Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.

Ha a C-vitaminról és annak fogyasztásáról beszélünk, az ember általában először a citrusfélékhez vagy a bogyós gyümölcsökhöz nyúl, pedig kutatások szerint nem ezek azok, amelyek grammra, kalóriára vagy akár egységnyi árra vetítve a leggazdagabbak mikrotápanyagokban.

A burgonya például a C-vitamintartalma mellett rengeteg más hasznos tápanyagot is tartalmaz, ezért jobb megoldás lehet, mint megenni két kiló narancsot – már ha megfelelően, egészséges módon van elkészítve, ugye.

Tudtad?

A tápanyagsűrűség azt mutatja meg, hogy egy adott étel egy bizonyos mértékegységre (grammra, kalóriára, árra) a másikhoz képest mennyi hasznos tápanyagot tartalmaz.

A burgonya igazi szupersztár ebben a kategóriában: a nyolc fontos tápanyag és vitamin, mint a kálium, rost, fehérje, C- és E-vitamin, kalcium, vas és magnézium ebben a zöldségben a legtöbb egy dollárra levetítve. Ebből is látszik, hogy a krumpli nagy előnye, hogy olcsó, azon túl, hogy rengeteg hasznos mikro- és makrotápanyag található meg benne.

Káliumból például a burgonya a napi szükséglet 15 százalékát tartalmazza adagonként, ugyanekkora adagra levetítve a szükséges rostmennyiség 7 százalékát kapjuk meg belőle. Ami még fontosabb: egy 150 grammos krumpliban a napi C-vitaminszükséglet 30 százaléka megtalálható, ami nagyjából 27 milligrammot jelent. Ez több, mint amennyi egy közepes paradicsomban vagy egy közepes édesburgonyában van.

A C-vitamin pedig nemcsak az immunrendszer erősítéséhez járul hozzá, hanem például a kollagéntermelést is támogatja, és antioxidánsként is működik, ami küzd a szabad gyökök ellen a szervezetben, ezzel meggátolja a sejtkárosodást.

A burgonya azért is zseniális zöldség, mert olcsó, és mindenhol elérhető – így azokon a területeken is tápanyagban gazdag élelmiszert biztosít, ahol nagy az élelmiszer-bizonytalanság.

Fontos azonban, hogy nem mindegy, hogyan készítjük el

Az olajtól tocsogó sült krumpli továbbra sem jó választás, de a sütőben sült változat, vagy a kevés növényi zsiradék felhasználásával készülő egyéb alternatívák is jó megoldást jelentenek.

Itt az ideje tehát, hogy a krumplival ne bánjunk ilyen mostohán - egészen nyugodtan fogyaszthatja bárki, aki olcsón szeretne fontos tápanyagokhoz jutni, és tudja is, hogyan kell úgy elkészíteni, hogy az ne tocsogjon zsírban vagy olajban.

Forrásunk volt.


További krumplis cikkeinkből:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek