Ilyen egyszerű otthon fokhagymát termeszteni!

Kint és beltéren egyaránt próbálkozhatunk vele, és a siker majdhogynem garantált!

Kétségtelen, hogy a fokhagyma az egyik leggyakrabban használt alapanyag a legtöbb konyhában, hiszen számtalan levesbe, húsféléhez vagy éppen körethez szinte kötelező elem. Éppen ezért jól jön, ha mindig van otthon néhány fej – amire nem is olyan könnyű figyelni, ha nap mint nap használjuk és ha nem akarunk pazarlóan vásárolni.

Ilyen egyszerű otthon fokhagymát termeszteni!

Ha mi is szembesültünk már ilyen dilemmával, vagy csak szívesen kísérletezünk egy otthoni fűszerkert kialakításával, mindképp próbáljuk meg a saját termesztését a fokhagymának!

Kint vagy bent?

Jó hír, hogy a fokhagyma bent és kint egyaránt megterem, így akkor sincs gond, ha nincs kertünk vagy erkélyünk.

Tény azonban, hogy egy teljes fej fokhagyma kitermesztéséhez a növénynek szüksége van egy hideg ciklusra is, amit bent alapvetően nem kap meg. Így a legtöbben ősszel legalább 6 hétre kintre száműzik a fokhagymapalántát.

Ha erre egyáltalán nincs lehetőségünk, akkor sincs nagy gond: a konyhában is próbálkozhatunk, ám itt lehet, hogy kicsit lágyabb ízű fűszert kapunk. Ráadásul a fokhagyma egész jól is mutat szobanövényként!

Hogyan fogjunk hozzá?

Nem lesz másra szükségünk a mutatványhoz, mint egy edényre, ami legalább 15 centiméter széles és ugyanilyen mély. A legegyszerűbb cserép is megteszi. Emellett kelleni fog persze a növény is, amiből kiindulhatunk. Több helyen árulnak magvakat, de ehelyett elég, ha csak fogunk egy fej fokhagymát, amit megvásároltunk, és széttörjük gerezdekre! Fontos, hogy ne távolítsuk el azt a papírszerű réteget, ami fedi őket, ezeket hagyjuk meg.

Kint és bent is termeszthetjük

Ezután helyezzük a gerezdeket körülbelül 10 centiméter mélyen a cserépben lévő friss földbe! Az mindegy, hogy milyen messze helyezkednek el egymástól, csak ne érjenek össze. Arra viszont figyeljünk oda, hogy a gerezd hegyesebbik fele nézzen felfelé, a tompább vége pedig az edény alja felé, hiszen ezen fog kinőni a gyökér. (Ezt már tapasztalhattunk, ha sokáig hagytunk egy fokhagymát a spájzban, és elkezdett kicsírázni.) Emellett adhatunk az ültetvényünkhöz egy kis lassú hatóanyagleadású műtrágyát is.

Hogyan tartsuk?

Az edényt helyezzük egy napos helyre, lehetőleg úgy, hogy naponta legalább 6 órán keresztül érje napfény! Ezután nincs más dolgunk, mint két-háromnaponta megöntözni a fokhagymáinkat. A talajnak mindig enyhén nedvesnek kell lennie, de ne álljon rajta a víz!

Mire számítsunk?

Az ültetést követő tíz napon belül már látnunk kell az eredményeket: kis zöld hajtásoknak fognak kibújni a földből. Kicsit úgy néznek ki, mint az erős fűszálak vagy metélőhagyma-szálak. Ettől kezdve pedig folyamatosan nőnek majd az új szálak, amelyeket akár le is vághatunk, és felhasználhatunk, hiszen szintén enyhe, fokhagymás íze lesz!

Forrásunk volt.


Tippek a dúsan zöld otthoni kiskerthez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek