A füge, amivel méltatlanul keveset sütünk és főzünk

A füge a gyümölcsök egyik királya, legősibb kultúrnövényeink egyike. Eredetileg a mediterrán vidékeken termett, mára már szerte a világon elterjedt. Hazánkban is rengeteg terem belőle, és bár felhasználása még nem annyira ismert és magától értetődő, mint a déli országokban, érdemes minden szemet kiélvezni belőle.

A füge egyszerre ízesen, mézesen édes és közben tápláló és egészséges gyümölcs, amit még mindig elég borsos áron tudunk a boltokban és piacokon beszerezni, ám hazánk egyre melegebb éghajlatának, várható hogy a füge is egyre inkább megszokott gyümölcseink egyike lesz.

A füge íze igen jellegzetes, az igazán finom darabok egyszerre édesek és mégsem émelyítőek, érdemes tehát tudni, mit és hogyan készítsünk belőle.

Az egyik legszebb gyümölcsünk

Kell-e hámozni?

Azok, akik nem igazán ismerik, elsőre azon szoktak megütközni, hogy ez a vastag héjú, mégsem kemény gyümölcs vajon ehető-e szőröstül-bőröstül, vagy meg kell hámozni. Jó hírünk van: a füge ebből a szempontból egy könnyű gyümölcs, a héja is élvezeti értékkel bír, hiszen a belső édességét a héj savanykás ízjegyei harmonizálják – így lesz egy-egy falat érett, ízletes füge maga a mennyei élvezet. Tehát, ne, semmiképp se hámozzuk meg!

Mi legyen a magokkal?

Vannak olyan kevésbé érett, vagy épp szárazabb, ízetlenebb darabok, amelyekben a füge apró magjai kellemetlenül ropognak csak az ember foga alatt. Az ilyen gyümölcs valóban csalódás, nem érdemes vesződni vele. Ám a füge magjai – ahogy a héja is – ugyanúgy hozzáadnak az ízéhez, ők hordozzák az édes roppanósságot, ezért szintén egy a dolgunk csak: együk meg!

Nyersen vagy főzve?

Állandó dilemma a fügerajongók körében, hogy mi legyen a fügével – hiszen nyersen, akár csak magában is ízbomba ez a gyümölcs, az ember legszívesebben felfalná egymás után a szemeket, esetleg a reggeli joghurtjához adná, de aztán belegondol és rájön, milyen finom és plusz ízekkel teli lesz ez a gyümölcs egy kis hő hatására.

Arról nem is beszélve, hogy a kevésbé ízes, kicsit szárazabb darabok is új életre kelnek, ha egy kicsit megsütjük őket. A különböző fügés sütemények, piték, tarte-ok nem véletlenül csábítanak minket. Próbáljunk félretenni tehát a termésből erre is.

Édesen vagy sósan?

Annak ellenére, hogy a füge egy kimondottan édes gyümölcs, egyáltalán nem csak édes ízekkel működik. Sőt, az édessége, ízessége annál jobban érvényesül, minél karakteresebb vagy sósabb ízekkel kombináljuk. Tehát a füge mellé kínáljunk sós, erős sajtokat, tegyük pikáns salátákba, grillezzük meg, és kínáljunk mellé húst vagy sajtot. Sőt, a vajas piték és tarte-ok is készülhetnek sósan és fügével: a kecskesajt, a camembert és a füge kombinációja egy sós tarte-ban például az egyik legfinomabb és legjobb, ami ezzel a remek gyümölccsel történhet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippek:

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?