A füge, amivel méltatlanul keveset sütünk és főzünk

A füge a gyümölcsök egyik királya, legősibb kultúrnövényeink egyike. Eredetileg a mediterrán vidékeken termett, mára már szerte a világon elterjedt. Hazánkban is rengeteg terem belőle, és bár felhasználása még nem annyira ismert és magától értetődő, mint a déli országokban, érdemes minden szemet kiélvezni belőle.

A füge egyszerre ízesen, mézesen édes és közben tápláló és egészséges gyümölcs, amit még mindig elég borsos áron tudunk a boltokban és piacokon beszerezni, ám hazánk egyre melegebb éghajlatának, várható hogy a füge is egyre inkább megszokott gyümölcseink egyike lesz.

A füge íze igen jellegzetes, az igazán finom darabok egyszerre édesek és mégsem émelyítőek, érdemes tehát tudni, mit és hogyan készítsünk belőle.

Az egyik legszebb gyümölcsünk

Kell-e hámozni?

Azok, akik nem igazán ismerik, elsőre azon szoktak megütközni, hogy ez a vastag héjú, mégsem kemény gyümölcs vajon ehető-e szőröstül-bőröstül, vagy meg kell hámozni. Jó hírünk van: a füge ebből a szempontból egy könnyű gyümölcs, a héja is élvezeti értékkel bír, hiszen a belső édességét a héj savanykás ízjegyei harmonizálják – így lesz egy-egy falat érett, ízletes füge maga a mennyei élvezet. Tehát, ne, semmiképp se hámozzuk meg!

Mi legyen a magokkal?

Vannak olyan kevésbé érett, vagy épp szárazabb, ízetlenebb darabok, amelyekben a füge apró magjai kellemetlenül ropognak csak az ember foga alatt. Az ilyen gyümölcs valóban csalódás, nem érdemes vesződni vele. Ám a füge magjai – ahogy a héja is – ugyanúgy hozzáadnak az ízéhez, ők hordozzák az édes roppanósságot, ezért szintén egy a dolgunk csak: együk meg!

Nyersen vagy főzve?

Állandó dilemma a fügerajongók körében, hogy mi legyen a fügével – hiszen nyersen, akár csak magában is ízbomba ez a gyümölcs, az ember legszívesebben felfalná egymás után a szemeket, esetleg a reggeli joghurtjához adná, de aztán belegondol és rájön, milyen finom és plusz ízekkel teli lesz ez a gyümölcs egy kis hő hatására.

Arról nem is beszélve, hogy a kevésbé ízes, kicsit szárazabb darabok is új életre kelnek, ha egy kicsit megsütjük őket. A különböző fügés sütemények, piték, tarte-ok nem véletlenül csábítanak minket. Próbáljunk félretenni tehát a termésből erre is.

Édesen vagy sósan?

Annak ellenére, hogy a füge egy kimondottan édes gyümölcs, egyáltalán nem csak édes ízekkel működik. Sőt, az édessége, ízessége annál jobban érvényesül, minél karakteresebb vagy sósabb ízekkel kombináljuk. Tehát a füge mellé kínáljunk sós, erős sajtokat, tegyük pikáns salátákba, grillezzük meg, és kínáljunk mellé húst vagy sajtot. Sőt, a vajas piték és tarte-ok is készülhetnek sósan és fügével: a kecskesajt, a camembert és a füge kombinációja egy sós tarte-ban például az egyik legfinomabb és legjobb, ami ezzel a remek gyümölccsel történhet.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos tippek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...