Sosem hinnéd, milyen sokat számít a pizzafeltétek sorrendje

Sok minden múlhat azon, hogy milyen sorrendben tesszük a feltéteket a pizzatésztára. Minden réteg máshogy viselkedik, ezért érdemes megismerni tulajdonságaikat, a tökéletes olasz vacsora érdekében.

A házi pizzánk sikerének egyik alapköve a pizzafeltétek helyes használata. Bármilyen zöldséget, húst vagy sajtot választunk, az összeállításnak megvan a maga helyes sorrendje. Minimális pepecseléssel, ha nem is éttermi, de mindenképpen profibb eredményt érhetünk el. Ismerjük meg a pizzafeltétek használatát!

Sosem hinnéd, milyen sokat számít a pizzafeltétek sorrendje

Aranyszabály pizzákhoz

Szerencsére nem nehéz követni ezt az alapszabályt, mert talán a leglogikusabb sorrendet követi. Először a szósz, utána a sajt és végül a tetszőleges feltétek kerülnek a tésztára.

Az egyetlen meglepő dolog talán a sajt középső rétegként való használata lehet. Hiszen miért is ne kerülhetne legfelülre, mint egy melegszendvicsen? A magyarázat pár sorral lejjebb következik.

Miért ez a sorrend a legjobb választás?

Első látásra igénytelen ételnek tűnhet a pizza, de ne tévesszen meg minket ez az egyszerű látszat! Egy rossz döntéssel nyers maradhat a tészta, vagy megéghet egy zöldség, sületlen lesz a sajt.

Azzal, hogy az extrákat utoljára rakjuk fel, kitesszük őket a sütő közvetlen hőjének. Ez garantálja, hogy rendesen megsülnek: így lesz ropogós a szalámi, pirult a gomba és nem marad nyers a kukorica.

Ha a sajtréteg alá rejtenénk őket, túl sok gőz keletkezne, vagyis inkább főnének, mint sülnének a feltétek.

Szintén fontos, hogy lássuk, mi került a pizzánkra. Amikor a sajton ül minden, átlátható „térképet” kapunk a tányérunkra, és esetleg le tudjuk szedni a nemkívánatos betolakodókat. Szebb látványt is nyújt egy így prezentált fogás.

A sorrend egyetlen hátránya

Talán annyi hibádzik ebben a módszerben, hogy egyes esetekben a szósz el tudja áztatni a tésztát, mielőtt annak lenne ideje alaposan megsülni. Ilyenkor nyúlós-ragadós lesz a rész, ahol érintkezik a két réteg.

Ezt szerencsére könnyen orvosolhatjuk: ha nagyon aggódunk az elázás miatt, süssük elő a tésztát. Tegyük a tepsire csupaszon, esetleg kenjük meg kevés olajjal és pár percre dobjuk be a forró sütőbe. Az elősütés után a megszokott sorrendben fejezzük be a pizzát.

A tökéletes pizza ilyen kis részleteken is múlik, izzítsuk hát a „kemencéket” és lepjük meg a családot, barátokat egy olaszos vacsorával!

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Éttermi szinten főzni otthon is lehetséges:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.