Ha rendszeresen kapkodva eszel, azt a tested egy idő után nem fogja tolerálni. A Harvard Egyetem kutatói arra jutottak, hogy a túl gyors evés hosszú távon megborítja az emésztést, az anyagcserét és a jóllakottság szabályozását is.
Habzsolás = puffadás, reflux és hasmenés
Amikor eszel, a gyomrod tágulni kezd, a bélrendszer és az agy pedig folyamatos kapcsolatban áll egymással. A teltségérzetet egy összetett hormonális rendszer szabályozza: a leptin, az inzulin, a ghrelin, de más hormonok is szerepet játszanak abban, hogy érezzük, „tele van a hasunk”. Ezek a visszajelzések nem azonnal érkeznek meg, az agy nagyjából 15–20 perces késéssel érzékeli a jóllakottságot. Ez azt jelenti, ha percek alatt befalod az ebéded, akkor jó eséllyel még azelőtt befejezted az evést, mielőtt a tested érzékelné, hogy jóllakott.
Mi még a baj a túl gyors evéssel?
A gyors evés nagy falatokkal és kevés rágással jár, ez pedig:
- megnehezíti az emésztést, hiszen a gyomor több munkára kényszerül,
- a bélrendszer lassabban dolgozik,
- és a szervezetben fokozódik a gyulladásos válasz.
Gyakori mellékhatások lehetnek ilyenkor a puffadás, a savas reflux, a székrekedés vagy a hasmenés.
A gyors evés emellett fokozza az inzulinszint-ingadozást, ami szintén hozzájárulhat a falási rohamokhoz, amik egy idő után túlsúlyhoz vezetnek!