Gluténmentes lepénykenyér a burgonya és a csicseri párosából

Minden országnak megvan a saját lepénykenyér-különlegessége, de talán sehol nem olyan népszerűek, mint a Közel-Keleten. Ezek az többnyire élesztő és kovász nélküli kenyérfélék alig pár alapanyagból állnak csak, és sütőre sincs szükség hozzájuk, elég csak egy jó serpenyő.

Számtalan féle-fajta lepénykenyérrel találkozhatunk, attól függően, hogy melyik tájegység konyhájára vagyunk kíváncsiak. A közel-keleti országokban kimondottan népszerű ez a lapos pékárú, amit gyakorlatilag úgy fogyasztanak, mint mi a kenyeret. Jó, szendvicset ritkán készítenek belőle, de annál tökéletesebbek a különféle krémek és mezzék mártogatásához-tunkolásához.

A pontos receptet ITT is megtaláljátok, vagy görgessetek kicsit lejjebb

A legegyszerűbb lepénykenyerek csak lisztből, vízből és sóból állnak, de számos fűszerrel, zöldfűszerrel vagy lisztfélével variálhatjuk.

Most főtt burgonyából és csicserilisztből készítettünk egy kicsit pikánsabb verziót, amibe egy csokor újhagymát és jó adag frissen reszelt szerecsendiót is belecsempésztünk.

Na de lássuk a hozzávalókat:

főtt burgonya, szerecsendió, csicseriborsóliszt, olívaolaj, újhagyma, só, bors, fekete szezámmag, petrezselyem

És így készül a csodás csicseris-burgonyás lepénykenyér:

A főtt burgonyát áttörjük, majd egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a szerecsendiót, az olívaolajat, a karikázott újhagymát, valamint ízlés szerint sót és borsot. A csicseriborsólisztet viszont csak több részletben adagoljuk, nagyjából 50 grammonként haladva.

A csicseris-burgonyás lepénykenyér receptjét ITT találjátok

Összekeverjük az alapanyagokat, majd fokozatosan hozzádolgozzuk a maradék csicserilisztet. Nem feltétlenül van mindre szükségünk, akkor jó a tészta állaga, amikor már teljesen összeállt, és nem ragad nagyon a kezünkhöz. Ekkor csicseriliszttel beszórt vágódeszkára tesszük, és nyolcfelé vágjuk.

A tésztadarabokat egyesével golyóvá gyúrjuk, majd belisztezett felületen, folyamatosan lisztesen tartva a felszínét, kinyújtjuk.

A kész lepényeket ezután sütőpapírral elválasztva egymásra pakoljuk, így nem fognak összeragadni.

Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk, majd a lepények mindkét oldalát lepirítjuk. Közben pótoljuk az olajat, ha szükséges, nehogy letapadjanak.

A kész lepényeket olívaolajjal meglocsolva és frissen aprított petrezselyemmel, sóval és fekete szezámmaggal megszórva tálaljuk.

A csicseris-burgonyás lepénykenyér teljes receptjeit itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, recept és videók: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több különleges recept tőlünk nektek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...