Kávékapszula segíthet megelőzni a koronavírus-fertőzést

Kávékapszulás koronavírus-tesztet fejlesztett ki egy nápolyi kémikus. A CoroNespresso névre keresztelt teszt nemcsak hogy biztos eredményt mutat, de előállítása is olcsó.

Gyors és hatékony koronavírus-tesztet fejlesztett ki Vittorio Saggiomo nápolyi kémikus holland kollégáival. A Wageningen Egyetem bio-nanotechnológiai csoportjának találmányát független tesztelők is ellenőrizték már, a Qubit információi szerint pedig a kávékapszulába telepített tesztek olcsók, szenzitívek, ráadásul otthon is könnyen alkalmazhatóak.

Jelenleg két különböző típusú koronavírus-teszt van forgalomban, az időigényesebb és speciálisabb eszközöket igénylő PCR tesztek a koronavírus örökítőanyaga alapján állapítják meg kis mennyiségű mintából, fertőzöttek vagyunk-e. A mintában található RNS-t többször felhevítik, az DNS-sé alakul, felszaporodik, majd az így létrejött tenyészetből speciális eszközökkel válik kimutathatóvá az, megtalálható-e bennünk a vírus.

Az ugyancsak nagy gyakorisággal használt antitestteszt a PCR-rel szemben sokkal gyorsabb és egyszerűbb is. Az antitest tesztek eredménye nem 100 százalékig megbízható, a pontos értékhez ugyanis a vírusnak nagyon magas koncentrációban kell jelen lennie a szervezetben.

Dr. Saggiomo módszere a PCR tesztekhez hasonlóan a mintavételi kenetben található anyagot megsokszorozza, a reakció beindulásakor pedig a mintába helyezett speciális viasz színe aszerint változik meg, fertőzött-e a tesztelt személy. A sárga szín pozitív eredményt, a piros szín negatív eredményt mutat. Ahhoz, hogy a mintavételi kenetanyag megsokszorozódjon, állandó, 65 °C-os hőmérsékletet kell biztosítani a folyamatnak.

A CoroNespresso nevet viselő teszt egyetlen kávékapszulába belehelyezve tud a szakértők szerint biztos és gyors eredményt mutatni. A kapszulába a teszthez szükséges összes alkatrész belefér, otthoni használathoz pedig csupán egy lábosnyi felforralt vízre lenne szüksége a felhasználónak. Dr. Saggiomo találmányának előállítása darabonként mindössze 20 eurocentbe kerülne, a felhasznált anyagok nagy része pedig újrahasznosítható, így az előállítási költségek is alacsonyak lennének, a teszteket nagyobb mennyiségben is le lehetne gyártani. Bár a teszt még kísérleti fázisban van, Mark Lorch független kémikus szerint a kapszulák gyors és biztos eredményt mutatnak, az eddigi kísérletek során ugyanis még egy fals teszt sem került feljegyzésre.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásaink voltak.

Címlapról ajánljuk

További cikkek