Ezekkel az italokkal inkább ne vegyél be gyógyszert

Azt azért nagyjából tudjuk, hogy alkohollal nagyon kevés gyógyszert érdemes – vagy szabad – bevenni, de mi a helyzet a többi itallal? Mindegy, mivel szedjük a szert, vagy vannak olyan italok, amelyek nem ajánlottak? Az alábbiakban azokat gyűjtöttük össze, amelyeket valamiért érdemes lehet kerülni.

Általában az ajánlott, hogy egy gyógyszert vízzel vegyünk be – de mi történik akkor, ha üdítővel, narancslével, netán kávéval fogyasztjuk? A Saudi Pharmaceutical Journalban megjelent tudományos tanulmány azt vizsgálta meg, hogy mely italokkal lehet, és melyekkel nem ajánlott bevenni egyes gyógyszereket.

A kutatók öt különböző, szilárd gyógyszert (tablettát vagy pirulát) vizsgáltak meg, amelyek fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre és allergiára használhatók. Azt találták, hogy mindegyik esetben a víz volt a legjobb megoldás, és mást nem is ajánlanak, mivel bármilyen más ital megnövelte a feloldódási és felszívódási idejét a szernek – vagyis később hatott tőle.

Kávé

A kutatásban két hőmérsékletet vizsgáltak: 5 Celsius-fokos és 37 Celsius-fokos kávét, azaz hidegen és melegen is megnézték, milyen hatással van a gyógyszerekre.

A koffein már magában nem túl szerencsés, de a meleg kávé olyan interakcióba is kerülhet az összetevőkkel, ami lassíthatja a felszívódást, és megváltoztathatja azok kémiai szerkezetét.

Narancslé

Bár a narancslé tele lehet C-vitaminnal, így betegség idején nagyon hasznos, gyógyszert mégse vegyünk be vele – ez volt ugyanis az az ital a kutatás során, ami a leginkább befolyásolta a szerek felszívódási idejét.

Kóla

A cukros italok magukban kerülendők, részben azért, mert elősegítik a gyulladást a szervezetben, a kóla azonban koffeintartalma miatt sem a legjobb választás. A kutatás során egyetlen gyógyszer felszívódási idejét nem befolyásolta, ez pedig az allergia elleni pirula volt. Nem meglepő egyébként, hogy koffeintartalmuk miatt az energiaitalok is hasonló besorolást kaptak – egyik gyógyszert sem érdemes velük szedni.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?