Furcsa étkezési szokások, amiket csak mi, magyarok értünk

Minden nemzetnek megvannak a maga furcsa étkezési hagyományai: az amerikaiak szívesen esznek lekváros kenyeret felvágottal, a török konyhában imádják a szőlőlevelet rizzsel töltve, a mediterrán országokban pedig szívesen kombinálják a sárgadinnyét sonkával. Mi magyarok sem vagyunk kispályások, íme a legfurább étkezési szokások, amelyeket csak mi ismerünk.

Felnőttkori étkezési szokásainkat a gyerekkori tapasztalataink erősen befolyásolják, így ha a dinnyéhez kenyeret kérsz, a káposztás tésztát pedig megcukrozod, azt a legtöbb magyar szemöldökemelés nélkül respektálja.

Görögdinnye kenyérrel

A görögdinnye legalább annyira hozzátartozik a nyárhoz, mint a főtt kukorica vagy a fagylalt. Gyerekként nem bajlódtunk a dinnye húsának felkockázásával, helyette terpeszállásba álltunk, és már haraptuk is a lédús gyümölcsöt. Amikor a dinnyeevés végére értünk, mehettünk is a zuhany alá vagy a kertben álló dézsába, mint korabeli jakuzziba, hogy lemossuk magunkról a ragacsos levet. Szüleinket utánozva és a családi, illetve magyar hagyományokat betartva fehér kenyeret is majszoltunk a dinnyéhez, amitől valahogy felnőttesebbnek éreztük magunkat.

Egy szelet kenyér, egy falat dinnye, és máris nem voltunk éhesek

Tökből ananász

Az egzotikus befőttek királynője, a magyar találékonyság netovábbja a tökből készült ananászbefőtt. A képzavar pontosan az, aminek elsőre hallatszik: a rendszerváltás előtt, a nagy banánválság idején ananászhoz jutni különös kiváltság volt, de a magyar anyáknak ez sem jelentett akadályt. Mivel a tök íze önmagában semleges, így főzést követően ananászszörppel leöntötték, befőttes üvegbe zárták, majd a befőttekhez hasonló módon dunsztolták a tökszeleteket, amik átvették az ananászszirup ízét. Mi pedig boldogan kanalaztuk a tököt, mint házi gyártású, magyar ananászkockákat.

Ma már persze rendes ananászból is lehet befőttet készíteni, a régi tökös-szörpös megoldást viszont minden gyerek imádta

Káposztás tészta cukorral

Nemcsak a kínaiaknak van édes-savanyú párosítása, hanem nekünk, magyaroknak is. A káposztához önszántunkból nem sokan tesznek cukrot, mi, magyarok azonban mégis megalkottunk egy fura kombinációt, a cukros káposztás tésztát.

A sót kívánó káposzta cukrot kapott, mi pedig villát, és felemás érzésekkel töltöttük meg a gyomrunkat a menzai étkeztetés egyik leggyakoribb szereplőjével, a cukros káposztás tésztával.

Tészta mákkal, vagyis mákos tészta

Nekünk teljesen természetesnek tűnik, más országokban viszont teljesen ismeretlen, hogy a tésztát cukros mákkal szórják meg és egyék akár főételnek az emberek, sőt, sok külföldi országban nem is lehet nagyobb mennyiségben mákot vásárolni.

Szerző: Petrás Gabriella


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek