Mi az a grillázs?
A grillázs egy különleges édesség, amelynek egyszerűsége és sokoldalúsága generációk óta lenyűgözi az édesszájúakat. Ez az aranyszínű, ropogós finomság karamellizált cukorból és apróra tört olajos magvakból készül – leggyakrabban dióból, mogyoróból vagy mandulából. A Közel-Keleten sokszor pisztáciát használnak, Ázsiában pedig a szezámmag az elterjedt. A grillázs nagyon változatos tud lenni, hiszen elkészítését egyszerűen is meg lehet oldani, de aki a kreativitást választja, ők ezzel a desszerttel nyugodtan megtehetik. Profi cukrászok lenyűgöző formákat szoktak belőle alkotni!
Honnan ered?
A grillázs eredete állítólag a X. századra vezethető vissza, amikor még orvosságként használták az emberek köhögés ellen, mai formája pedig Franciaországhoz köthető - a 18. században „croquant” néven vált népszerűvé. Később az édesség a világ számos országában elterjedt, és mindenhol a helyi ízekhez igazították. Magyarországon különösen kedvelt, főként ünnepi alkalmakon.
Gasztroajándék 2 hozzávalóból
Ahogy azt már említettük, mindössze 2 dolgot kell beszereznünk hozzá: kristálycukrot és ízlés szerinti olajos magvat, jelen esetben darált diót.
Az elkészítés egy türelmi játék lesz, ugyanis a cukor karamellizálása sokszor egy trükkös feladat. Viszont, ha ezzel megvagyunk, utána már pikk-pakk el is készül.
Ha ajándékba szeretnénk adni, akkor érdemes nagyobb darabokra törni, párat egymásra helyezni, és egy szép szalaggal átkötni. Ezután pedig tegyük átlátszó celofánba, hogy mindenki megcsodálhassa azon keresztül is a gasztroajándékot.
Mire használják?
A grillázs sokoldalúsága miatt rengeteg módon felhasználható, a leggyakoribb, hogy torták és sütemények díszítésére vagy alapanyagként használják. Esküvőkön, születésnapokon gyakran készítenek belőle lenyűgöző grillázstortákat, amelyek nemcsak látványosak, de finomak is. Ezen kívül morzsolt formában fagylaltok, krémek és desszertek ízesítésére is kiváló.
Fotók és recept: Hankusz Sára
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippek az ünnepekre: