A zöldfűszer, ami segíti az emésztést, és gyengédebb, mint a bors

Alig használjuk, pedig érdemes megőrizni a magyar konyha emlékezetében, mert csodás hatású zöldfűszer: könnyíti a nehéz ételek emésztését, puffadásgátló, gyengédebb, mint a fekete bors, nemivágy-fokozó, nem is drága, és bárhol beszerezhető. Ez a borsikafű.

Oregánó, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, petrezselyem: a leggyakrabban használt zöldfűszerek, melyeket főként szárítva használunk. Na de mi a helyzet a borsikafűvel, azaz a csomborral?

Borsikafű, azaz csombor

Könnyed a gyomornak, az emésztésnek

Tudtad, hogy a borsikafű csökkenti a hüvelyesek, káposztás ételek felfúvó, puffasztó hatását? Vagy hogy a zsíros ételek emésztését is könnyíti?

És arról hallottál, hogy diétás táplálkozásban, például gyomornehézségek, hisztaminintolerancia esetén bátran ajánlott, hiszen a borshoz képest kíméletesebb a hatása?

Gyulladás és köhögés ellen is

Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumellenes hatása miatt a borsikafű eredményesen alkalmazható köhögés, gyomor- és bélhurut esetén. Alultápláltság, kóros soványság, tavaszi fáradtság idején a borsikafű vitamin- és ásványianyag- tartalma feltölti a szervezet raktárait, javítja az étvágyat, fokozza az energiát, életerőt. Görcsoldó és nemivágy-fokozó hatása is ismert!

Borsikafű tea elkészítése

Forrázzunk le 1-3 evőkanálnyi levelet 3-4 dl vízzel, és 10-15 percig lefedve hagyjuk állni. Szűrjük le, és még langyosan fogyasszuk. Gyomorpanaszokra alkalmazva étkezés előtt fél órával ajánlott meginni, napi 3-4 csészével.

Ezekben a receptekben is megbújt a csombor:

Fűszerolaj is lehet belőle

Néhány szál friss borsikafüvet tehetünk az ét- vagy olívaolajunkba is: ha pár napig állni hagyjuk, finom, pikáns ízű fűszerolajat kapunk, amelyet salátaolajnak, húspácokhoz is használhatunk.

Nyár végén virágzik

Virágzásának kezdetén, augusztus-szeptember időszakban gyűjtsük be. A növény egész föld feletti részét az első elágazás fölött vágjuk le. Száraz, szellős helyen, szétterítve, óvatosan forgatva, mozgatva szárítsuk, illetve kisebb csokrokba kötve, fejjel lefelé lógatva tároljuk. 

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai ötlet:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...