Kiderült, miért lehet ártalmas főzőműsorokat nézni a tévében

Talán nem véletlen, hogy a főzőműsorok ilyen nagy népszerűségnek örvendenek mostanában – egy friss brit kutatás szerint azonban vannak hátrányaik is, például az, hogy az ember többet eszik, ha látja, hogyan készül el az étel.

2020 megint a főzőműsorok éve volt, és a népszerűségük a mai napig nem csökkent. Ez nem véletlen talán, hiszen azon túl, hogy nagyon jó főzési és sütési tippeket lehet belőlük nyerni, ezeknek a műsoroknak az élvezeti értékük is magas, hiszen ki ne szeretné azt nézni, ahogy valaki ínycsiklandó fogásokat készít, majd gyönyörűen tálalja is őket? Bár esti kikapcsolódásnak kétségkívül nagyon hasznosak, egészségügyi szempontból nem biztos, hogy szerencsés ezeket nézni, egy friss kutatásból kiderült ugyanis, hogy hajlamosak lehetünk miattuk többet enni.

A Surrey-i Egyetem kutatása szerint egyáltalán nem mindegy, hogy mi készítjük el az ételt, látjuk, ahogy elkészül, vagy evés előtt nem erre koncentrálunk. A kísérletben nyolcvan nő vett részt, akiket három részre osztottak: az első csoport elkészítette a tojásos wrapot, a második csoport megnézte, ahogy videón elkészítik a tojásos wrapot, a harmadik csoportnak pedig figyelemelterelő feladatokat kellett csinálnia. Mindhárom csoportnak végül meg kellett ennie az ételt, miközben a kutatók megfigyelték, mennyit fogyasztanak, és mennyire érzik magukat éhesnek közben.

Kiderült, hogy azok, akik aktívan készítették az ételt, és azok, akik nézték, ahogyan más készíti azt, többet ettek, mint azok, akiknek elterelték előtte a figyelmüket. Az első két csoport éhesebbnek is vallotta magát akkor is, ha egyébként a kutatás előtt nem nyilatkozott ilyesmit.

A szakértők megjegyezték, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen ételről beszélünk: ha ezek hatására valaki egészségtelen ételekből eszik többet, az mindenképpen rossz következmény, viszont ha egészséges ételeket elkészítő embereket nézünk, vagy mi csináljuk meg magunknak a jó ételeket, akár még pozitív hatása is lehet az egészségünkre ennek a jelenségnek.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.