5 hiba, amit kerülj el, ha kakaós vagy fahéjas csigát sütsz

Egy tepsi frissen illatozó kelt csiga a konyhapulton: történhet ennél csodásabb dolog a konyhában? Persze ahhoz, hogy idáig eljussunk, ki kell kerülnünk néhány akadályt, hogy a kis csavart péksütemények jól sikerüljenek.

Akkor jó a fahéjas vagy kakaós csiga, ha kívül aranybarna és enyhén ropogós, belül pedig foszlósan puha. A töltelék teljesen elolvad benne, nem ropog a fogunk alatt a cukor, de mégsem üres kelt tésztát eszünk. Nem ördöngösség az egyenletesen töltött, méretben éppen eltalált, vagyis tökéletes fahéjas és kakaós csiga, most pedig az is kiderül, hogy mi kell hozzá.

5 hiba, amit kerülj el, ha kakaós vagy fahéjas csigát sütsz

Túltöltöttük

Persze biztosítanunk kell, hogy ne csupasz tésztát vegyünk ki a sütőből, de nem szabad túllendülnünk egy határon.

Ha túl sok tölteléket (kakaót vagy fahéjat) pakolunk a kinyújtott tésztára, egyedül annyit fogunk elérni, hogy a feltekerésnél az kifolyik a csigából. A szétfolyt töltelék magát a felcsavarást is megnehezíti, esztétikailag is ront a süteményen.

Nem elég a zsiradék

A tölteléket két formában vihetjük fel: vagy rászórjuk a vajjal megkent tésztára, vagy alapból összekeverjük a zsiradékkal. Mindkét módszer hasonló végeredményt hoz, de csak abban az esetben, ha elég vajat használunk.

A száraz kakaó és fahéj zsiradék nélkül kifolyik a csigából, és a sütés után is kellemetlenül szemcsés marad.

A tekerés közben a rétegek elcsúsznak egymáson, nem lesz olyan szép csigavonalunk.

Üres maradt a tészta

A töltelékkel kapcsolatban az is lényeges, hogy a teljes tésztalap felületét beborítsuk vele. Egyenletes rétegben kenjük úgy, hogy egészen a szélekig érjen.

Itt döntsük el, hogy merre akarjuk majd feltekerni a csigát. A tekerés irányában távolabb eső oldalán ugyanis üresen kell hagynunk egy néhány centis sávot. Ezzel a sávval lezárhatjuk a csigát, mert nem lesz rajta töltelék. De a tészta többi része legyen mindig vastagon megkenve.

Túl laza lett

Bármilyen jól töltöttük is meg a csigát, az egészet elronthatjuk a feltekeréssel. Egy laza csiga több okból is problémás: szétesik, kihullik belőle a töltelék, és kiszárad a sütőben.

Néhány tanács a technikához: ahelyett, hogy magunktól eltolva, előre csavarnánk a tésztát, inkább apró mozdulatokkal húzzuk-fordítsuk úgy, hogy szorosan saját maga alá kerüljön. Így a csiga marad egy helyben, a kinyújtott tésztalapot húzzuk magunk felé, és fordítjuk rá a már feltekert részt.

Nagyon vékonyra vágtuk

Ennyi odafigyelés után még az utolsó lépésnél is kudarcot vallhatunk. Ha túl vékony szeleteket vágunk a felcsavart tésztából, a csigák nem fognak eléggé megkelni, és vékonyak maradnak.

A vékony csiga pedig túlságosan kiszárad a sütőben, inkább hasonlít majd egy kekszre, mint kelt péksüteményre. Ezt pedig biztosan senki nem szeretné.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Süss minden héten valami finomat:

Címlapról ajánljuk

További cikkek