A legkedveltebb levesrecept a Nosalty oldalán, és vélhetően az egész ország imádja: ez a kelkáposztás-virslis frankfurti leves. Azt, hogy pénztárcabarát, már nem mondanánk rá, mert bár régen az volt, ez sajnos már a múlté. Van hozzá bevált (családi) recepted, vagy mindig rákeresel a neten, hogyan csináld? Akárhogy is, szinte biztos, hogy te is lisztes rántással készíted, pedig van rá megoldás, hogy elkerüld, és ezáltal finomabb és egészségesebb legyen a frankfurti levesed:
hagyd el a jó öreg finomlisztes rántást vagy habarást, sűrítsd önmagával!
Mit is jelent az önmagával sűrítés?
Azt, hogy az újhullámos trendeket követve kiiktatod a lisztes rántást, helyette pedig a kész leves egy részét (kb. 1-2 merőkanálnyit) átrakod egy tálkába, leturmixolod botmixerrel, visszaöntöd a levesbe, és összeforralod. Igény szerint tejföl is mehet bele, természetesen.
Mindenképp legyen a turmixolt részben főtt krumpli is, hiszen a benne levő keményítő elvégzi a sűrítést - sőt, egy kevés káposzta is mehet bele!
Miért jó nekünk, ha elhagyjuk a lisztes rántást?
- mert egy gazdag, sokzöldséges levesnek eleve nincs szüksége sűrítésre, hiszen nem a liszttől lesz tartalmas és tápláló, sőt: a finomliszt gyorsan felszívódó, nem jól hasznosuló szénhidrátforrás, és az alakunknak sem feltétlen tesz jót
- mert így elkerülheted a lisztes ízt és a menzát idéző lisztcsomókat
- mert a régi, nem szükséges, idejét múlt lépéseket idővel érdemes elhagyni, és tudatosan étkezni, haladva a korral
Tanács: mindig füstölt, minőségi (frankfurti) virslit válasszunk, és csak a legvégén adjuk a leveshez, mert, ahogy nemrég megírtuk mi is, a virslit igazából nem is kell főzni!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További konyhai segítség itt: