Így rakj el otthon fermentált spárgát – zárd üvegbe a zöld rudakat

A szinte luxuscikknek számító spárga imádói örülni fognak, ha kipróbálják, hogyan zárhatják üvegbe erjesztett, azaz fermentált változatban tavaszi kedvencüket – recept és videó segít az elkészítésben!

Ha szeretnétek kicsit kitolni a spárgaszezont, és később is élvezni a legszuperebb tavaszi zöldség ízét, akkor ez a ti receptetek. A fermentálás az egyik legősibb tartósítási technika, ráadásul gyakorlatilag semmi nem kell hozzá: zöldség, só, víz, esetleg citrom, és tényleg ennyi. Legalább egy-két hetet kell erjeszteni, de utána, ha mindent jól csináltunk, akár hónapokat is eláll a hűtőben, így egész nyáron élvezhetjük a spárgát fermentálva, savanyúságként. Most kapni a boltokban, ráadásul nemsokára dübörög a befőzésszezon, szóval hajrá, itt a legjobb alkalom lacto-fermentált spárgát készíteni. 

A lakto-fermentálásnak a nevével ellentétben semmi köze nincs a tejtermékekhez. A zöldségek felszínén lévő kis baktériumok - amik a sós víz hatására elkezdik az erjesztést - leggyakoribb fajtája a lactobcillus, magyar nevén tejsavbacilus, a technika róla kapta a nevét.

Hogy mi kell ehhez a fermentált spárgához?

  • egy köteg zöld spárga
  • himalájai só
  • citromlé
  • víz

Az elkészítéséhez nézzétek meg az alábbi videót:

Kipróbáljátok otthon a spárgaerjesztést?

A fermentált spárga receptjét itt találjátok, ha tetszett, mentsétek le a kedvenceitek közé!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több tavaszi tartalom erre:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek