A liszt szinte minden süteményben helyet kap, nem is beszélve a kenyerekről és más péktermékekről. A sokszínű felhasználás viszont azt is magával hozta, hogy ma már rengeteg típus között válogathatunk, így a döntés nem mindig egyszerű. Persze a sima fehér liszttel sincs nagy baj – kivéve, ha gluténérzékenyek vagyunk –, ám a tápértéke igen korlátozott, így találhatunk jobb alternatívákat is.

Teljes kiőrlésű búzaliszt
A teljes kiőrlésű búzaliszt ideális házi kenyerek és sütemények elkészítéséhez anélkül, hogy fel kellene adnunk az egészséges ételek iránti elkötelezettségünket. A teljes kiőrlésű búzaliszt azért más, mert tartalmazza a búzaszem minden részét: a korpát, a csírát és az endospermiumot is. Emiatt jelentősen magasabb a rosttartalma, mint a fehér liszté. Emellett a teljes kiőrlésű liszt több fehérjét és vasat is tartalmaz, mint az általános fehér liszt.
A teljes kiőrlésű lisztek különösen jól használhatók kenyerekhez, muffinhoz és süteményekhez, mivel kellemesebb textúrát és diós ízt adnak nekik. Ha újak vagyunk még a teljes kiőrlésű lisztek felhasználásában, próbáljuk meg keverni sima liszttel, és az arányokat igényeink szerint beállítani.
Tönkölyliszt
A tönkölyliszt egy tiszta, nem hibridizált, tápláló, ősi gabona. A tönkölylisztet tönkölyszemekből őrlik, amelyek a búza egy ősi fajtáját képviselik. A tönkölyliszt finom édességet kölcsönöz a süteményeknek, valamint nagyobb mennyiségben tartalmaz rostot is. Lágyabb és könnyebb, mint más teljes kiőrlésű lisztek, továbbá a gluténtartalma is alacsonyabb, ezért népszerű a teljes kiőrlésű sütésben.
Általánosságban elmondható, hogy a tönkölyliszt bármilyen receptben helyettesítheti a búzalisztet. Emellett kiváló rostforrás, körülbelül 19 gramm telítő rostot tartalmaz csészénként.
Rozsliszt
A rozs egy tápanyagokban gazdag, egészséges gabona, ami nagyszerű rostforrás. A rozsliszt alapvetően rozsszemekből készül, amelyek hasonlítanak a búzaszemekhez, de nagyban különböznek azoktól. A rozs remek rostforrás, valamint gazdag ásványi anyagokban, például mangánban, rézben és foszforban. Emellett bőven vannak benne fitonutriensek is – vagyis olyan növényi vegyületek, amelyek segíthetnek a betegségek leküzdésében, és megvédhetik a testünket az öregedéshez kapcsolódó stressztől.
A rozsliszt alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik, mint a búzaliszt, ezért kisebb valószínűséggel vált ki magas inzulinválaszt és drasztikus vércukorszint-emelkedést (majd -csökkenést). Emellett kutatások kimutatták, hogy a rozsliszt magas rosttartalma szintén segíthet a vércukorszint szabályozásában.
Barna rizsliszt
A barna rizsliszt jó választás a gluténmentes étrendet követők számára, mivel természetesen gluténmentes, ráadásul tápanyagokban gazdag, és csak minimális feldolgozáson esik át. A barna rizsliszt más lisztekkel kombinálva használható sütéshez, vagy sűrítésre szószok és mártások elkészítéséhez.
Még több életmódcikk itt: