Süss fordított spárgás-sonkás leveles mini tartot, amíg még tart a szezon

Amíg tart a zöldspárga szezonja, nem győzzük használni, annyira szeretjük: különleges forma, íz és textúra, mely egyaránt mehet darabolva egy sima spagettire, főhet krémlevesbe, de sós sütiken is tuti. Utóbbira hoztunk most egy példát: leveles tészta, serrano sonka és naná, hogy spárga a főszereplői.

Mi sem tudtunk ellenállni ezeknek az egyszerű, leveles tésztás tartoknak, amelyek a TikTokon most épp nagyon pörögnek, ezért úgy döntöttünk, elkészítjük a magunk verzióját. Ez a recept leegyszerűsíti a tarte tatin koncepcióját, ami egy fejjel lefelé fordított mini pite, amiben karamellizálják a hozzávalókat, majd tésztával fedik le, és megsütik.

Mi most csodás tavaszi alapanyagokat használtunk: spárgát, serrano sonkát és gouda sajtot, de természetesen édes verzió is jöhet (eperrel, almával stb.).

Fordított spárgás-sonkás mini tartok, recept a képen! / Recept, fotók és videó: Gerzsenyi Flóra

Nagyon egyszerűen és szórakoztatóan elkészíthető, szóval legyetek kreatívak és bátrak a feltétekkel, nincs olyan, hogy rossz választás!

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta (tejmentes) (500g, 10 darab téglalapra vágva)
  • 10 ek méz
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 csomag zöldspárga (ujjnyi darabokra vágva)
  • 200 g sajt (10 kis lapra vágva)
  • 200 g serrano sonka (10 szelet)
  • 2 db tojássárgája (lekenéshez)
Fordított spárgás-sonkás mini tartok, recept a képen! / Recept, fotók és videó: Gerzsenyi Flóra

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 220 fokra.

Egy sütőpapírral bélelt tepsire csepegtetünk 8 evőkanálnyi kis halmot a mézből. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Minden egyes mézhalom tetejére teszünk (vastagságtól függően) 4-5 szál, ujjnyi hosszú spárgasípot. Ezekre jöhet 1-1 darab gouda téglalapocska, majd 1-1 szelet feltekert serrano.

Lessétek meg videón is, hogy készítette Flóra:

A tetejükre helyezzük a kis téglalap alakúra vágott nyers leveles tésztát, és óvatosan lenyomkodjuk az oldalait villával, hogy az összes hozzávaló benn maradjon.

Egy kis tálban kikeverjük a tojássárgáját, és a leveles tésztalapok tetejét lekenjük alaposan.

Egy villával pár helyen megszurkáljuk a tészta tetejét, majd mehet a sütőbe 15-20 percre, amíg aranybarnák nem lesznek.

Kivesszük a sütőből, és frissen tálaljuk.

Fordított spárgás-sonkás mini tartok, recept a képen! / Recept, fotók és videó: Gerzsenyi Flóra

A fordított spárgás-sonkás mini tartok teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több csodásan izgalmas recept vár:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek