Ezekkel az italokkal inkább ne vegyél be gyógyszert

Azt azért nagyjából tudjuk, hogy alkohollal nagyon kevés gyógyszert érdemes – vagy szabad – bevenni, de mi a helyzet a többi itallal? Mindegy, mivel szedjük a szert, vagy vannak olyan italok, amelyek nem ajánlottak? Az alábbiakban azokat gyűjtöttük össze, amelyeket valamiért érdemes lehet kerülni.

Általában az ajánlott, hogy egy gyógyszert vízzel vegyünk be – de mi történik akkor, ha üdítővel, narancslével, netán kávéval fogyasztjuk? A Saudi Pharmaceutical Journalban megjelent tudományos tanulmány azt vizsgálta meg, hogy mely italokkal lehet, és melyekkel nem ajánlott bevenni egyes gyógyszereket.

A kutatók öt különböző, szilárd gyógyszert (tablettát vagy pirulát) vizsgáltak meg, amelyek fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre és allergiára használhatók. Azt találták, hogy mindegyik esetben a víz volt a legjobb megoldás, és mást nem is ajánlanak, mivel bármilyen más ital megnövelte a feloldódási és felszívódási idejét a szernek – vagyis később hatott tőle.

Kávé

A kutatásban két hőmérsékletet vizsgáltak: 5 Celsius-fokos és 37 Celsius-fokos kávét, azaz hidegen és melegen is megnézték, milyen hatással van a gyógyszerekre.

A koffein már magában nem túl szerencsés, de a meleg kávé olyan interakcióba is kerülhet az összetevőkkel, ami lassíthatja a felszívódást, és megváltoztathatja azok kémiai szerkezetét.

Narancslé

Bár a narancslé tele lehet C-vitaminnal, így betegség idején nagyon hasznos, gyógyszert mégse vegyünk be vele – ez volt ugyanis az az ital a kutatás során, ami a leginkább befolyásolta a szerek felszívódási idejét.

Kóla

A cukros italok magukban kerülendők, részben azért, mert elősegítik a gyulladást a szervezetben, a kóla azonban koffeintartalma miatt sem a legjobb választás. A kutatás során egyetlen gyógyszer felszívódási idejét nem befolyásolta, ez pedig az allergia elleni pirula volt. Nem meglepő egyébként, hogy koffeintartalmuk miatt az energiaitalok is hasonló besorolást kaptak – egyik gyógyszert sem érdemes velük szedni.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.