Gyógyszerek és ételek, amelyeket SOHA ne fogyassz együtt

Néhány alapvető alapszabályt mindenki tud, például azt, hogy antibiotikumra nem szabad inni – de milyen párosítás lehet még veszélyes, ha a gyógyszerek és ételek kapcsolatáról van szó?

Egy új gyógyszer szedése sokszor némi életmódbeli változással is jár – illetve járna, ideális esetben, ha a háziorvos tájékoztatná az embert arról, milyen gyógyszert mivel szedhet, és milyen ételeket kerüljön, ha lehet. Az alábbiakban ahhoz próbálunk némi segítséget adni, mely gyógyszerek és ételek tilosak együtt.

Nem mindegy, mit eszel, ha gyógyszert szedsz

Paracetamol + alkohol

Ha úgy gondolod, hogy ittasan, lefekvés előtt jó ötlet paracetamoltartalmú fájdalomcsillapítóval zárni a napot, hogy másnap ne kelj olyan rosszul, gondold újra. Ha a vegyületet alkohollal kombinálod, megnőhet az esélye a májmérgezésnek.

A legnagyobb veszélyben akkor vagy, ha rendszeresen iszol alkoholt, és rendszeresen szeded a paracetamolos készítményeket is – így ugyanis hosszú távon mérgezed a szervezeted.

Néhány antibiotikum + tejtermékek

Bizonyos antibiotikumot nem szabad tejjel, joghurttal vagy sajttal együtt fogyasztani, ugyanis a tejtermékek hozzákötődnek a gyógyszerhez, és befolyásolják a felszívódási képességüket. Ilyen antibiotikumok például a fluorokinolon alapú gyógyszerek – ezeknél különösen ügyelni kell arra, hogy két órával előtte, és hat órával utána legalább ne fogyasszunk tejterméket.

Kalciumcsatorna-blokkolók és sztatinok + grapefruit

Kutatások szerint néhány kalciumcsatorna-blokkoló és sztatintartalmú szer esetében (amelyeket szívproblémákra írnak fel orvosok) a grapefruit gátolja a felszívódást, ezzel pedig a hatóanyag felhalmozódhat a szervezetben, ami veszélyes is lehet. Más déligyümölcsökkel, citrusokkal ugyanez a veszély nem fenyeget.

Monoamin-oxidáz inhibitorok + érlelt sajtok

Ha monoamin-oxidáz inhibitorokon alapuló antidepresszánst szedsz, óvatosan kell bánnod a magas tiramintartalmú ételekkel, mint például az érlelt sajtokkal, néhány borfajtával, vagy a lóbabbal. A tiramin ugyanis egy aminosav, aminek a vérnyomás szabályozásában van szerepe, és a monoamin-oxidáz inhibitorokkal gyakran fogyasztva hipertóniás krízist idézhet elő.

Szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók + alkohol

A szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók is egy antidepresszáns-csoport, sokkal gyakrabban írják fel, mint az előző, monoamin-oxidáz inhibitorokon alapuló szereket. Alkoholt inni azonban veszélyes lehet rá, mert gyomor- és emésztőrendszeri vérzéshez vezethet – olyannyira, hogy a gyógyszertárban ezt a veszélyt kötelesek közölni a beteggel.

Warfarin + kelkáposzta

A warfarintartalmú gyógyszerek véralvadásgátlók, és vérrögök ellen szokták felírni őket. Nem bölcs dolog azonban kelkáposztával együtt fogyasztani az ilyet, mert a benne található K-vitamin éppen a hatóanyagot és a hatásmechanizmust ellensúlyozza, és meggátolja a gyógyszert abban, hogy megfelelően működjön. Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad K-vitamint enned, ha warfarintartalmú gyógyszert szedsz, inkább azt, hogy alacsonyabb, állandó szinten kell tartanod a bevitelét.


Még több cikk a gyógyszerszedésről:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem tart karácsonyi vásárt a főváros 2022-ben

Nem üzleti ok, hanem az V. kerület döntése miatt nem rendezi meg a főváros nonprofit cége a Vörösmarty téri vásárt. Ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz egyáltalán vásár a budapesti főtéren, csak a főváros szervezésében nem.