombócok egytől-egyig, pedig pontosan követtem a receptet. Fuccsba ment a hozzávaló, az idő. :(
Szia!
Mindent az előírásnak megfelelően csináltam, de az első 4-5 gombóc azonnal szétesett, ahogy a vízbe raktam. Bánatomban hagytam állni a tojásos, zsemlés masszát, jól összegyúrtam kézzel, amit előzőleg nem tettem és sikerült pár gombócot egész normálisra kifőznöm. Viszont 4 zsemléhez én is 2 tojást raktam, igaz pékségben vett, nem bolti nagyságúak voltak, vizes zsemlének nevezett és friss.....
Jó lenne egy fázisfotó, hogy mégis mennyire kell vizesnek lennie a zsemlének. Illetve még annyi a kérdésem, hogy összegyúrod az egészet vizes kézzel? A képen szép homogén lett az állaga is és a színe is, az enyémnek viszont nem....
Húúú, nagyon jó lett! Köszönet a receptért.
Nagyon jó a recept. Soszor csináltam már zsemlegombócot, más recept alapján, de meg kell mondanom, ez a legjobb.
Máskor is fogok ilyet csinálni, vadashoz.
Köszönöm a receptet.
el kellett volna olvasni a kommenteket is, mielőtt nekiálltam volna - akkor el sem kezdem... szétesett a vízben az egész, pedig csak spriccelgetve volt, ráadásul 5 zsemlyéhez még hozzátettem egy tojást, amikor láttam, hogy az első gombóc szétolvad az éppen hogy csak gyöngyöződő vízben! :((( úgyhogy kenyérrel ettük a kacsát... amit igazán sajnálok, az a ráfordított idő, és hogy az UTOLSÓ petrezselyemzöldet használtam el hozzá a mélyhűtőből :((
Kedves Szakácsunk!
Receptedet kiemeltük a Facebook oldalunkon!
http://www.facebook.com/Nosalty
Legyél Te is ismerősünk a Facebookon!
NoSalty.hu csapata
Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.02.20. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu
Tetszik a zsemlegombóc,nagyon gusztusosak! Felénk a szaftos húsokhoz inkább knédlit készítenek,de kipróbálom én is!
Sajnos nekem sem sikerült, pedig én sem vagyok éppen kezdő...okulva az előttem leírtakból nagyon kevés vízzel spriccelgettem, épp hogy nyirkos volt a zsemle, de a tojások nekem sem tartották össze, akárhogy gyúrtam, formáztam, szétestek. Lehet, hogy épp az volt a baj, hogy túl kevés vizet tettem hozzá. Négy zsemléhez két tojást ütöttem. Nem is tudtam belőlük gombócot formázni, lisztet és vizet tettem hozzá, és szalvétagombócként kifőztem, hogy mentsem a menthetőt. :(
Kedves Bea!
Sajnálom, hogy nem sikerült a gombóc!
Igen, meglehet, hogy nem volt eléggé nedves zsemle.
Sajnos nem lehet a zsemléket sem mindig tutira venni, én ehhez mindig pékségben vett, tartalmasabb zsemlét használok.
Egyszer befürödtem, olyan igazi " vizes zsemlét " vettem, alig tudtam én is kihozni belőle valamit.
Ha lesz még kedved egyszer nekilátni, tényleg csak ajánlani tudom! Mivel írod, hogy nem is vagy kezdő......! Nagyon megéri.
De a négy zsemléhez kicsit sokallom a két tojást. Valószínű már a megmentéskor tettél bele ennyi?
Üdv: Vici
Ez a zsemlegombóc isteni! Tényleg óvatosan, csak spriccelgetve kell vizezni, hogy minden egyes darab még külön "peregjen", aztán majd nedves kézzel gombócolni, hogy összeálljon. Sült kacsacomb, párolt káposzta volt nálunk - egy csoda.
Kedves Évi!
Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült a menüd! :-)
Igen, csak ez a titka, ahogy Te is leírtad, én is hasonlóan próbáltam megfogalmazni. És tényleg zseniális recept.
További szép hétvégét kívánok!
Üdv: Vici
Szia!
Sajnos nekem nem sikerült! Imádok és tudok is nagyon főzni. A hagyományos gombóc mindig nagyon finomra sikerült. Gondoltam, hogy most kipróbálok egy másik receptet.
Nem értem, hogy mi tartja össze az áztatott zsemléket, mert a három igazi házi tojás nem tartotta össze, ahogy vízet ért már is szét ugrottak. 2-3 db után tettem bele 1-2 evőkanál lisztet, akkor már egyben maradtak. Mi lehet a gond?
Kedves Éva!
A tojások tartják össze.
Szerintem egész biztos, hogy sok volt a víz a " beáztatáshoz." Nem jobban, csak éppen nedvesnek, nyirkosnak! lehet lennie, amikor megvizezed a zsemléket. Össze sem szabad tudnia tejesen tapadni még ekkor a nedvességtől. Ha már ilyenkor annyira nedves, vizes, akkor tényleg szétesik a vízben, és gombócokat sem lehet formázni majd belőle. Bele kell még kalkulálni a tojások folyósságát is. Ahogy írod, van tapasztalatod, akkor biztos el tudod képzelni, hogy nem olyannak kell lennie, mint mikor pl. a fasírthoz beáztatjuk, és kinyomkodjuk a zsemléket.
Ebbe a gombócba tényleg nem kell liszt, ettől olyan finom, másabb mint a mifajta zsemlegombócaink!
Ha lesz türelmed vele még próbálkozni, nem fogod megbánni, azt hiszem ígérhetem. Remélem nem adod fel, jó következő próbát!
Üdv: Vici
Tökéletes recept,elkészítettem,bár előzménye is volt.Ismerősöm vadashoz akart csinálni zsemlegombócot és mondtam Neki,hogy van jó kis recept a nosalty-n,át is küldtem,aztán felhívott,hogy nem sikerült,igaz Ő előtte megpirÍtotta a zskockákat.A vízben szétesett az egész.Ezek után álltam neki a bajor zsemlegombócnak, lesz,ami lesz jelszóval és SIKERÜLT!!!! Mindenkinek csak ajánlani tudom.Köszi ezt a remek receptet! Ági
Kedves 2VerAgi2!
Nagyon örülök, hogy Neked azért sikerült!!!! :-)
Jó étvágyat hozzá!
Üdv: Vici
Hűha! 10 zsemle, az rengeteg!! Én kettőből szoktam csinálni, és már az is alig fér bele a serpenyőmbe. Mekkora edényben csinálod??? Ki kell próbálnom, mert a lisztes verziónak az íze tökéletes, de az állaga...mondjuk kissé "keménykés" :D
Köszönet a receptért!!
Üdv.:
T.
Szia osztriga!
Nagyon szívesen!!
Igen, nem kevés a 10 zsemle, de ahogy írtam is ennyiből kb. 12-15 gombóc lesz. Ezt az adagot lehet felezni, harmadolni.... Egy kicsit mélyebb, széles lábosban szoktam készíteni, sok vízben, hogy tudjanak jól alá is merülni :-)
Szerintem, a serpenyő lehet, hogy nem jó megoldás, de Te tudod, hogy mekkora serpenyőről van szó.
Én még nem kóstoltam lisztes zsemlegombócot azt hiszem, csak ezt a német fajtát, de ez szerintem, bocsánat, jobb lehet. Nem szokott kemény lenni, csak pont annyira amennyire kell.
Jó próbálgatást!
Üdvözöllek: Vici
Szia Iona! Köszi! Kb 25- 30 perc alatt megfőnek. Én mindig egyet kipróbálásra azért kiveszek, kettévágom és ellenőrzöm. Üdv Vici
Szia ! Gyönyörűek a gombócok,kb mennyi ideig kell,hogy a vizbe legyenek. Köszi