Gasztroajándék karácsonyra

Szívecskés gesztenye bonbon

Személyes, egyedi és kreatív. Az ajándékkészítés és a másik embernek okozott meglepetés örömét pedig mi is átérezzük. Nem jelent túl nagy fejtörést, nem kell tanácstalanul boltokat járni, hanem az alapok megvásárlása után otthon készíthetjük el ehető ajándékainkat. A saját készítésű meglepetés azt közvetíti, hogy készítője az ajándékozottra gondolt, miközben alkotta. Az ügyesség, az esztétikum itt kevésbé fontos tényező, a lényeg, hogy adunk magunkból valamit.Nem kardoskodunk ezúttal az ellen, mi lett a karácsonyból, s mekkora iparág lépett a személyesség helyébe. Tiltakozás helyett izgalmas és csábító ajándékötletekkel szolgálunk azoknak, akik szeretnének saját gasztroajándékkal kedveskedni a körülöttük lévő, figyelmet és egy kis kényeztetést érdemlő embereknek. Mielőtt belevágnánk, hadd meséljek el egy történetet.

Marcipános - fahéjas trüffel

Hideg tél volt, meleg családi ünnep. Életem párja bemutatkozni készült a szülőknek. Ajándékötlet híján azt hozta, amit maga készített, s amit magának is örömmel kívánt volna. Házi füstölt kolbászt. Nem kérdezte, mit hozzon, nem kérdezte, mit szeretnek, ösztönből hozta, és teli találat volt. Hogy finomítson a dolgon, egy szál virággal és egy szál kolbásszal állt anyám elé. Szabadkozott, a kolbász miatt persze. A következő pillanatban a virág váza és víz nélkül hevert az asztalon, miközben anyám izgalommal karikázta fel a kolbászt a konyhában. Azt hiszem, a történet magáért beszél. Nem lőhetünk mellé, ha szeretetből viszünk saját készítésű ajándékot. Hát még, ha ehető is!

Trüffel alaprecept - Trüffel 8.

Persze nem kell nekilátnunk kolbászt tölteni, bár kétségkívül nagy volna a meglepetés. Számtalan egyszerűbb megoldás létezik, ezúttal az édes csemegékből adunk válogatást. Gasztroajándéknak érdemes olyat választani, amely tovább eláll, nem igényel hűtést, nem deformálódik csomagoláskor. Karácsonyra bármilyen házi készítésű bonbon vagy trüffel, vásárolt vagy magunk készítette díszdobozban szívmelengető ajándék. A fő ízalkotó megválasztása ízlés dolga, de a szezonalitás elvét tartva, a tél ízeit ültessük a csemegénkbe. A gesztenye nemcsak az ősz, hanem a decemberi téli esték, karácsonyi vásárok állandó szereplője is. Sütés nélkül mutatós gesztenyebonbonokat gyárthatunk, csokoládéval fokozva az édes örömöket.

Egyszerű, szintén sütés nélküli társai a trüffelfélék, amelyek számtalan variációban elkészíthetőek. Karácsonykor a klasszikus csokoládés trüffel mellett divatos a narancs, a fahéj vagy a marcipán alapanyagok használata. A megfelelő arányok megválasztásával bármilyen fűszert, ízt bele tudunk csempészni az apró falatkákba, de lényeges, hogy jó minőségű csokoládéval, vajjal és kakaóporral dolgozzunk.

Gesztenyegolyók 5. - mascarpone-val

Könnyen találkozhatunk rossz minőségű szaloncukrokkal, a nagy márkák utóbbi években kidobott termékei pedig költségesek. Anyagilag akár kevesebből és egy kis szabadidőt rászánva, magunk is készíthetünk fényes, színes papírba csavart, csokoládéval bevont desszertet, amely ilyen formában csak hazánkban található meg a karácsonyfákon.

Végül a mézeskalácsot és az édes kekszeket ajánljuk, hiszen számtalan forma és díszítési lehetőség révén tehetjük egyedivé, személyre szólóvá őket. Az ajándékozott nevét vagy jókívánságunkat ráírhatjuk cukormázzal, valamint sütés előtt kis lyukat formázva a tészta felső részére, karácsonyi dísznek sem utolsó. Előző cikkünkben a mézeskalács tésztájára és díszítésére vonatkozóan további ötleteket kínáltunk.

Narancsos-csokis keksz

A háztartásokban ilyenkor sok a dió, talán nyárról eltéve akad némi aszalt gyümölcs is. Ezeket serpenyőben egy kis mézzel és kukoricapehellyel összeforgatjuk, majd olvasztott, jó minőségű étcsokoládéval nyakon öntjük, és kezünkkel a serpenyőt emelgetve, forgatjuk, hogy összeálljon a csokis ropogós. Rácsra téve hagyjuk lecsepegni a csokit, és ha megszáradt, csomagolhatjuk is díszes celofánba, kis szalaggal átkötve remek karácsonyi gasztroajándék.Mindenkinek kellemes ünnepeket és jó készülődést kívánunk! Következő cikkünkben a csomagoláshoz ajánlunk ötleteket.

Karácsonyi receptek itt!

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek