6 egyszerű, mégis látványos pitetészta-díszítési technika

Az ősz tagadhatatlanul a formás, kerek, aranyló tetejű és szirupos belsejű gyümölcsös pitéké. A tészta és a töltelék viszonylag gyorsan összedobható, így rengeteg időnk marad dekorálni. Nézzük erre a legegyszerűbb, mégis szépséges módokat.

Minden gyümölcsös pite lehet egyedi, és nem csak belsőleg. Persze, rengeteg különböző variáció ismert, ha a töltelékről van szó, de majdnem hasonló mennyiségű, sőt, valószínűleg jóval több módja van a külső feldíszítésnek. Így a gyümölcsös piténk duplán lenyűgöző lesz: először, amikor az asztalra kerül, másodszor pedig amikor a vendégek villájára.

6 egyszerű, mégis látványos pitetészta-díszítési technika

Kézi minták

A legkézenfekvőbb (bocsánat a humorért) megoldás, ha egyszerűen az ujjainkkal esünk neki a pite tésztájának. Különböző eszközök nélkül is létrehozhatunk gyönyörű piteszéleket, a következő technikákkal.

Ha nyitott vagy rácsos pitével dolgozunk, csak a széleket tudjuk valamilyen sormintával ellátni. A legalapvetőbb mintához a nem domináns kezünk mutató- és hüvelykujját csippentsük össze, majd a domináns mutatóujjunkkal, belülről nyomjuk bele a tészta szélét.

Így apró redők alakulnak ki, amelyek méretét tetszőlegesen alakíthatjuk, ha kisebb vagy nagyobb helyet hagyunk a mutató- és hüvelykujjunk között.

A zárt pitéknél jobban járunk egy hajtogatással, így két legyet ütünk egy csapásra: lezárjuk és dekoráljuk is a pitét. Ahol az alsó és a felső tésztaréteg találkozik, a pite szélén, csípjük őket enyhén össze, majd hajtsuk fel, kissé átlósan. A hajtással ellentétes irányban elindulva hajtogassuk végig az egész pitét, hogy a redők egymásra „feküdjenek”. Csinálhatunk kisebb vagy nagyobb méretű redőket, ahogy nekünk tetszik.

Villával

A villa nemcsak a pite elfogyasztásához, de a dekorálásához is tökéletes eszköz. Különböző egyszerű vagy bonyolultabb mintákat alkothatunk vele, amelyikhez épp kedvünk van.

Indulhatunk az egyszerű, függőleges vonalakkal, esetleg létrehozhatunk egy „négyzetrácsos” külső réteget: ehhez először függőlegesen majd vízszintesen nyomjuk bele a tésztába a villát.

Átlósan is dolgozhatunk: végig egy irányba néző vagy felváltva fordított, egymásnak dőlő ferde vonalakkal nagyon szép lesz a sütemény. Ha egyet balra, egyet jobbra fordítunk, a pitének „fonott” kinézetű széle lesz.

Kanállal

Fodros külsőt adhatunk a desszertnek, ha egy kanalat hívunk segítségül. Az evőeszköz homorú felével nyomkodjuk végig a tésztát. Ezt megtehetjük egyszer, kétszer, de akár háromszor is (ha elég széles az edényünk külső pereme), az egyre kisebb ívek olyan hatást keltenek majd, mint ha egy virág szirmai lennének.

Akár ilyen elegáns is lehet a dekor / Fotó: Happygirlkitchen

Késsel

Egy kés is segítségünkre lehet, de nem úgy, ahogy gondolnánk. Persze, amúgy is használjuk majd ezt az éles barátot, hogy körbevágjuk az összezárt tésztát, esetleg utolsó simításokat végezzünk a süteményen. De magához a díszítéshez is jól jön, ugyanis egy hangulatos, sakktábla-mintázatot hozhatunk vele létre.

Ehhez egyszerűen vagdossuk be a tésztát tetszőleges távolságban egymástól (de nagyjából négyzet alakú darabok legyenek). Ha ez megvan, minden második kis lapot hajtsunk a már megtöltött pite közepe felé. Így felváltva lesznek kifelé és befelé néző négyzetek a pite szélén.

Mindegy, melyiket választjuk, a piténk garantáltan szemet gyönyörködtető lesz.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Hangulatos őszi receptek és praktikák:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek