Gluténmentes diéta = egészséges táplálkozás? Mit gondol erről a szakorvos?

Egészségesen szeretnél étkezni és gluténmentes diétában gondolkozol? Előtte azért olvasd el a gasztroenterológus szakorvos véleményét!

A gluténmentes diéta nagyon divatos és sok helyen olvashatjuk, hogy egészséges is. Sőt, hogy akár fogyókúrának is kiváló. Az egész csak divathullám, vagy tényleg egészségesebbek és karcsúbbak leszünk tőle?

Itt az idő, hogy helyre tegyük a kérdést.

Ebben dr. Darvas Emília, a Rózsakert Medical Center gasztroenterológusa volt segítségünkre.

Mi a gluténérzékenység?

A gluténérzékenység a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó autoimmun megbetegedése, amely visszafordíthatatlan, egész életen át tart. A búza, rozs, az árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenységet jelenti, a gluténtartalmú ételek fogyasztása következtében a vékonybél nyálkahártyája sorvadásnak indul és súlyos felszívódási zavarok jelentkeznek, hiányállapot kialakulásához vezethet. Diagnózisa endoszkópos vizsgálattal történik, kezelni nagyon szigorú gluténmentes diétával lehet.

Nem cöliákiás gluténérzékenység

Sok olyan eset van, amikor a gluténtartalmú ételek hasi puffadást, görcsöket, hasmenést okoznak, de vizsgálattal nem igazolható a betegség. Az ilyen pácienseknek a gluténtartalmú ételek elhagyásával javul a közérzetük.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Ezeket olvastad már?

Mikor kell gluténmentesen táplálkozni?

Orvosilag igazolható gluténérzékenység esetén kötelező a nagyon szigorú diéta, ami nemcsak a búza, rozs és árpa elhagyását jelenti, hanem az élelmiszerekben található – sokszor adalékanyagok útján belekerült – rejtett glutén kiiktatását is. Nem cölikáliás gluténérzékenyeknek a közérzet javítása érdekében egy időre ajánlott kizárni a glutént az étkezésből, de esetükben súlyos rosszullétet nem eredményez, ha hagyományos élelmiszert fogyasztanak. Időközönként érdemes kipróbálni, hogy milyen hatást gyakorol rájuk a glutén, ugyanis előfordulhat, hogy a probléma megszűnik, és újra visszatérhetnek a megszokott táplálkozásra.

Akkor is kerüljük, ha nem vagyunk érzékenyek rá?

Nem, ez teljesen szükségtelen és egészségtelen is. Sértheti a bélflóra és immunrendszer működését, hiányállapotok kialakulásához vezethet. Sok gluténmentes étel, például a sült krumpli egyébként nagyon egészségtelen, ugyanakkor a glutént tartalmazó teljes kiőrlésű kenyerek, tészták jótékony hatásúak. A gluténmentes táplálkozás tehát egyáltalán nem egyenlő az egészséges étkezéssel.

Miért érzik jobban magukat azok, akik elhagyják?

Ennek oka nem a glutén kizárása, hanem a magas szénhidráttartalmú cukros snackek, sütemények és péksütemények mellőzése. Ezek egészségtelenek, így amúgy is jó, ha kiiktatjuk őket az étkezésünkből.

Tényleg fogyunk tőle?

Akik szentül hisznek a gluténmentes táplálkozás fogyasztó hatásában, azoknak van egy rossz hírünk. A glutén elhagyása alapvetően nem okoz fogyást, sőt sok gluténmentes élelmiszer kalóriatartalma magasabb, mint a normál változatnak. Ha valaki mégis fogy a glutén diétától, annak legtöbbször inkább az az oka, hogy elhagyja a fehér liszttel készült, cukros termékeket, több zöldséget, és gyümölcsöt eszik, és jobban odafigyel a többi élelmiszer kiválasztására is. Tehát tudatosság és nem a glutén elhagyása indítja be a súlycsökkenést.

Ha nem vagyunk gluténérzékenyek, akkor tehát felesleges és egészségtelen is kiiktatni ezt a fehérjét táplálkozásunkból. A fehér lisztből, finomított cukorral készített péksüteményeket ettől függetlenül felejtsük el és fogyasszunk sok rostban gazdag, teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget és gyümölcsöt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...