Fogyókúra nyáron: tényleg TILOS dinnyét enni? Dietetikus szakértőnk válaszol

Fogyni vágyók nyári dilemmája - ehetnek mézédes dinnyét, vagy tényleg tilos? Dietetikus szakértőnk megadja a választ erre az izgalmas kérdésre.

Sok fogyni vágyónak kell úgy átvészelnie a nyári hőséget, hogy megtiltották neki a görögdinnyeevést. Hogy ki tiltja meg? Nehéz lenyomozni. Egy könyv, egy cikk, egy "szakember", egy tanácsadó, egy jóakaró, egy FB-csoporttag.

Ezzel persze addig nincs különösebb gond, ha valaki nem szereti a görögdinnyét - de vajon az aki szereti, esetleg rajong érte - valóban nem ehet ebből az édes, lédús gyümölcsből?

Szerencsére - csak úgy, mint más fogyókúra-démonizált alapanyagokra (pl. zöldborsó, kukorica, burgonya) -, a görögdinnyére sem érvényes a teljes tiltás. Szerintem sokkal több értelme van megtanulni, hogy miként illeszthetjük be a fogyókúrás vagy szénhidrátszámolós étrendünkbe, minthogy örökre száműzzük az étrendünkből - vagy, ami hasonlóan butaság - mély lelkiismeretfurdalással kísérve fogyasztunk belőle 1-2 szeletet.

10 dkg görögdinnye (ez kb. 1 cikkelynyi) 30 kcal, és ~8 g szénhidrátot tartalmaz. Ezekkel az értékekkel kell számolnunk, ha számoljuk a napi energia- és szénhidrátbevitelünket. Magas víztartalmú, ezért a nyári melegben behűtve kitűnő hűsítő, értékes a C-vitamin és az antioxidáns-tartalma. Szénhidráttartalma gyors felszívódásúnak számít, relatív magas glikémiás-indexe (72) miatt csak bizonyos feltételek mellett fogyasztható.

  • Szükséges a mennyiségi korlát - egy-egy étkezésre max. 10-15 dkg fogyasztható belőle, ez is lehetőleg délután, vagy az ebéd részeként, desszertként,
  • Ha szénhidrátanyagcsere-zavarral (pl. inzulinrezisztencia, diabetes) élünk, ne fogyasszuk önállóan, magában, mindig kísérjük olyan étellel, ami lassítja a szénhidráttartalma felszívódását. Ilyen lehet pl. sajt, dió, mandula, magas rosttartalmú keksz.
  • Ne "igyuk meg"! Ha leturmixoljuk a dinnyét, még gyorsabb lesz a szénhidráttartalmának felszívódása. Inkább fogyasszuk natúr formájában.
  • Akármilyen meglepő is, a dinnye édessége tökéletesen harmonizál a karakteres sajtokkal - fogyaszthatjuk pl. a dinnyét ebédre fetás-dinnyés saláta formájában. Ekkor a sajtok fehérje- és zsírtartalma, ill. az öntet zsírtartalma, a saláta zöldségalkotóinak rosttartalma fogják lassítani a dinnye szénhidráttartalmának felszívódását.

Ha ezekre a szabályokra odafigyelsz, nem kell örökre lemondanod erről a csodás, hazai gyümölcsről (vagy technikailag zöldségről).

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek