Így spórolhatod meg a vízfogyasztásod felét otthon

Teljesen értelmetlenül pazarolod el a vízfogyasztásod 50 százalékát azzal, hogy mindenhez ivóvizet használsz. Ha újra felhasználod a szürkevizet, ami keletkezik, akkor rengeteget spórolhatsz.

A vízszámla jelentős részét teszi ki a szürkevíz, mely nyugodtan felhasználható lenne még egyszer. A szürkevíz az a víz, melybe nem kerül fekália, tehát, amit kézmosáshoz, fürdéshez és kézmosáshoz használsz. Ez a víz tökéletesen alkalmas vécéöblítéshez, növények locsolásához, takarításhoz, bizonyos ruhamosási feladatokhoz (mosószeres áztatás), kocsimosáshoz.

Így spórolhatod meg a vízfogyasztásod felét otthon

Mennyi szürkevíz keletkezik egy háztartásban?

Átlagosan a vízfogyasztás 50-55 %-a szürkevíz. Vagyis az elhasznált víz felét újra lehet hasznosítani. Tehát ha fejenként napi szinten elhasználunk 150 liter vizet, akkor egy négyfős család esetében napi 300 liter víz újrahasznosulhat! Ez azért elég komoly arány.

Felmerülhet benned a kérdés, hogyan kivitelezheted azt, hogy összegyűjtsd és újrahasznosítsd ezt a vizet. Szerencsére adunk néhány tippet, mellyel könnyedén megoldhatod mindezt:

A konyhában

Amikor zöldséget és gyümölcsöt mosol, akkor tegyél alá egy kb. 3 literes műanyag edényt. Ezt a vizet aztán felhasználhatod felmosáshoz, beáztathatod benne a ruhákat, de akár a növényidet is megöntözheted. Tovább spórolhatsz a vízfogyasztásodon, ha felszerelsz egy perlátoros (gyöngyöztetős) szórófejet, amely egy fémszűrőn keresztül levegőt kever a vízsugárhoz, így 30 százalékkal csökkentheted az elhasznált víz mennyiségét.

A fürdőben

Ha kádad van, akkor a fürdővizedet is felhasználhatod. Az egyik opció például, hogy ezzel öblíted le a wc-t, de akár ez is mehet áztatásra vagy felmosóvíznek. Ha nem használtál nagyon sok szappant vagy tusfürdőt, akkor akár mosogathatsz is benne. Persze kicsit zavaró lehet, hogy nem tudod leengedni, de hidd el, ezzel több száz litert spórolhatsz meg.

A szürkevíz újrafelhasználásával több ezer forintot is megtakaríthatsz havonta, ami, valljuk be, jól fog jönni, hiszen a megnövekedett élelmiszer- és energiaárak mellett minden pénz számít.

Forrásaink voltak.


Még több a vízfogyasztásról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek