Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.

Ha a C-vitaminról és annak fogyasztásáról beszélünk, az ember általában először a citrusfélékhez vagy a bogyós gyümölcsökhöz nyúl, pedig kutatások szerint nem ezek azok, amelyek grammra, kalóriára vagy akár egységnyi árra vetítve a leggazdagabbak mikrotápanyagokban.

A burgonya például a C-vitamintartalma mellett rengeteg más hasznos tápanyagot is tartalmaz, ezért jobb megoldás lehet, mint megenni két kiló narancsot – már ha megfelelően, egészséges módon van elkészítve, ugye.

Tudtad?

A tápanyagsűrűség azt mutatja meg, hogy egy adott étel egy bizonyos mértékegységre (grammra, kalóriára, árra) a másikhoz képest mennyi hasznos tápanyagot tartalmaz.

A burgonya igazi szupersztár ebben a kategóriában: a nyolc fontos tápanyag és vitamin, mint a kálium, rost, fehérje, C- és E-vitamin, kalcium, vas és magnézium ebben a zöldségben a legtöbb egy dollárra levetítve. Ebből is látszik, hogy a krumpli nagy előnye, hogy olcsó, azon túl, hogy rengeteg hasznos mikro- és makrotápanyag található meg benne.

Káliumból például a burgonya a napi szükséglet 15 százalékát tartalmazza adagonként, ugyanekkora adagra levetítve a szükséges rostmennyiség 7 százalékát kapjuk meg belőle. Ami még fontosabb: egy 150 grammos krumpliban a napi C-vitaminszükséglet 30 százaléka megtalálható, ami nagyjából 27 milligrammot jelent. Ez több, mint amennyi egy közepes paradicsomban vagy egy közepes édesburgonyában van.

A C-vitamin pedig nemcsak az immunrendszer erősítéséhez járul hozzá, hanem például a kollagéntermelést is támogatja, és antioxidánsként is működik, ami küzd a szabad gyökök ellen a szervezetben, ezzel meggátolja a sejtkárosodást.

A burgonya azért is zseniális zöldség, mert olcsó, és mindenhol elérhető – így azokon a területeken is tápanyagban gazdag élelmiszert biztosít, ahol nagy az élelmiszer-bizonytalanság.

Fontos azonban, hogy nem mindegy, hogyan készítjük el

Az olajtól tocsogó sült krumpli továbbra sem jó választás, de a sütőben sült változat, vagy a kevés növényi zsiradék felhasználásával készülő egyéb alternatívák is jó megoldást jelentenek.

Itt az ideje tehát, hogy a krumplival ne bánjunk ilyen mostohán - egészen nyugodtan fogyaszthatja bárki, aki olcsón szeretne fontos tápanyagokhoz jutni, és tudja is, hogyan kell úgy elkészíteni, hogy az ne tocsogjon zsírban vagy olajban.

Forrásunk volt.


További krumplis cikkeinkből:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...