A füge, amivel méltatlanul keveset sütünk és főzünk

A füge a gyümölcsök egyik királya, legősibb kultúrnövényeink egyike. Eredetileg a mediterrán vidékeken termett, mára már szerte a világon elterjedt. Hazánkban is rengeteg terem belőle, és bár felhasználása még nem annyira ismert és magától értetődő, mint a déli országokban, érdemes minden szemet kiélvezni belőle.

A füge egyszerre ízesen, mézesen édes és közben tápláló és egészséges gyümölcs, amit még mindig elég borsos áron tudunk a boltokban és piacokon beszerezni, ám hazánk egyre melegebb éghajlatának, várható hogy a füge is egyre inkább megszokott gyümölcseink egyike lesz.

A füge íze igen jellegzetes, az igazán finom darabok egyszerre édesek és mégsem émelyítőek, érdemes tehát tudni, mit és hogyan készítsünk belőle.

Az egyik legszebb gyümölcsünk

Kell-e hámozni?

Azok, akik nem igazán ismerik, elsőre azon szoktak megütközni, hogy ez a vastag héjú, mégsem kemény gyümölcs vajon ehető-e szőröstül-bőröstül, vagy meg kell hámozni. Jó hírünk van: a füge ebből a szempontból egy könnyű gyümölcs, a héja is élvezeti értékkel bír, hiszen a belső édességét a héj savanykás ízjegyei harmonizálják – így lesz egy-egy falat érett, ízletes füge maga a mennyei élvezet. Tehát, ne, semmiképp se hámozzuk meg!

Házi fügelekvár

Mint ahogy a legtöbb gyümölcsöt, a fügét is változatosan lehet elkészíteni. Ha sok fügénk van, és már nem tudunk mit kezdeni vele, remek választás egy sűrű-ragacsos fügelekvár, ami ...

Fügés frangipane tart

Néhány hete kerestem meg egy nagyon kedves kolláganőmet, akinek fügefája van, hogy tudna-e nekem egy kis fügét adni, mégiscsak más, mint a bolti. Elkeseredtem a válaszán, szívesen adna- ...

Kéksajttal töltött füge

A második virágzásból származó fügék is elkezdtek beérni, így újra lehet fügét szüretelni, illetve kapni a piacon. Hurrá! Ennek örömére készült ez a gyors fügés fogás, melyet ...

Mi legyen a magokkal?

Vannak olyan kevésbé érett, vagy épp szárazabb, ízetlenebb darabok, amelyekben a füge apró magjai kellemetlenül ropognak csak az ember foga alatt. Az ilyen gyümölcs valóban csalódás, nem érdemes vesződni vele. Ám a füge magjai – ahogy a héja is – ugyanúgy hozzáadnak az ízéhez, ők hordozzák az édes roppanósságot, ezért szintén egy a dolgunk csak: együk meg!

Nyersen vagy főzve?

Állandó dilemma a fügerajongók körében, hogy mi legyen a fügével – hiszen nyersen, akár csak magában is ízbomba ez a gyümölcs, az ember legszívesebben felfalná egymás után a szemeket, esetleg a reggeli joghurtjához adná, de aztán belegondol és rájön, milyen finom és plusz ízekkel teli lesz ez a gyümölcs egy kis hő hatására.

Arról nem is beszélve, hogy a kevésbé ízes, kicsit szárazabb darabok is új életre kelnek, ha egy kicsit megsütjük őket. A különböző fügés sütemények, piték, tarte-ok nem véletlenül csábítanak minket. Próbáljunk félretenni tehát a termésből erre is.

Lorraine fügés pizzája

Hónapokkal ezelőtt Lorraine Pascale műsorát néztem épp, amikor is elkészített egy nagyon egyszerű, de annál zseniálisabb pizzát. Akkor úgy döntöttem, feltétlenül elkészítem majd, ...

Fügés-ricottás leveles pite

Nem szégyen az, ha az embernek nincs kedve vagy ideje tésztát gyúrni, igenis nagyon praktikus dolog az előre gyártott tészta – ehhez a recepthez pedig tökéletes is. Íme a mi végtelenül ...

Édesen vagy sósan?

Annak ellenére, hogy a füge egy kimondottan édes gyümölcs, egyáltalán nem csak édes ízekkel működik. Sőt, az édessége, ízessége annál jobban érvényesül, minél karakteresebb vagy sósabb ízekkel kombináljuk. Tehát a füge mellé kínáljunk sós, erős sajtokat, tegyük pikáns salátákba, grillezzük meg, és kínáljunk mellé húst vagy sajtot. Sőt, a vajas piték és tarte-ok is készülhetnek sósan és fügével: a kecskesajt, a camembert és a füge kombinációja egy sós tarte-ban például az egyik legfinomabb és legjobb, ami ezzel a remek gyümölccsel történhet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippek:

Legújabb receptek

Citromos és narancsos fánkcsigák

Arancini i limoncini di carnevale, így hívják Olaszországban ezeket a citrom- és narancshéjas cukorral csavart fánkokat. Érdemes mindkét citrushéjat bevetni, mert isteni lesz tőlük a ...

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Címlapról ajánljuk

Trónfosztás: már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon

Az olaszoknak köszönhetjük a pizzát és talán a legsokoldalúbb komfortkaját, a tésztát, ami egyszerre tud fényűző és filléres finomság is lenni. Most azonban úgy tűnik, trónfosztásra került sor, ugyanis egy friss felmérés szerint már nem az olasz a legnépszerűbb konyha a világon, hanem épp egy másik mediterrán nemzet gasztronómiája mozgatja meg az emberek ízlelőbimbóit.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...