4 egészséges, rostban gazdag alternatíva a fehér lisztre

Az otthoni sütésben az egyik legjobb dolog az, hogy teljes mértékben mi határozzuk meg, mi kerüljön az ételekbe. És ha már ilyen szerencsénk van, akkor érdemes is gondosan megválogatni az alapanyagokat – kezdve a liszttel.

A liszt szinte minden süteményben helyet kap, nem is beszélve a kenyerekről és más péktermékekről. A sokszínű felhasználás viszont azt is magával hozta, hogy ma már rengeteg típus között válogathatunk, így a döntés nem mindig egyszerű. Persze a sima fehér liszttel sincs nagy baj – kivéve, ha gluténérzékenyek vagyunk –, ám a tápértéke igen korlátozott, így találhatunk jobb alternatívákat is.

Egy adag fehér liszt
4 egészséges, rostban gazdag alternatíva a fehér lisztre

Teljes kiőrlésű búzaliszt

A teljes kiőrlésű búzaliszt ideális házi kenyerek és sütemények elkészítéséhez anélkül, hogy fel kellene adnunk az egészséges ételek iránti elkötelezettségünket. A teljes kiőrlésű búzaliszt azért más, mert tartalmazza a búzaszem minden részét: a korpát, a csírát és az endospermiumot is. Emiatt jelentősen magasabb a rosttartalma, mint a fehér liszté. Emellett a teljes kiőrlésű liszt több fehérjét és vasat is tartalmaz, mint az általános fehér liszt.

A teljes kiőrlésű lisztek különösen jól használhatók kenyerekhez, muffinhoz és süteményekhez, mivel kellemesebb textúrát és diós ízt adnak nekik. Ha újak vagyunk még a teljes kiőrlésű lisztek felhasználásában, próbáljuk meg keverni sima liszttel, és az arányokat igényeink szerint beállítani.

Tönkölyliszt

A tönkölyliszt egy tiszta, nem hibridizált, tápláló, ősi gabona. A tönkölylisztet tönkölyszemekből őrlik, amelyek a búza egy ősi fajtáját képviselik. A tönkölyliszt finom édességet kölcsönöz a süteményeknek, valamint nagyobb mennyiségben tartalmaz rostot is. Lágyabb és könnyebb, mint más teljes kiőrlésű lisztek, továbbá a gluténtartalma is alacsonyabb, ezért népszerű a teljes kiőrlésű sütésben.

Általánosságban elmondható, hogy a tönkölyliszt bármilyen receptben helyettesítheti a búzalisztet. Emellett kiváló rostforrás, körülbelül 19 gramm telítő rostot tartalmaz csészénként.

Rozsliszt

A rozs egy tápanyagokban gazdag, egészséges gabona, ami nagyszerű rostforrás. A rozsliszt alapvetően rozsszemekből készül, amelyek hasonlítanak a búzaszemekhez, de nagyban különböznek azoktól. A rozs remek rostforrás, valamint gazdag ásványi anyagokban, például mangánban, rézben és foszforban. Emellett bőven vannak benne fitonutriensek is – vagyis olyan növényi vegyületek, amelyek segíthetnek a betegségek leküzdésében, és megvédhetik a testünket az öregedéshez kapcsolódó stressztől.

A rozsliszt alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik, mint a búzaliszt, ezért kisebb valószínűséggel vált ki magas inzulinválaszt és drasztikus vércukorszint-emelkedést (majd -csökkenést). Emellett kutatások kimutatták, hogy a rozsliszt magas rosttartalma szintén segíthet a vércukorszint szabályozásában.

Barna rizsliszt

A barna rizsliszt jó választás a gluténmentes étrendet követők számára, mivel természetesen gluténmentes, ráadásul tápanyagokban gazdag, és csak minimális feldolgozáson esik át. A barna rizsliszt más lisztekkel kombinálva használható sütéshez, vagy sűrítésre szószok és mártások elkészítéséhez.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek