Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

A péksütemények lehetnek boltban vett, gyorsan és útközben elfogyasztott reggelik, vagy otthon gondosan és szeretettel megsütött finomságok. Természetesen nem is kérdés, hogy melyik a finomabb (nyilván a házi), az viszont sokakat érdekelhet a jelenlegi helyzetben, hogy melyik az olcsóbb. Ez fog most kiderülni, mert konkrét számok alapján átnézzük, melyik péksütemény mennyibe kerül otthon és a boltban.

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi péksütemény, mint a bolti

Túrós táska: nem is kérdés

A legtöbb bolti péksütemény egyszerű leveles tésztából, valamilyen töltelékkel készül, az otthoniakat azonban inkább kelt tésztából csináljuk, mert az finomabb. Most a pontosabb összehasonlítás kedvéért leveles tésztával számoltam az otthoni receptben is.

A túrós táska esetében, érdekes módon majdnem ugyanakkora összeg jött ki a bolti és házi költségek esetében.

Termék Átlagár 
Túrós táska (1 db)                                      183,40 Ft
Leveles tészta (1 kg)                                  1 123,00 Ft
Túró (1 kg)                                  1 933,50 Ft
Mazsola (1 kg)                                  2 045,00 Ft
Porcukor (1 kg)                                      524,67 Ft
Házi túrós táska (1 db)                                      183,33 Ft
Forrás: saját kutatás, KSH

Mivel nem kell hozzá túl sok minden, ezért otthon is egész olcsón megúszható, annak ellenére, hogy a tejtermékek ára az egekbe szökött. Készítsük leveles tésztából, mert úgy gyorsabb, és mégis hasonlóan finom lesz.

Kakaós csiga: inkább kelesszük

Szintén hasonló receptúra alapján, leveles tésztából süthetünk otthon a boltival megegyező kakaós csigát. Ennek a költsége (főleg a vaj miatt, amiből viszonylag sok kell) azonban kicsit magasabb, mint az áruházi változaté.

Termék Átlagár 
Kakaós csiga (1 db)                                      229,00 Ft
Leveles tészta (1 kg)                                  1 123,00 Ft
Vaj (1 kg)                                  5 900,00 Ft
Kakaópor (1 kg)                                  5 060,00 Ft
Cukor (1 kg)                                      260,00 Ft
Házi kakaós csiga (1 db)                                      300,00 Ft
Forrás: saját kutatás, KSH

Ráadásul a leveles csiga nem is a legjobb, amit otthon készíthetünk, ezért, ha nagyon szeretnénk valamit sütni, akkor kelt kakaós csigát készítsünk, mert annak nagyrészt hasonló költsége (kevés vaj, tojás és tej kell hozzá), cserébe háziasabb jellege van.

Lekváros táska: otthon minden jobb

Az egyik legegyszerűbb, három hozzávalós péksütemény a lekváros táska, ami sok bolt kínálatában szerepel. Ha azonban megkívánjuk, inkább otthon készítsük el, így sokkal olcsóbban megúszhatjuk.

Termék Átlagár 
Lekváros táska (1 db)                                      259,00 Ft
Leveles tészta (1 kg)                                  1 123,00 Ft
Sárgabarackdzsem (1 kg)                                  1 890,00 Ft
Tojás (1 db)                                        65,80 Ft
Házi lekváros táska (1 db)                                      110,00 Ft
Forrás: saját kutatás, KSH

Még akkor is olcsóbb a házi verzió, ha bolti tésztát és lekvárt használunk, de még többet spórolhatunk, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van saját lekvárunk. Ezzel amúgy is finomabb a sütemény.

A bolti termékek átlagárai egy hozzávetőleges számítás eredményei, amelyet az interneten megtalálható adatok alapján végeztünk. Ez minden esetben a legolcsóbb (éppen nem leárazott) termék árát veszi alapul. A valós átlagárhoz képest (mivel ez nem egy nyilvános adat) eltérések előfordulhatnak. Az alapanyagok átlagárára vonatkozó adatok a KSH statisztikáiból, illetve az Árukereső weboldal egyes adataiból származnak. Ez utóbbiak is hozzávetőleges számok, csupán a szemléltetést segítik. A valós költségek eltérőek lehetnek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek