Ne ijedj meg a haltejtől, sokkal finomabb, mint hinnéd: medvehagymával pirítottuk meg

A gasztronómia világában néha a legfurcsább, legkevésbé kívánatos dolgok számítanak különlegességnek. Így van ez a haltejjel is, ami elsőre ugyan visszataszítónak tűnhet, azonban ha jobban megismerjük, még a kedvenc halételünk is lehet.

A haltej is egyike azoknak a kulináris hozzávalóknak, amelyekre régen úgy tekintettek, mint kidobni való melléktermékre. A belsőségekkel együtt általában megszabadultak tőle, maximum a szegények fogyasztották, mert nem akartak semmit elpazarolni. Persze, ahogy lenni szokott, a modern konyhaművészet védőszárnyai alá vette a haltejet, és különlegességet csinált belőle.

Ne ijedj meg a haltejtől, sokkal finomabb, mint gondolnád

Mi a haltej?

A leggusztusosabban fogalmazva, a hím halak örökítőanyagát tartalmazó, zsákszerű belsőség. Az állat hasüregében található, innen szokták (romlandósága miatt lehetőleg minél hamarabb) eltávolítani.

Fehér színű, fürtökben lógó kis redőkből áll, a hártyás részeket, amik összetartják, legjobb főzés előtt késsel eltávolítani.

Állaga nyersen krémes, kissé folyós, megsütve szilárdul valamennyit, a hal húsához lesz hasonló.

Meglepő módon a halnak ez a legfurcsább része jó bevezető lehet a tengeri és folyami állatok ízvilágába. Mivel csak nagyon enyhén jön át a jól ismert halas íz, szinte olyan, mint ha nem is azt ennénk.

Hogyan ehetjük?

Kis hazánk, folyami országként szerencsés abból a szempontból, hogy sok jó minőségű halat vásárolhatunk az árusoktól az év legnagyobb részében. A haltejet elsősorban extra hozzávalóként szokták a halászlébe tenni, a fűszeres-paprikás lében finom puhára fő.

Persze más helyeken is, ahol aktív a halászat, felkerült az étlapokra a haltej. Olaszországban például tésztára teszik, a szicíliai halászfaluk különlegessége ez.

Japánban nyersen is fogyasztják önmagában vagy egy sushi részeként. A grillezés és buggyantás is elterjedt elkészítési módja.

Nem lesz a legegyszerűbb dolog a beszerzése, persze nem lehetetlen. Előnnyel indulunk, ha van horgász ismerősünk, ha nincs, akkor sürgősen barátkozzunk össze a legközelebbi piac halárusával. Kérdezősködjünk, hogy mikor kapható, hátha egyszer szerencsénk lesz.

A pirított haltej igazi különlegesség

Akik ódzkodnak a nyers haltej elfogyasztásától (hiszen lássuk be, ahhoz erős idegzet kell), de mégis ki szeretnék próbálni, jól járnak, ha a választásuk a serpenyőre esik. Olajban pár percig sütve, esetleg néhány fűszerrel bolondítva fantasztikus élmény lehet.

De nem kell a sütésnél megállni: rántva, a húshoz hasonlóan mártogatósokkal, szószokkal kínálhatjuk, akár partikon is. Főzhetünk haltejpaprikást: olajon lepirítva pirospaprikával, fokhagymával és fekete borssal. Ezt a gazdag halas szószt puha kenyérrel tunkolva a legjobb enni.

És miért is lenne taszító dolog megenni a haltejet? Hiszen a kaviárt is különösebb émelygés nélkül fogyasztjuk, pedig az is egy hasonlóan gusztusos része a halaknak. Megfelelő módon igazi ínyencség lesz a haltejből, lássuk csak, hogyan készül!

Chilis-medvehagymás pirított haltej

Amire a pirított haltejhez szükséged lesz: 400 gramm haltej, 3 evőkanál olívaolaj, 1 darab chili (vagy 1 csipet chilipehely), 5 szál medvehagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl fehérbor, só és bors, ízlés szerint illetve a tálaláshoz kenyér.

Fontos, hogy mindig mossuk meg a haltejet, mielőtt nekilátunk az elkészítésének. Valószínűleg egy nagy darabban lesz, ezért vágjuk fel kisebb darabokra. Így elkerülhetjük, hogy nyers maradjon, vagy túlságosan keményre süljön.

A medvehagymát, fokhagymát és chilit vágjuk apróra, és készítsük a tűzhely mellé. Melegítsünk olajat egy serpenyőben, és dobjuk bele a fokhagymát és chilit.

A chilis-medvehagymás pirított haltej receptjéért kattints IDE

Óvatosan tegyük bele a haltejet, és kezdjük el pirítani, utána jöhet a fehérbor. Tényleg gyengéden keverjük, forgassuk a haltejet, nehogy összetörjön. Látni fogjuk, hogy változik a színe, a fehérsége elmélyül, szépen-lassan aranybarnára sül.

Szórjuk rá a medvehagymát, sózzuk és borsozzuk, majd vegyük le a tűzről. Vigyázzunk, nehogy túl sokáig süssük, mert ilyenkor a belseje kemény és szemcsés lesz.

Tálaljuk frissen, kenyérrel vagy bagettel, még melegen lesz a legjobb.

A chilis-medvehagymás pirított haltej teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

(recept és fotók: Hering András)

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További kulináris élvezetek várnak rád:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek